Matteo Mancuso – The Journey

Gitaarvirtuoos Matteo Mancuso brengt op 21 juli zijn debuutalbum ‘The Journey’ uit via The Players Club/Mascot Label Group. Het eerste nummer van het album genaamd “Drop D” is vanaf vandaag te beluisteren.

Mancuso komt uit Sicilië, genesteld in de Middellandse Zee in het zuiden van Italië. Het eiland heeft een rijk cultureel erfgoed, van dichters, schrijvers, filosofen en architecten tot schilders en muzikanten. Matteo groeide op net buiten de hoofdstad Palermo en heeft deze culturele erfenis, net als zijn regio genoten, door zijn aderen stromen.

Op 12-jarige leeftijd zette Matteo zijn eerste muzikale stappen op het podium van een plaatselijk jazzfestival. Sinds deze kennismaking met live optreden heeft hij zich, in verschillende bezettingen en met diverse samenwerkingen waaronder een duo met zijn vader, ontwikkeld als een veelzijdige speler. Hij speelt zowel klassiek als elektrisch met zijn verbazingwekkende unieke vingertechniek.

Zoals het een YouTube-sensatie betaamd is zijn kanaal inmiddels bijna 150.000 abonnees rijk en zijn enkele van ’s werelds meest iconische spelers een fan. Van Dweezil Zappa tot Joe Bonamassa , Steve Vai, Al Di Meola en Tosin Abasi. In 2017, als onderdeel van een trio genaamd Snips, namen Matteo en zijn bandleden het nummer “The Chicken” op welke 2,2 miljoen keer werd bekeken op YouTube.

Zijn debuut-album met negen originele nummers werd opgenomen in Fico d’India Studios Casteldaccia, Sicilië, door zijn vader, Vincenzo Mancuso – een begenadigd speler die ook op de plaat speelt en meeschreef aan twee nummers, “Polifemo” en “Blues For John.” Het album bevat ook Stefano India op bas en Guiseppe Bruno op drums evenals de aanvullende muzikanten Riccardo Oliva (bas), Gianluca Pellerito (drums) en Guiseppe Vasapolli (piano/orgel).

Foto: Paolo Terlizzi

Mancuso begon rond 2020 met het schrijven van songs voor het album. “Ik had niet echt een specifiek concept in mijn hoofd, maar ik wilde iets doen dat niet in één genre te vangen viel, dus er staan een aantal rockgeoriënteerde nummers op zoals Drop D en een aantal wat meer moderne jazznummers zoals Polifemo,” aldus Matteo.

“Drop D” was een van de eerste nummers die voor het album werd geschreven, dat een eerbetoon is aan de hardrock- en prog-invloeden van zijn tienerjaren, zoals Led Zeppelin, Deep Purple, Yes, Emerson, Lake & Palmer en Dream Theater. “Het is een mix van typische rock- en prog-elementen en een van de leukste nummers om live te spelen”, zegt hij. Hij trad onlangs op met Tommy Emmanuel in Palermo, hij deelde het podium met Al Di Meola op klassieke gitaar tijdens de slotavond van het Eddie Lang Jazz Festival en speelde op het Lugano Jazz Festival in Zwitserland als gast van prog-rockers PFM.

2023 is waar ‘The Journey’ voor Matteo nu echt begint. Vanaf zijn eerste podiumervaring op zijn twaalfde heeft alles tot dit moment geleid: het vroegrijpe talent dat ertoe leidde dat Matteo een YouTube-sensatie werd, tot bejubeld worden door enkele van de beste gitaristen van hun tijd , naar de podia door heel Europa die hij sierden en de iconen waarmee hij dat podium heeft gedeeld, tot dit moment – zijn debuut release met negen behendig mooie instrumentale gitaarsongs.

“Ik wil gewoon dat mensen het horen”, zegt hij enthousiast. “Muziek is altijd mijn favoriete vorm van communicatie geweest, en het ding met instrumentale muziek is dat er geen taalbarrière heeft. Ik weet zeker dat mensen die normaal gesproken niet naar instrumentale muziek luisteren, iets interessants kunnen vinden op dit album.”

Matteo Mancuso zal niet langer het best bewaarde muzikale geheim van Italië zijn. Het is tijd om hem met de wereld te delen.

“The evolution of guitar is firmly secure in the hands of these kinds of players… it’s just a new level, the tone, the touch, the notes!” – Steve Vai

“An absolute talent; his improvisational ability is light years ahead. It would take two or three lifetimes. It was like when Jacko (Pastorius) came on the scene…how did he get so good and so fast?” – Al Di Meola.

“There’s this Italian kid on the internet; his name is Matteo Mancuso. He’s 20 or something. I mean, he’s a virtuoso beyond virtuosos.” – Tosin Abasi

“All the kids are talking about it, and I blanked when answering who my new favourite guitarist is… here he is, Matteo Mancuso. I have not seen anyone reinvent like this since Stanley Jordan” – Joe Bonamassa.

Tracklist
01 Silkroad
02 Polifemo
03 Falcon Flight
04 Open Fields
05 DropD
06 Blues For John
07 Time To Leave
08 Samba Party
09 The Journey

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE