Mike Bourne Band – Cruisin’ Kansas City

Kansas City onderscheidt zich, net als New Orleans, als een unieke smeltkroes en een swingende hoofdstad van jazz- en bluesmuziekstijlen die een grote rol speelden bij het beïnvloeden van wat in de jaren vijftig R&B en rock-‘n-roll zou worden. Gitaarman, Mike Bourne, heeft een tijd doorgebracht andere muzieksteden, Chicago en Atlanta, maar maakt van de grensstad Missouri zijn thuis en speelt zijn eigen versie van wat bekend staat als Kansas City Blues.

Als eerbetoon aan de spelers die hem begeleidden en de late nachten in de zweterige clubs van de beroemdheden 18th en Vine district, nam hij Cruisin’ Kansas City op. Deelnemers aan Bourne Band voor de set van 13 nummers Kansas City Boogie, zijn een verzameling vrienden en speciale gasten – gitarist Johnny Burgin, toetsenisten Dave Creighton en Johnny Iguana, Big D Erickson (R.I.P.), Mickey Munoz van de Hoodoo Brothers, John Paul Drum en Greg Hopkins, trompettist bij de Buddy Rich-orkest.

De dreunende instrumentale titeltrackopener laat horen wat ter tafel komt met Bourne leidend met een Kansas City Swing-riff op gitaar en de band die daarop reageert. Patrick Recob legt de grote lopende bas neer, terwijl drummer Adam Hagerman er een fijne shuffle inpomt voor Bourne’s bluesparabel “Lose Your Rings, Keep Your Fingers.” Hij neemt zijn npet af voor Buddy Guy en Booker T op het funky kinderliedje boogaloo ‘Humpty Dumpty’. De slepende shuffle, “Golden Rule’, bevat een vettige bluesharp van John Paul Drum en slinks slide-gitaarwerk.

Bourne brengt de goede vibes uit met een jam in Jerry Garcia-stijl, “Help Somebody”, compleet met gospel outro. “Hollow Man” neemt aanwijzingen aan van Muddy Waters en Jimmy Reed voor een stampende two-beat Chicago Blues met roots in field hollers en kerkliederen. Bourne reflecteert op zijn plaats in deze wereld en verklaart dat hij “Too Young To Be Old” is, terwijl hij naar beneden rolt via route 101 brengt deze Chicago-groove terug naar KC. Hopkins en helpt Bourne de muren van Jericho om ​​te blazen met “Loose With The Truth.” Honky Tonk-blues “Missouri Boy” is als een kip die wordt geplukt met downhome-roots. De stevige dubbele shuffle “Running Song” vraagt Bourne zich af waarom hij in de ratrace zit. De erfenis van muziek uit Kansas City omvat ook de opkomst van de tenorsaxofoon, die Bourne eert door Sam Treinen te laten horen op de klassieke R&B ballad, “The One”, met zijn sentimentele toon die ons terugvoert naar het stijldansen van de jaren vijftig. Bourne levert een ijzige gitaarlead op de moderne swamp blues groover, “Dangerous Game”, met een beetje een Stones-gevoel.

Het laatste nummer ‘Kansas City Grease’ is een uittreksel van sessies met spelers behangen met onderscheidingen uit Chicago, bluesharpman Davin “Big D” Erickson en drummer Robert W. “Bob” Lorenz, allebei te vroeg weggenomen. Hun gepassioneerde optredens leven voort. – Rick J Bowen

Release: 16 juni 2023
Label: Blue Heart Records

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE