Eliades Ochoa – Guajiro

De legendarische Cubaanse zanger, gitarist en songwriter Eliades Ochoa kondigt vandaag zijn gloednieuwe album ‘Guajiro’ aan, dat op 26 mei uitkomt via World Circuit Records. Ochoa is wereldwijd bekend en geliefd als een van de oorspronkelijke leden van Buena Vista Social Club, omdat hij zijn vocalen leende aan de iconische opener ‘Chan Chan’ van dat album. Na de fenomenale ontvangst van Buena Vista heeft Ochoa 9 albums uitgebracht, 4 Latin Grammy’s gewonnen en een Grammy-nominatie ontvangen (voor Afrocubism uit 2010). Geproduceerd door Demetrio Muñiz en met als gasten Rubén Blades, Joan As Police Woman en Charlie Musselwhite, versterkt ‘Guajiro’ zijn reputatie als een van de meest vitale artiesten die in de vorige eeuw uit Cuba kwamen.

De ruige kenmerken, de kenmerkende hoed, de cowboylaarzen en het iconische ‘man in black’-imago… De liedjes uit de levensschool doordrenkt met het soort zuurverdiende, country-getinte wijsheid die niet te koop is. Je hoeft niet goed te kijken of te luisteren om te begrijpen waarom Eliades Ochoa vaak ‘Cuba’s Johnny Cash’ wordt genoemd. Maar hoewel er veel parallellen zijn, toont zijn nieuwe album Guajiro hem ook als een unieke stem met zijn eigen unieke stijl en geluid, diep geworteld in de Cubaanse traditie, maar met een aantrekkingskracht die even tijdloos als universeel is.

In 1997, toen hij internationale erkenning kreeg als lid van de Grammy-winnende Buena Vista Social Club, was Eliades het jonge wapen van de band. Toegegeven, hij was toen in zijn 50e jaar en leidde al 18 jaar Cuba’s leidende band Cuarteto Patria – maar hij was nog steeds in de roes van zijn jeugd vergeleken met de legendarische veteranen Compay Segundo en Ibrahim Ferrer, die speelden al voordat hij werd geboren en met wie hij onvergetelijke duetten deed op klassiekers als “Chan Chan” en “Candela”.

Foto: Massi Giorgeschi

Een kwart eeuw later is Eliades nu de veteraan met een eigen legendarisch achtergrondverhaal en presenteert Guajiro Eliades zoals we hem nog nooit eerder hebben gehoord. De nummers op Guajiro – de meeste zijn eigen composities – zijn de meest intieme en persoonlijke die Eliades ooit heeft opgenomen. “Het album vertelt veel over mij en mijn geschiedenis”, zegt hij. “Het is echt het verhaal van mijn leven en elk nummer heeft veel betekenis.”

Bij het maken van Guajiro deed hij een beroep op een reeks sympathieke medewerkers. Producer Demetrio Muñiz vertegenwoordigt een directe link met Buena Vista, omdat hij jarenlang de muzikale leiding heeft gehad van de toerende band die voortkwam uit het oorspronkelijke project. Maar anderen komen van ver buiten de grenzen van de Cubaanse muziek, waaronder de Mississippi-bluesharmonicaspeler Charlie Musselwhite, Fania All-Stars-legende Rubén Blades en indierockauteur Joan Wasser, aka Joan As Police Woman. “Het is anders dan de albums die ik eerder heb gemaakt, het brengt me buiten mijn comfortzone”, merkt Eliades op. “Ik speel al vele jaren traditionele son cubano en op dit punt in mijn leven wilde ik iets anders doen – en ik heb altijd graag samengewerkt en open gestaan ​​voor andere ritmes en werken met verschillende artiesten.”

Wat zijn late bloei als songwriter veroorzaakte, weet hij niet helemaal zeker – behalve het gevoel dat de tijd rijp was, de inspiratie sterk was en dat de reis van het leven hem inzichten had opgeleverd die schreeuwden om gedeeld te worden. “Het is een andere fase van mijn leven dan toen we Buena Vista maakten”, zegt hij. “Mensen als Compay en Ibrahim hadden een grote geschiedenis en veel verhalen en het maken van dat album met hen opende deuren naar de hele wereld. Nu voelt het als het juiste moment voor mij om mijn verhalen te vertellen. Ik ben op een goede plek en deze liedjes liggen me nauw aan het hart. Je zou kunnen zeggen dat het mijn manifest is.”

Met de release van Guajiro voegt hij een nieuw en onthullend hoofdstuk toe dat alle draden en strengen van zijn legendarische leven en carrière verweeft tot een definitief en meeslepend persoonlijk testament dat zijn verleden eer aandoet terwijl hij ambitieus zijn muziek naar nieuwe vergezichten brengt.

‘GUAJIRO’ TRACKLIST
01 Vamos a Alegrar el Mundo
02 Soy Guajiro
03 Creo en la Naturaleza (feat. Joan As Police Woman)
04 Pajarito Voló (feat. Rubén Blades)
05 Ando Buscando una Novia
06 Abrazo de Luz
07 Anita Tun Tun Tun
08 Canto Para Ti Guajira
09 Se Soltó Un León
10 West (feat. Charlie Musselwhite)
11 Los Ejes de Mi Carreta

LIVE TE ZIEN: 20 juni, Bloemendaal – Caprera

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE