GRÅ – Snett Ljus

Licht valt schuin door het raam. Wat verlicht het? Iets moois? Gebroken? Lelijk? Of vult het de scheuren op? Op 21 april 2023 dropt het duo GRÅ hun debuutalbum “Snett Ljus” (Invallend licht) met poëtische inzichten in het gewone, naast ragfijne akoestische deuntjes, een traktatie voor iedereen die de tijd neemt om echt te luisteren.

In de late winter van 2021 kwam het duo GRÅ (GRIJS) samen. Het eerste zaadje werd gezaaid toen Johanna Björneke Wirgård een paar deuntjes speelde die ze had weggestopt voor Petra Haraldson en dat groeide uit tot dit duo. Er evolueerden nog een aantal nummers totdat er genoeg materiaal was voor een volledig album. In 2022 begonnen ze met het opnemen van “Snett Ljus” in een knusse studio op het platteland, Studio Glasfågel, geleid door Gustav Davidsson. Bassist en producer Daniel Wejdin hielp GRÅ’s muzikale taal vast te leggen en verfijnde het geluid gracieus.

GRÅ neemt het ’tussen’-perspectief, observeert het grensgebied van onze comfortzones, en wanneer het verlangen weigert om ons in zijn greep te houden. GRÅ gaat over achteraf en kalm blijven, maar ook over het verstrijken van de tijd, de grijze haren die blijven. Grijs op zijn meest rustgevende, maar ook op zijn meest sombere. “Snett Ljus”, dat GRÅ’s debuutalbum is, geeft ons epische liefdesverhalen, maar vertelt ook het gewone: dingen die gewoon gebeurden en misschien niet goed gingen. Wanneer je inspanningen niet genoeg zijn. Over verder gaan en volhouden.

Johanna Björneke Wirgård studeerde aan de Academie voor Muziek & Drama aan de Universiteit van Göteborg. Na haar afstuderen heeft ze voornamelijk gewerkt als muziekdocent, en het componeren van muziek kwam op de tweede plek achter andere aspecten van het leven. “Snett Ljus” is haar eerste volledige album.

Petra Haraldson heeft getourd met verschillende constellaties en ze heeft singles en 2 albums uitgebracht met haar eigen materiaal. In januari 2023 brachten een collega-muzikant, Camilla Åström, en Petra het album “Unarmed” uit, met hun zettingen van gedichten van Karin Boye in het Engels.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE