Malcolm Holcombe – Bits and Pieces

“Vanaf de eerste keer dat ik hem hoorde, liet hij mijn lichaam en geest bewegen. Dat is zeldzaam. Dat is een zegen voor ons allemaal. Hij gaat er helemaal in. Deze nieuwe liedjes dragen het allemaal voort. Dank u, meneer. Het betekent de wereld voor mij dat je hier bent, doet wat je doet. Je brengt ons allemaal samen, waar we thuishoren.” Greg Brown

Malcolm Holcombe is een overlever. Meest recent, een overlevende van kanker, dus het is een echt geschenk om dit te hebben, zijn 18e album met briljante vignetten en expressieve muzikaliteit. Kort na zijn diagnose in 2022 besloten hij en Jared Tyler om deze nummers op te nemen, alleen zij tweeën, niet wetend wat de toekomst voor hen in petto had. Voor muzikanten kan het tot leven brengen van nieuwe nummers net zo belangrijk zijn als de meest elementaire behoeften van het leven. Als er een compleet album uit kan komen, des te beter.

Hij is ook een overlevende van andere worstelingen: degenen die het leven eisen van mensen die half zo oud zijn als hij. Er zijn degenen die we zelf hebben veroorzaakt, en degenen die ons zijn aangedaan door, nou ja, de onvoorspelbare wereld die hij beschrijft, ongefilterd. Hebzucht, haat, onverklaarbaar onrecht… Malcolm helpt ons ermee te worstelen, zoals hij misschien al een paar levens heeft gedaan. Zoals hij zingt in ‘Fill These Shoes’: “People get murdered for no reason / Some give up their lives so others keep breathin’.” Door dit alles zijn we gezegend om hem onder ons te hebben.

Jared Tyler is, zoals RB Morris hem noemde, de muzikale schaduw van Malcolm: in staat om te anticiperen op zijn volgende zetten, te voorspellen wat wanneer nodig is, en precies de juiste verfraaiing en ruggengraat te bieden op harmonieën, gitaren, mandola, dobro, banjo, enz. (Terwijl ik dit schrijf, denkt de muziekwereld na over het recente overlijden van David Lindley, die Jackson Browne en anderen het soort steun gaf dat Jared sinds 1999 voor Malcolm heeft gedaan. Laat dit een herinnering zijn voor ons allemaal, om diegenen te waarderen en te ondersteunen die zo goed uitblinken in het steunen van onze favoriete headliners, maar zelden de eer krijgen die ze verdienen.) Jared produceerde ook dit album, samen met Brian Brinkerhoff. Niemand kan volledig in de muzikale geest van de grote Malcolm Holcombe kruipen, maar Jared komt zo dichtbij als iemand ooit zou kunnen.

Foto: Sandlin Gaither

Laat me een deel daarvan nog een keer herhalen: niemand kan volledig in de muzikale geest van de grote Malcolm Holcombe kruipen. Je kunt zijn teksten uit je hoofd leren, je kunt getuige zijn van het ontzag en de kracht en de transcendente ervaring van zijn live optredens, maar je zult er nog steeds niet helemaal zeker van zijn dat je precies ziet wat hij ziet. En dat is slechts een van zijn vele eigenschappen. Één die misschien tijdgenoten als Emmylou Harris, Lucinda Williams, Steve & Justin Townes Earle en Iris DeMent tot fans van hem heeft gemaakt.

Ja, hij is een favoriet onder veel songwriters in Nashville en daarbuiten. Maar voor degenen onder ons die in West-Noord-Carolina wonen, is hij onze vriend en buurman die anderen schenkt wanneer hij maar kan, en hij maakt deel uit van een ongelooflijk vruchtbare lokale muziekscene. Geboren in Weaverville (1955) en woonachtig in Swannanoa, twee kleine steden buiten Asheville, woonde hij een tijdje in Nashville, waar hij een plaat voor een groot label maakte die lang niet genoeg aandacht kreeg die het verdiende, wat alleen maar bevestigde dat zijn echt thuis is hier in de buurt. Hij en Jared kozen Asheville’s moederkerk van muziekstudio’s, Echo Mountain, om deze op te nemen. Door zijn frequente bezoeken aan het nabijgelegen WNCW, voor enkele van de meest unieke live-interviews ooit, hebben we geleerd te luisteren naar zijn vele porties wijsheid die hij ons spontaan zal meedelen: spreekwoorden die je nooit kende, of uitspraken die hij schijnbaar zo maar bedacht heeft,. “Malcolmismen”, noemen we ze. Zie hem live, inclusief zijn vele showvideo’s (ondanks kankerbehandelingen) die velen van ons door de pandemie hebben geholpen, en je hoort ze tussen de nummers door. En natuurlijk zijn Bits and Pieces van zijn liedjes ook Malcolmisms. Wijze adviezen zoals “You gotta butter your bread on the right side / Don’t whistle at the women ‘round here / that corn fed bible belt mama’s gotta skillet made for your head” (‘Happy Wonderland”) en “It’s an ev’ry day battle wakin’ up in the mornin’…Lock the doors and the windows / turn the music up louder” (‘The Wind Doesn’t Know You’). En er zijn waarschuwende verhalen: “The hypocrites of poisoned concrete grow taller in their clay feet” (‘Bring To Fly’) en “You can make a silk purse from an ol’ sow’s ear / You can polish a turd with some elbow grease. / There’s a flim-flam floozy full o’ booze and boobies / I know I been there all over again” (‘I Been There’).

Malcolm Holcombe: zanger, songwriter, overlever. Hij overleeft mede dankzij het vuur en de passie en het geweten waarvan je getuige bent in zijn vak. “I will not hide from the words of justice / I will not join the cries of liars / I will not keep my heart from climbing from the dust I swallowed behind. …Great spirit lift me from despair / to your bosom sweet and fair” (‘Conscience of Man’).

Martin Anderson
WNCW FM, Music director, host

Format: CD, LP, DL & STREAM
Label: Proper Music / Need To Know
Release: 23 juni 2023

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE