Micke Bjorklof & The Blue Strip – Colors Of Jealousy

Dat er in het hoge noorden van Europa ook fijne blues/rootsmuziek wordt gemaakt, wisten we al door acts als Thorbjorn Risager, Vidar Busk, Daniel Norgren, Bjorn Berge, Erja Lyytinen en diverse anderen. Laten we daarbij ook zeker Micke Bjorklof & Blue Strip niet vergeten, dat inmiddels meer dan 30 jaar aan de weg timmert, diverse awards in de wacht sleepte en in bijna 20 landen optrad, waaronder de USA en japan.
Het binnenkort te verschijnen album zou eigenlijk al in 2021,zijn uitgebracht als
jubileumalbum vanwege het 30-jarig bestaan van de band maar covid stak daar een stokje voor. Het is het wachten echter waard geweest want de Finnen brengen met “Colors Of Jealousy” m.i. een fraai, gevarieerd blues/rootsalbum uit. –
H. Broere, Broere Promotion

Genre brede en prijswinnende Finse bluesrockband Micke Bjorklof & Blue Strip brengt het nieuwe studioalbum Colors Of Jealousy uit op vrijdag 16 juni op Hokahey! Records en gedistribueerd in Europa door Continental Records Service.

Dit is het vervolg op het veelgeprezen album “Let The Fire Lead” dat Bjorklof in 2020 uitbracht met zijn akoestisch powertrio Micke & Lefty feat. Chef. De opruiende live-optredens van zijn band betoverde het publiek in heel Europa. Nu staan ​​ze met Colors Of Jealousy klaar om de stap naar het volgende niveau te maken. Het edgy, zelfgeproduceerde rootsmuziekalbum werd opgenomen in het hoofdkantoor van de band, BoomRoom in Kauhava, Finland en gemixt door de Finse geluidstechnicus legend Kimmo Ahola.

Met 11 originele nummers, variërend van het geweldige openingsnummer “Highway Highway”, een klassieke bluesrocker geleid met een door Billy Gibbons beïnvloede riff met gelaagde gitaren en jammerend Hammond-orgel tot dramatische americana gearomatiseerde countryblues, en een resonator gitaargedreven titelnummer “Colors Of Jealousy” met een beetje Ennio Monicone stemming. Je krijgt een goed idee van het bereik van het album van deze eerste twee uitgebrachte singles.

De band flirt met traditie maar verlegt genregrenzen met hun songwriting en bijzondere instrumentatie om een ​​geluid te creëren dat duidelijk van hen is. “Good Times Somehow” gaat overtuigend uptempo soul en deltablues mixen met een vleugje Rolling Stones-groove. “Long ago” bevat een back-up van Memphis-soul met Hammond-orgel en gospelgevoel door twee achtergrondzangeressen. Bjorklof pronkt met zijn bereik in een donker verhaal met “Are You Real” en het met blues verzadigde “I Thought You Were Mine”. Het dynamisch “It Takes Two” begint langzaam met een fieldholler-thema ondersteund door snaredrum-groove, langzaam overgaand in de richting van funky Nawlins ritmes en eindigt met een knallende gitaarsolo. Hun achtste album zal Micke Bjorklof & Blue Strip zeker een vaste plek krijgen in de roots muziek

Hoewel de thema’s van de teksten meestal duister zijn, verandert het geheel in positiviteit via die van de band energieke en emotionele optredens. Ik denk dat onze boodschap hier is dat wat er ook gebeurt, geef het niet op, doe je best en wees de beste persoon die je kunt zijn en het maakt niet uit hoe, de zon zal weer opkomen!”
zegt Bjorklof.

“Na verschillende internationale studioprojecten besloten we deze keer op te nemen in Finland. Tja, grenzen waren gesloten, dus we hadden sowieso geen andere keus”, lacht Micke Bjorklof. Voor het produceren van Colors Of Jealousy kozen we deze keer om op ons hoofdkantoor BoomRoom te werken met mijn oude partner de Finse engeneer
legende Kimmo Ahola. Het is een heel goed klinkende kamer, speciaal voor drums, hoewel er geen controleruimte is en het is meer ontworpen om als oefenstudio te werken, legt Bjorklof uit.

Het album zou oorspronkelijk in 2021 uitkomen om hun 30-jarig jubileum als toerende band te vieren maar toen begon de pandemie. Dat leidde keer op keer tot domino-theorie-achtige vertragingen en herschikkingen. Vooral het regelen van repetities is geen gemakkelijke taak als iedereen in de band over het hele land verspreid is en ook betrokken zijn bij andere muzikale projecten. “We begonnen al begin 2017 aan nieuw materiaal te werken. We hadden tegen 2020 het meeste materiaal geschreven”, zegt Bjorklof. Aan het einde van het jaar kreeg hij een telefoontje van Ruf Records om de volgende lente deel te nemen aan Ruf’s Blues Caravan-tour, helaas droogde ook dat uit dankzij pandemie. Dus uiteindelijk had het geen impact op het albumproject. De band ging uiteindelijk in oktober 2021 de studio in om te starten met het opnameproces. Slechts enkele weken later sloeg een nieuwe golf van de pandemie toe en veroorzaakte een nieuw schema probleem. “Er zijn zoveel obstakels geweest tijdens deze reis en ik moet toegeven dat dat de frustratie was en dat bleef af en toe binnensluipen. Soms was het echt moeilijk om gemotiveerd te blijven als je moest zoeken naar die creatieve vonk keer op keer. Maar hier staan we nu met het nieuwe album in onze handen. Het duurde 6 jaar lang, dus het is al met al een heel lang en zwaar proces geweest. Maar we zijn blij en erg trots op de het resultaat’, zegt Bjorklof.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE