Ed Snodderly & The Shoestring Seven – Chimney Smoke

Herinnerend aan de moderne, esoterische lyriek van Guy Clark en Billy Joe Shaver en de zuidelijke tradities van oude muziek en bluegrass, is het nieuwe album Chimney Smoke van ervaren Americana singer-songwriter-gitarist Ed Snodderly (zijn 10e), een hypnotiserend, smeulend meesterwerk met deskundige songcraft en verhalen vertellend. Vaak weemoedig en nostalgisch, met onvergetelijke karakters, onuitwisbare herinneringen en een gevoel van een plaats in het hart, draagt ​​Chimney Smoke de kenmerken van de behendige behendigheid en uithoudingsvermogen van een bokser, maar levert af en toe ook een paar knock-outs. Voorbeeld: ‘Gone With Gone and Long Time’, een duizelingwekkende meditatie over de stadia van rouw. “Het is zowel een nummer over verlies als nadrukkelijk over donker”, zegt Snodderly over het nummer, met samenzang van Hall of Fame-songwriter Gretchen Peters. Geholpen door ’the Shoestring Seven’, een who’s-who van ervaren muzikanten waaronder Shawn Camp, Steve Steve, John Gardner, Steve Hinson, Gary J. Smith, Chris Scruggs en Kenny Vaughan, bevat het album ook zangers Amythyst Kiah, Maura O ‘Connell, Malcolm Holcombe en meer.

Chimney Smoke vond zijn oorsprong in de wens van Snodderly om niet alleen de best mogelijke plaat te maken, maar ook om de concept van het creëren van een typisch “Zuidelijk” album, een kroniek van zowel zijn Appalachen-roots als die van hemzelf, zijn persoonlijke opvoeding. Het titelnummer ‘Chimney Smoke’ biedt een levendige weergave van het leven in de Appalachen, en is er een van de beste voorbeelden van Snodderly’s gave om herinneringen en een diep gevoel van plaats tot leven te brengen met zijn intieme teksten.

Door meesterlijke kleur-, schaduw- en textuurstrepen toe te voegen aan een toch al levendig verhaal, schakelde Snodderly de Grammy-genomineerde producer R.S. Veld. Field (Todd Snider, Shaver, Justin Townes Earle, Allison Moorer, enz.) in. Een andere opmerkelijke deelnemer aan de opname van Chimney Smoke zou ook een van de meest aangrijpende zijn, aangezien het album het laatste project was dat werd voltooid door de geliefde Grammy-winnende opnametechnicus en producer Bil VornDick, die in juli 2022 overleed.

Eddie Lynn Snodderly is geboren en getogen in Knoxville, Tennessee, met een vader die een Fuller Brush-verkoper was en een moeder die, in zijn woorden, een ‘extraordinaire huisvrouw’ was. Snodderly’s grootvader was een boer en violist van weleer, die samen met zijn broer in de jaren 1920 en ’30 verschillende lintjes won op violistenconventies in Knoxville. Snodderly begon gitaar te spelen op 12-jarige leeftijd, gecharmeerd van de muziek van de Britse invasie, terwijl hij ook de oude muziek absorbeerde die door familieleden werd gespeeld en die gewoon deel uitmaakte van het eigengemaakte DNA van Snodderly.

Foto: James Demain

In 1976 was Snodderly mede-oprichter (met vriend Joe “Tank” Leach) van de nu iconische muzieklocatie, de Down Home Coffeehouse and Pickin’ Parlour in Johnson City, TN.

Het staat al lang bekend als The Down Home en is een intieme luisterruimte waar talloze acts hebben plaatsgevonden met bluegrass, folk, oldtime en bluesmuziek. Erkend om zijn eclecticisme door tal van publicaties, waaronder de New York Times, het Down Home heeft ook alles onder de aandacht gebracht, van theatrale producties, poëzie en story slams, tot politieke bijeenkomsten en begrafenissen. “Ik weet niet of het voorouderlijk is of al deze geesten die hier in de bergen ronddrijven, maar het is een speciale plek”, zegt Snodderly, die, net als zijn muziek, zijn diepste wortels heeft in zijn opvoeding. “Sinds ik zes jaar oud was, heb ik er altijd van gehouden om een ​​clubhuis te hebben en ze met een paar vrienden in het bos midden in een weiland te bouwen”, zegt Snodderly.

Snodderly zou zijn leven als reizende muzikant blijven combineren met het runnen van de club, altijd vooruit kijkend om terug te gaan naar het Down Home. Decennia voordat de vermenging van talloze rootsmuziekstijlen zou opleveren met de opkomst tot het genre dat nu bekend staat als Americana, sierde een breed scala aan artiesten het Down Home-podium, waaronder New Grass Revival, Norman Blake, John Hartford, Willie Dixon, John Lee Hooker, Queen Ida, Koko Taylor, Ramblin’ Jack Elliot en Townes van Zandt, om er maar een paar te noemen. “Het is voor mij altijd een jongleeract geweest tussen optreden, schrijven en het runnen van clubs, maar ik heb geluk gehad, en doe het zo lang dat het allemaal deel uitmaakt van de act. Snodderly zou de club vervolgens vereeuwigen in zijn nummer ‘Down Home’, een levendig pratend bluesnummer van zijn album uit 2017, Record Shop.

Sinds zijn debuutalbum Sidewalk Shoes uit 1977 heeft Snodderly LP’s uitgebracht op Sugar Hill en andere prestigieuze roots-georiënteerde labels. Naast zijn solowerk nam hij ook op en trad hij op als de Brother Boys met duetpartner Eugene Wolf. Nummers die hij heeft geschreven zijn gecoverd door Jerry Douglas, Sam Bush, John Cowan, Missy Raines en anderen, en in 2000 speelde hij een ondergeschikte rol (gecrediteerd als “Village Idiot”) in de film van de Coen Brothers, O Brother, Where Art Thou? De is ontvanger van een 2020 Lifetime Achievement Award van de Southern Region of Folk Alliance 2020 voor zijn bijdragen aan zuidelijke volksmuziek, Snodderly heeft ook het derde couplet van zijn lied, ‘The Diamond Stream’, permanent weergegeven op de Wall of Honor in het Country Music Hall of Fame en Museum in Nashville. Sinds 1992 geeft hij songwritinglessen in het Bluegrass, Old Time en Country Music Studies-programma aan de East Tennessee State University, waar een van zijn meest spraakmakende studenten van de afgelopen jaren, Amythyst Kiah, een blijvende indruk maakte, wat leidde tot haar opmerkelijke vocale bijdragen aan drie nummers op het nieuwe album.

Format: CD, LP, DL & STREAM
Label: Majestic Records / Need To Know
Release: 21 juli 2023

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE