Dudu Tassa & Jonny Greenwood – Jarak Qaribak

“Als mensen naar deze muziek luisteren”, zegt Dudu Tassa, “vind ik het heerlijk om me voor te stellen dat ze denken. . . wat is dit? Het klinkt jaren 70, maar er zijn drummachines, er zijn gitaren, maar ze zingen in het Arabisch. . . wat gebeurd er?”

Wat er aan de hand is, is een opmerkelijke samenwerking tussen twee opmerkelijke muzikanten. De Israëlische rockster Tassa en Radiohead-gitarist Jonny Greenwood kennen elkaar al heel lang. Ze hebben eerder samengewerkt – Jonny speelde gitaar op “Eize Yom” (“What A Day”), een nummer op Dudu’s album uit 2009 “Basof Mitraglim Le’Hakol (“In The End You Get Used To Everything”). Op de vraag wat hij leuk vindt aan Jonny’s spel, antwoordt Dudu: “Het is alles wat ik niet kan en niet weet hoe ik het moet doen.” Jonny, die getrouwd is in een Israëlisch gezin dat oorspronkelijk uit Irak en Egypte komt – zijn vrouw is de Israëlische beeldend kunstenaar Sharona Katan, ook bekend als Shin Katan; ze creëerde het artwork van het album – herinnert zich dat ze Dudu’s muziek hoorde fonkelen te midden van de heersende somberheid van Israëlische rock uit het midden van de jaren negentig toen Radiohead voor het eerst op bezoek was. “Wat Dudu deed, had zijn wortels in het Midden-Oosten”, zegt Jonny, “en dat vond ik gewoon interessanter. Die muziek hoorde ik thuis ook vaak.”

“Jarak Qaribak” vertaalt zich min of meer als “Je buurman is je vriend”. Het is een expansief, inclusief sentiment. De nummers op het album en de zangers komen uit het hele Midden-Oosten – en, in overeenstemming met het thema dat is vastgelegd in de titel van het album, speelt elke zanger om de beurt een deuntje uit een ander land dan het eigen land. Dus “Djit Nishrab”, een zwoele, langzaam opbouwende klaagzang over de misgelopen liefde van de Algerijnse zanger Ahmed Wahby uit de jaren 40, wordt uitgevoerd door de Egyptische zanger Ahmed Doma uit de jaren 2020. “Taq ou-Dub”, een uitdagende kus, wordt uitgevoerd door de Palestijnse zangeres Nour Freteikh. Als Dudu zelf de leadzang voor zijn rekening neemt, is dat op “Lhla Yzid Ikhtar”, geleend uit Marokko. Als een Marokkaan – in dit geval Mohssine Salaheddine – instapt, is dat op de Egyptische track “Leylet Hub”. De Jordaanse traditionele “Ya ‘Anid Ya Yaba” wordt gezongen door een Syriër. En als het lied Israëlisch is – zoals “Ahibak” is – wordt het gezongen door Safae Essafi, uit Dubai.

Als er één nummer is dat Dudu in het bijzonder aan het project bindt, dan is het “Jan al-Galb Salik”, hier gezongen door de Tunesische zangers Noaaman Chaari en Zaineb Elouati – en bijna een eeuw geleden in Irak geschreven door Dudu’s oudoom. Hij was Saleh al-Kuwaiti, de helft van een duo met zijn broer – en Dudu’s grootvader – Daoud. Het paar was enorm populair in Koeweit en Irak, vooral in de jaren tussen 1930 en 1940, waar ze klassiekers componeerden, grote zalen vulden en optraden voor royalty’s, voordat hun associatie met een aanzienlijke muzikale erfenis geleidelijk officieel werd gewist in de Arabische wereld na hun emigratie naar Israël in 1951. Wreed streden ze ook voor erkenning in hun nieuwe thuisland, aangezien Arabische muziek in de eerste decennia van het bestaan ​​​​van Israël aan de zijlijn stond. Dudu richtte in 2011 zijn band Dudu Tassa & The Kuwaitis op om de muziek van de gebroeders Al-Kuwaiti nieuw leven in te blazen. De Koeweiti’s hebben nu drie albums gemaakt en openden voor Radiohead tijdens hun tournee door de VS in 2017, en voor Radiohead’s show in Yarkon Park in Tel Aviv in hetzelfde jaar – en, in ieder geval mede dankzij Dudu’s inspanningen, is er nu een Al- Koeweitse Broedersstraat in het Hatikva-district van Tel Aviv.

“Jarak Qaribak” is nauwelijks de eerste keer dat Jonny de grenzen van de gitaarrock overschrijdt. Hij heeft een parallelle carrière gehad als soloartiest die 20 jaar teruggaat tot zijn soundtrack voor “Bodysong” – hij heeft sindsdien de soundtracks gecomponeerd voor Paul Thomas Anderson’s “There Will Be Blood”, “Inherent Vice”, “Phantom Thread” en “The Master” en Jane Campion’s “The Power Of The Dog” onder andere ook is hij twee keer genomineerd voor de Academy Award voor Best Original Score.

Maar terwijl Dudu opgroeide met deze muziek, moest Jonny het leren, wat betekende dat hij veel moest afleren over het rockgitarist zijn – een uitdaging waarmee hij eerder was geconfronteerd toen hij samenwerkte met een andere Israëlische muzikant, Shye Ben Tzur. Jonny speelde op Shye’s veelgeprezen album uit 2015 met de Indiase groep The Rajasthan Express, opgenomen in Mehrangarh Fort in Jodhpur. “‘Jarak Qaribak’ leverde een vergelijkbare reeks problemen op”, zegt Jonny, “in die zin dat je al deze toonladders hebt die niet overeenkomen met westerse majeur/mineur-toonladders, en noten hebt die kwarttonen bevatten, en het is heel moeilijk om een akkoordenreeks op te leggen aan deze melodieën. Het zorgt er meestal voor dat ze instorten. Het is alsof je de resolutie van een kleurenfoto verlaagt tot er alleen maar vierkanten over zijn.” Dudu wijst erop dat er weinig harmonisatie is in Arabische muziek – iedereen speelt een melodie; Jonny vond uiteindelijk een manier om daarop in te haken. “Veel Radiohead-nummers zijn begonnen als een melodie zonder akkoorden,” zegt hij, “en dan gaat het om het toevoegen van akkoorden om de kleur van de melodie te veranderen, en zo voelde het soms een beetje.”

Jonny zegt dat zijn enigszins ongerijmde maatstaf bij het samenstellen van de nummers op “Jarak Qaribak” was “proberen zich voor te stellen wat Kraftwerk zou hebben gedaan als ze in de jaren zeventig in Caïro waren geweest”, wat eigenlijk een behoorlijk behendige karakteristiek is voor het algehele geluid van “Jarak Qaribak”. De achtergrondtracks zijn opgenomen tussen Oxford en Tel Aviv, Jonny en Dudu vergezeld door een groep die traditionele instrumenten uit het Midden-Oosten bespeelt – waaronder rebab, oud, mijwiz en qanun – plus koperblazers, strijkers en synthesizers. In een eigenzinnige knipoog naar de periode waaruit de meeste nummers komen, wordt de titel van elk nummer vooraf geïntroduceerd, net als de stijl op de Arabische albums van die tijd; dienovereenkomstig wordt de Iraaks-Israëlische activist Niran Bassoon gecrediteerd als “omroeper”. Ondanks de rol van Kraftwerk als onwetende mentoren, werd besloten dat computers niet zouden passen – hoewel de beat wordt bijgehouden door elektronische drummachines.

De zangers namen hun bijdragen meestal op waar ze zich ook bevonden, wat voor logistieke uitdagingen zorgde. Dudu herinnert zich dat het moeilijk was om een ​​functionele studio in Beiroet te vinden, zodat de Libanese zanger Rashid al Najjar zijn stem voor “Ashufak Shay” kon zingen. Het was het echter waard: deze wanhopige devotional, gecomponeerd door de Emirati-songwriter Mehad Hamad, is zowel een zoete triomf van moderne pop uit het Midden-Oosten als het nummer op “Jarak Qaribak” waarop de gitaarlijn het meest doet denken aan een meer downbeat Radiohead-nummer. Er waren andere moeilijkheden die kenmerkend zijn voor de regio waarvan de muziek “Jarak Qaribak” viert. Dudu erkent dat sommige zangers die ze benaderden zich niet op hun gemak voelden bij het werken met een Israëlische artiest. “En”, zegt hij, “het is niet zo dat alle Arabische landen van het Midden-Oosten onderling vrienden zijn.” De Iraakse zanger Karrar Alsaedi naar Tel Aviv krijgen om het Jemenitische lied “Ya Mughir al-Ghazala” op te nemen, was een aanzienlijke bureaucratische prestatie (“Ik denk”, zegt Dudu, “dat hij de enige Iraakse paspoorthouder was in het hele land op dat moment .”) En dan was er nog het vele speurwerk dat komt kijken bij het opsporen van songwriters, uitgevers en copyrighthouders in landen waar dergelijke zaken niet altijd een exacte wetenschap zijn.

Hoewel Dudu zegt dat hij elke songtekst zo zorgvuldig mogelijk heeft onderzocht op zelfs de vaagste hint van een politieke subtekst, en – nauwkeurig – benadrukt dat “Jarak Qaribak” een album is met klassieke liefdesliedjes, de romantiek en liefdesverdriet die ze uitsluitend persoonlijk beschrijven, noch Dudu noch Jonny zijn naïef genoeg om te geloven dat niemand zijn eigen politieke vooroordelen op dit project zal projecteren, gunstig of ongunstig. “We wilden niet”, zegt Jonny, “de indruk wekken dat we een politiek punt maken, maar ik begrijp wel dat zodra je iets doet in dat deel van de wereld, het politiek wordt, ook al is het maar artistiek. . Eigenlijk misschien vooral als het artistiek is.”

Dudu gelooft echter dat het een daad van kwade trouw zou zijn geweest om “Jarak Qaribak” op een andere manier te maken. “Israël”, merkt hij op, “is een klein land tussen al die landen, dus we zijn erg beïnvloed door die culturen en door die muziek. En velen van ons in Israël – zoals mijn familie – stammen af ​​van mensen die van elders in het Midden-Oosten hierheen kwamen, dus alles raakt door elkaar.”

Dat gezegd hebbende, willen geen van beiden dat het multinationale karakter van “Jarak Qaribak” wordt gelezen als een oubollige, mawkachtige oefening in een poging om de wereld te leren zingen. Beiden benadrukken dat elke beslissing die ze namen in het belang was van het dienen van een buitengewoon liedboek (en ze zijn al begonnen met het uitwisselen van ideeën voor een vervolg).

“Dat is nooit een bewuste ambitie geweest”, zegt Jonny. “Het was in ieder geval niet het uitgangspunt. Het is misschien een bijproduct, als je geluk hebt. Anders is het gewoon: zijn deze nummers niet geweldig, zijn deze muzikanten niet geweldig, en wat een zanger, wat een stem. Daar gaat het eigenlijk allemaal om. Maar als de liedjes uit het hele Midden-Oosten komen, waarom zouden de zangers dat dan niet zijn? Het is een coversalbum, dat is het ook.”

“Het is een brief in een fles, in de oceaan gegooid”, besluit Dudu. “Wie zal het krijgen, wie zal het horen, ik weet het niet. Maar iemand zal het geweldig vinden.

Tracklist:
1 Djit Nishrab
2 Ashufak Shay
3 Taq ou-Dub
4 Leylet Hub
5 Ya Mughir al-Ghazala
6 Ahibak
7 Ya ‘Anid Ya Yaba
8 Lhla Yzid Ikthar
9 Jan al-Galb Salik

Release date: Friday, June 9th 2023

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE