Jan James – Time Bomb

Jan James verbeterde haar krachtige zang in een kerkkoor en leerde gitaarlicks van een Tennessee genaamd Catfish. Ze kwam uit een door een familie gerund vissersresort in het centrum Michigan en ging naar het centrum van Chicago om een ​​van de meest duurzame vrouwen van The Windy City te worden. Haar creatieve samenwerking met Craig Calvert is een decennia-oude verkenning van de rootsmuziek van allerlei soorten – rock-‘n-roll, soul, country en natuurlijk de blues.

De weg naar Time Bomb, de nieuwste plaat, bracht hen van het Midwesten naar Europa, via de studio’s van opmerkelijke producers, op podia met de grootste namen in de muziek. En het starte allemaal in een klein café in de buurt van Michigan State University.

Jan en Craig waren daar allebei studenten. Zij zat in een coffeeshopduo en hij in een punk band. Chemie bracht ze samen om een ​​bluesrockband te vormen die Jan “Best Female Vocalist” opleverde door de Detroit Metro Times. Ze verhuisden begin jaren negentig naar Chicago en stonden flink in de schijnwerpers op de levendige muziekscene van de stad.

Naast opnames met Jim Peterik (Survivor) en Jim Dickinson, behaalden Jan en Craig een publicatiedeal met MCA. Ze werden favoriet in locaties als Buddy Guy’s Blues Legends en The House of Blues, traden op tijdens Grammy-evenementen en met tientallen beroemdheden uit de stad op straatfestivals en deelde het podium met Koko Taylor, John Mayall, Little Feat en James Brown. Voor de viering van het 100-jarig jubileum van Harley-Davidson stonden ze op de posters vermeld met JeÍf Beck en BB King. Jan werd gevraagd om back-up te zingen voor Bruce Willis bij de grote opening van de Planet Hollywood, en speelde Janis Joplin in Love, Janis.

Hun eerste album, Last Train, was niet alleen een kritische succesfactor in de VS; het werd binnengehaald door het Nederlandse label Provogue, dat de basis legde voor Jan’s enorme en voortdurende Europese fanbase. Twaalf platen volgden door de jaren heen, die allemaal het festivaldansen ontlokten, zoals “de stemmen van het kaliber van Jan James’ zijn zeldzaam in de hedendaagse popmuziek …” en “haar vrolijke rock/blues is uitzonderlijk radiovriendelijk en zeer stijlvol uitgevoerd.”

Dat brengt ons bij Time Bomb, een plaat die dat alles omvat, reflecteert en vervolgens de geschiedenis overtreft. In deze 13 tracks vermengen Jan en Craig universele thema’s met iets meer directheid en ook persoonlijk, waardoor Time Bomb een spiegel is voor het nu.

“Alle nummers van Time Bomb zijn geïnspireerd door de tijd waarin we leven. Dit schrijven van melodieën en teksten geven mijn ziel troost temidden van deze vreselijke puinhoop die onze samenleving heeft gecreëerd. “Desperate Times” spreekt hier specifiek over. Er vinden tragische wanhopige episodes plaats overal, bijna elke dag, maar we moeten een manier vinden om door de emoties heen te gaan. Als dit lied iemand kan helpen rond te komen, ik zal dankbaar zijn, “zei Jan.

“Blood on Your Hands” was een reactie op de opstand van 6 januari. “Normaal ben ik niet geïnteresseerd in schrijven over politieke gebeurtenissen, maar het kwam er gewoon zo gemakkelijk uit. Eens hoorde ik dat stuk muziek dat Craig had gemaakt, waardoor de tekst zichzelf schreef. Ik voel me er elke keer beter door met de tijd dat ik het hoor.”

Dus zelfs met de moeilijkste inspiratie neigt de muziek naar hoop en genezing. Jan zegt, “De algemene boodschap zou ‘geluk’ zijn. Vind het, zie het, voel het, grijp het, houd het vast, geef het – omhels en deel alle liefde die je kunt vinden.” Er zit veel ziel in de uitdrukking geluk van Jan en Craig. Sterk beïnvloed door Motown-geluiden, “laten ze het allemaal leven op dit album”. Dit komt vooral tot uiting op het springerige “Swingin’ in the Sweet Sunshine” waarmee de plaat wordt geopend met enkele heerlijke retro grooves.

“Always the Blues” is een perfecte kapstok om het album mee af te sluiten. Het is de typische Jan en Craig songcraft, teruggaand naar de kern van zowel hun partnerschap als gedeelde liefde voor de blues. “Craig maakt muziekbedjes in alle soorten en maten, en dan mag ik er doorheen graven om schatten te vinden. Het is een beetje als magie voor mij. Voor dit nummer werd ik weggeblazen door de gitaarleads die hij opnam. Het maakte me aan het huilen! Het is de perfecte manier om dit album te beëindigen.”

Release: 16 juni 2023
Label: Blue Palace Records

Jan James – Good Man Down (2020)
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE