Ticket West van begin tot Chucufu

Het is 1984. Ergens in een huiskamer in een nieuwbouwwijk staat een man voor een grote bandrecorder in een wandrek. Hij luistert naar de radio. JimmyJohnson en Billy Boy Arnold staan op het punt op te treden in Nick Vollebregt’s jazz Café in Laren. Zijn vingers hangen voor de knoppen “play” en “rec.” Als hij ze indrukt beginnen de spoelen te draaien. Onder het avondeten wordt de muziek afgespeeld. Zijn jonge puberzoons zitten aan tafel en luisteren aandachtig.

Voor zijn verjaardag besluit zijn vrouw naar een platenwinkel te gaan in de grote stad. Het cadeau advies dat de platenverkoper haar geeft zal de twee jongens wakker schudden. Onder het eten horen zij Albert King en Lightin’ Hopkins. De platen worden grijs gedraaid en ze beginnen een band Na een paarjaartjes repeteren en een handvol optredens gaat de band uit elkaar, de oudste gaat studeren. De broers kiezen een eigen muzikaal pad, maar zullen ooit weer samen weer gaan.

Na dertig jaar is die tijd daar. De oudste broer speelt gitaar en de jongere bas. Sterk beinvloed door West Coast blues (William Clarke, Rod Piazza, James Harman) spelen ze enige tijd samen met zanger en harmonicaspeler Gerrit Ekkelenkamp, die later plaats maakt voor zijn protegé Harp Mitch (Michel Zwiers). Hun eerste plaat “High Class Horse” waarop Harp Mitch zingt en harmonica speelt en waaraan Nathan D.lames ook een bijdrage levert op gitaar, komt uit in2020.

Voor hun tweede plaat “Cab driving man” gaan ze de studio in met bevriende muzikanten. Waar hun eerste plaat nog stevig is verankerd in de West Coast traditie, bevat de tweede ook Chicago blues invloeden (Magic Sam, Elmore James, Eddy Taylor), maar de moderne West Coast blues (Rick Estrin & The Nightcats, Chris fast, Junior Watson) is nog steeds het uitgangspunt. ln 2O2O komen de eerste singles van het nieuwe album uit, de hele plaat verschijnt in2021. en krijgt goede recensies.

ln 2022 is het tijd voor de opvolger “49 Park St. Blues”, een album met enkel eigen werk met nummers over oude en nieuwe liefde, ouder worden en de dood. Op deze plaat worden de invloeden verder uitgebreid (The Fabulous Thunderbirds, Jimmy Johnson) en nodigen de broers weer gastmuzikanten uit. Zangeres Laura Kits en zanger Arjen Veldman, mondharmonicaspeler Bas Kleine, saxofonist Wouter Schueler, en toetsenist Roel Spanjers, die ook meespeelde op de voorganger. De eerste single “l did you wrong” komt uit in januari 2022,in maart volgt “Good woman.” Het volledige album komt uit in Mei 2022 en krijgt ook goede recensies**.

ln 2022 duiken de broers ook met Greg lzor de studio in. Deze Amerikaanse zanger en mond-harmonicaspeler is “That all-too-rare total package – a creative vocalist, harp player, songwriter and showman” (Living Blues Magazine) en speelde onder andere met Anson Funderburgh, Pinetop Perkins, Gary Primich, Mike Keller, Johnny Moeller en Nick Curran. Het resultaat is een EP met zeven songs van Greg waarbij Ticket West tekent voor de begeleiding. De eerste single “Here in the Corner” kwam uit in November 2022, gevolgd door “Push that Button” in Februari en “Chucufu” in April 2023. De EP komt uit op 19 Mei 2023.

Ticket West is het verhaal van twee broers die bevangen raakte door de blues en na jaren doen wat ze het liefst doen; nummers schrijven, opnemen en optreden met vrienden, zonder gebukt te gaan onder last van roem en rijkdom. Dat is allemaal niet zo belangrijk. Waar het om gaat is gewoon je best doen om iets moois te maken.

Hun blues is weer levend. – Pascal & Walter Wilhelm

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE