Livet Nord – Paperbird

Violist Livet Nord toerde de wereld rond met New Tide Orquesta en Kaja, was actief in verschillende groepen, dans- en theatervoorstellingen. Ze verschijnt op minstens 60 albums en is uitgeroepen tot “Artiest van het Jaar” op het Folk- en Wereldmuziekfestival. Nu brengt Livet haar eerste soloalbum Paperbird uit, geladen met een breed spectrum aan emotionele expressie, een creatieve mix van verschillende invloeden en 19 prominente gastmuzikanten.

Het begon met een poëtische, speelse circusvoorstelling over een klein meisje dat rouwt om een ​​dode vogel. Violiste Livet Nord schreef de muziek en deed mee samen met acrobaat Signe Veinholt, die ook de voorstelling creëerde, en de clown Karin Svensson. Tijdens het performanceproject hebben Livet, Signe en Karin zich verdiept in het onderwerp dood en rouw. Deelde gedachten, verhalen en ervaringen en werkte met verschillende landelijke uitingen. In een van de scènes vouwt Livet een papieren duif als troost voor het rouwende meisje. In het proces van het album mag de vogel sindsdien mee, maar vervangen door een merel. Na het lezen over de symboliek van verschillende vogels, raakte Lifet verslaafd aan de merel, waarvan wordt gezegd dat hij de dood brengt, maar dat die ook staat voor troost, moed, optimisme en vreugde. Het is een verdediger van wat waardevol is in het leven.

Paperbird omarmt verschillende emotionele toestanden die gepaard kunnen gaan met rouwverwerking. Krachtige troostpoets, boos minimalisme, vrome treurmars, Balkanwending en uitbundige circuswals (etc) vormen een breed muzikaal palet op het album, en weerspiegelen tegelijkertijd de rage van Livet voor ontmoetingen tussen verschillende genres. Paperbird is muziek voor alle leeftijden, gemaakt tijdens repetities en thuis in Livets huis in Dalarna.

Het album eindigt met Livets uitvoeriing van Stig Dagerman’s gedicht ‘Nu slår en blomma ut‘, opgenomen in 2015 met Nord/Långbacka/Dahl. Het lag voor de hand om het op te nemen nadat ze het verhaal had gelezen van Sadako Sasaki die ziek was door straling nadat de Hiroshima-bom was gevallen. Als het haar lukte om duizend origami kraanvogels te vouwen, zou de wens om beter te worden en de oorlog te beëindigen uitkomen. Helaas is ze overleden, maar haar nagedachtenis wordt jaarlijks geëerd als kinderen van over de hele wereld papieren kraanvogels sturen voor gezondheid en vrede naar een standbeeld van Sadako. Het gedicht is geschreven na Hiroshima.

Naast Lifet zelf doen negentien zorgvuldig uitgekozen muzikanten mee, die allemaal met hun hoogstpersoonlijke stem kleur en toon hebben ingebracht.

De muziek van Livet Nord is niet in één hokje te stoppen, noem het licht klassiek met een scheut folk, klezmer, balkan. Het resultaat is een album waar je helemaal in op gaat, het heeft spanning maar laat je ook tot rust komen in een haastige tijd. TOP!!

Muzikanten:
Livet Nord – Violin quinton, kalimba, vocals, midi instruments
Daniel Wejdin – Double bass
Camilla Åström – Accordion (1, 7, 8, 10)
Ruhi Erdogan – Trumpet (3, 7, 8, 9, 10)
Jonatan Ahlbom – Tuba (2, 7, 9, 10)
Nils Berg – Flute, tenor saxophone, bass clarinet (3, 10)
Jonas Knutsson – Soprano saxophone (9, 10)
Lisa Långbacka – Accordion, piano (4, 11)
Johanna Dahl – Cello (6, 11)
Johan Olsson – Accordion (9)
Henrik Cederblom – Banjo (3), electric guitar (5)
Sofia Sandén – Vocals (5)
Johan Testad – Vocals (5)
Ebba Westerberg – Drums, percussion (10)
Klas-Henrik Hörngren – Synthesizer (5)
Robert Svärd – Cajón (3)
Moa Danielsson – Bulgarian Tapas, Cymbals (9)
Mikael Broström Eric – Church Organ (8)
Klara Goliger – Wurlitzer (1)

Release: 19 mei 2023
Label: Kakafon Records

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE