Jaime Michaels – How To Shine

Jaime Michaels is een hedendaagse folk- en americana-singer-songwriter uit Santa Fe, New Mexico. Hij heeft tot nu toe 12 soloalbums opgenomen en uitgebracht, waarvan er 3 zijn uitgeroepen tot ‘Album Of The Year’ bij de New Mexico Music Awards.

Zichzelf begeleidend op zijn prachtig versleten Taylor-gitaar, speelt Michaels zijn eigen liedjes en gekozen covers in de VS en in Europa, waarbij hij huisconcerten, festivals en grote en kleine podia speelt. Zijn 12e studioalbum, “How To Shine”, staat gepland voor een Europese release op het Italiaanse label Appaloosa Records op 26 mei 2023.

Muziek is altijd een deel van zijn leven geweest, of het nu ging om het zingen van kerkliederen in het Latijn, zijn ouders die een oude staande piano speelden in de salon, of zijn oom Joe die hem zijn eerste akkoorden leerde op een oude gitaar die hij bij hem achterliet toen hij in het leger ging. Geïnspireerd door zijn muzikale held aller tijden, Tom Rush, die Michaels beschouwt als een genie in het vinden van liedjes die universeel aanspreken, begon hij aan zijn muzikale reis met solo-optredens in de koffiehuizen van Boston, Cambridge en Massachusetts, gevolgd door een aantal jaren in een akoestisch trio, Beckett, die shows opende voor onder andere Livingston Taylor, Doc Watson, Dave Van Ronk, Earl Scruggs en Jonathan Edwards.

In de jaren tachtig woonde Michaels in het laagland van South Carolina, waar hij zijn rock-‘n-roll-vleugels uitspreidde als leadzanger van cultrockers The Truly Dangerous Swamp Band, met wie hij 8 jaar lang het land doorkruiste, in colleges en bars speelde en shows opende voor opmerkelijke artiesten als Little Feat, Delbert McClinton en Bonnie Raitt. Omdat hij het rock-‘n-roll-leven op de weg beu was, keerde hij terug naar zijn eerste liefde, akoestische muziek.

Nadat hij in 1997 naar Santa Fe, New Mexico was verhuisd, begon Jaime Michaels serieus liedjes te schrijven. Elk van zijn 12 solo-opnames tot nu toe is gevuld met fijn bewerkte nummers die zijn expressieve stem laten horen en de gevarieerde muzikale invloeden die hij door de jaren heen heeft geabsorbeerd. Jono Manson zit al 10 jaar in de producerstoel. Drie van Michaels’ albums zijn uitgeroepen tot ‘Album Of The Year’ bij de New Mexico Music Awards. “The Man With The Time Machine” in 2011, “Unknown Blessings” in 2014 en “Once Upon A Different Time” in 2017, terwijl vijf van zijn composities zijn uitgeroepen tot ‘Best Song’.

Hoewel de meeste van Michaels’ opnames zijn eigen originele composities bevatten, bestaat “Unknown Blessings” voornamelijk uit covers die zijn geschreven door artiesten met wie hij een voorliefde deelt voor de nachtelijke ‘kringliederen’ op het Kerrville Folk Festival, het gerenommeerde songwritersfestival in de Texas Hill Country. Hij schenkt al het geld van de verkoop van dat album aan de Kerrville Folk Music Foundation, bestemd voor het tienermuziekkamp. Michaels stond ook op het hoofdpodium van het festival en was recentelijk jurylid voor de prestigieuze Grassy Hill Kerrville New Folk Competition. Michaels trad op op het Tucson Folk Festival, het Minnesota Folk Festival en als onderdeel van de Emerging Artists Showcase van het Falcon Ridge Folk Festival. Toegewijd om zijn muziek te gebruiken om anderen te helpen, heeft hij door de jaren heen in talloze benefietconcerten gestaan.

In 2020 sloeg de wereldwijde pandemie toe, net toen Jaime Michaels op weg was naar Italië voor een tournee ter ondersteuning van de release van Appaloosa Records, “If You Fall”. In de tussenliggende jaren gaf hij verschillende concerten online, waaronder zijn doorlopende serie genaamd ‘Like The Tune? Feed A Kid!’, waarin hij liedjes zingt van enkele van zijn favoriete songwriters en luisteraars aanmoedigt om te doneren aan de World Central Kitchen van Chef Jose Andrus, die helpt om mensen in nood over de hele wereld te voeden.

Michaels is doorgegaan met het schrijven van nieuwe nummers; zijn meest recente poging is een heropname van “In My Home”, een co-write met Austin-songwriter Jeff Talmadge, over de vreemde tijden waarin we ons bevinden. Een wereldwijde onderneming, opnieuw geleid door producer Jono Manson, met muzikanten en vocalisten uit de VS, Italië, Oekraïne en Oezbekistan. De opname maakt deel uit van een Italiaans project genaamd Yayla. Het project, een coproductie van Appaloosa Records en Centro Astali, een jezuïetenstichting in Rome, heeft tot doel geld in te zamelen om migrantenvluchtelingen te helpen.

De volgende stap in de voortdurende muzikale avonturen van Jaime Michaels is een tournee door Italië ter ondersteuning van zijn nieuwe album. Hij denkt graag dat na al die tijd; het beste moet nog komen.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE