Larry Taylor And The Taylor Family – Generations Of Blues West Side Legacy

“Het is echt een eer om met Larry Taylor te werken aan deze historische opname die is uitgebracht ter herdenking van Eddie Taylor’s 100ste verjaardag”, zegt Sallie Bengtson, Nola Blue Records voorzitter. “Zoveel van de namen, de plaatsen en vooral de
ervaringen die Larry heeft opgedaan in Chicago’s West Side resoneren in de verhalen van Benny Turner die mij dat vertelde terwijl we aan zijn autobiografie werkten. Deze levende erfenis artiesten zetten de klassieke Chicago bluestraditie voort en verdienen onze uiterste steun en herkenning. We kijken er reikhalzend naar uit om de muziek van de familie Taylor te delen met de wereldwijde bluesgemeenschap.”

De familie Taylor staat huizenhoog als een volwaardige en opmerkelijk duurzame Chicago Blues dynastie. Dat is nog nooit zo duidelijk geweest als met het vrijgeven van Larry Taylor en de Taylor Family: Generations of Blues op Nola Blue Records.

In 2015 verzamelde zanger/drummer Larry Taylor zijn broers en zussen in Chicago’s Joyride Studios om een ​​liefdevol eerbetoon te brengen aan hun overleden vader, Eddie Taylor, Sr., en de West Side-blues traditie die hen allemaal zo diep heeft beïnvloed. De setlist combineert frisse en verkwikkende versies van de klassieke bluescomposities van hun vader en nieuw gecreëerde thema’s die de Taylors onwankelbare toewijding illustreren van de familie aan het idioom. Daarnaast brengt de collectie nu een eerbetoon aan de 100ste verjaardag van de geboorte van hun vader in 1923.

Het verhaal begint met de legendarische Benoit, de in Mississippi geboren gitarist Eddie Sr., die arriveert in Chicago in 1949 en bouwde al snel een uitstekende reputatie op als een van de beste bluesmannen van de stad. Hij zette baanbrekende partijen neer in het midden van de jaren 50 als leider voor Vee-Jay Records (“Bad Boy”, “Ride ‘Em On Down,” “Big Town Playboy”) en diende Jimmy Reed als onberispelijke begeleider, zijn oogverblindende gitaartechniek die talloze jongere bluesmannen beïnvloedde, waaronder Freddy King. Eddie Sr. en zijn vrouw, zangeres Vera Taylor, waren de belangrijkste inspiratiebronnen voor hun nakomelingen terwijl ze opgroeiden en een traditie bijbrengen die ze tot op de dag van vandaag met trots voortzetten.

De oudste broer, Larry Taylor, de aanstichter van dit project, pronkt met zijn eigen indrukwekkende blues erfenis met de veelgeprezen opname uit 2004, They Were in This House, op AV Records (later heruitgegeven op het Wolf-label). Zijn oudste zus, zangeres Brenda Taylor, bracht in 2021 op Wolf haar eigen album uit, Buggy Ride, terwijl haar jongere zus Demetria Taylor herhaaldelijk de wereld heeft rondgereisd, en
haar krachtige vocalen gedemonstreerd op twee Delmark-schijven, Bad Girl uit 2011 en vorig jaar Doin’ What I’ m Supposed To Do.

Voorafgaand aan zijn tragische overlijden in 2019 had zanger/gitarist Eddie Taylor, Jr.
leidende Chicago blues-traditionalist, die een half dozijn Wolf-albums uitbracht met als eerste album Lookin’ for Trouble uit 1998. Larry leerde de beginselen van zijn instrument van drummer Tim Taylor, deze hield zich rock-steady time op meer dan veertig blues-cd’s en toerde met de bands van Maurice John Vaughn en wijlen saxofoongrootheid Eddie Shaw.

Dat is heel veel Chicago-bluestalent in één familie, en het wordt overal op glorieuze wijze tentoongesteld deze Generations Of Blues. Larry heeft de vocale eer op zes nummers, waaronder zijn eigen ‘She Treats Me Just The Same’ en ‘Penitentiary Blues’, evenals ‘Feel So Bad’, het titelnummer van zijn vaders album uit 1972 voor Advent. Brenda brult “I Found Out” en “Talk To Your Son”, de laatste aangepast
uit een klassieker van J.B. Lenoir, Demetria biedt zinderende reprises van “Bad Girl” (een van geslacht veranderd behandeling van haar vaders “Bad Boy” en Magic Sam’s “You Belong To Me”. Eddie Jr. schitterd op de reprise van zijn vaders ‘Big Town Playboy’. De erfenis van Taylor strekt zich nu uit tot een derde generatie als Larry’s tienerzoon, rapper Liljet2x, brengt zijn hedendaagse gevoeligheden in ter vergelijking. Er komt gewoon geen einde aan het talent van deze familie, zoals Larry Taylor and the Taylor Family: Generations of Blues zo krachtig illustreert. – Bill Dahl

Release: 16 juni 2023
Label: Nola Blue Records

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE