Mike Guldin And Rollin’ & Tumblin’ – The Franklin Sessions

Bucks County-gitarist, Mike Guldin, leeft volgens het profetische woord van het Wille Nelson-nummer ‘“The Life I Love Is Making Music with my Friends,” sinds een tiener een gitaar aanslingerde en zijn band leide, Rollin’ & Tumblin’, en dat doet hij al meer dan twintig jaar. Zijn vijfde album, The Franklin Sessions, zijn elf nieuwe nummers opgenomen in The Rock House in Franklin TN, eigendom van en beheerd door Grammy-winnende muzikant en producer, Kevin McKendree. Het paar bracht de bandleden van Guldin binnen en een bijeenkomst van speciale vrienden om de negen originele en drie covers vast te leggen. De spelers omvatten Kevin McKendree, James Pennebaker, David Santos, Yates McKendree, Tim Hooper, Bill Sharrow, Billy Wear, Mikey Junior, Su Teears, samen met de Philadelphia Funk Authority Horns – Dale Gerheart, Kyle Hummel, Neil Wetzel, Andrew Kowal – met achtergrondzang van The
McCrary-zusters.

Het jonge fenomeen Yates McKendree levert de beat en zijn vader, Kevin, legt de beat neer op de barrelhouse-piano op de eerste twaalf maats “Franklin Shuffle.” De bemanning geeft Howlin ‘Wolf’ s ‘Killin’ Floor’, de volledige Rollin’ & Tumblin’-behandeling, die de bluesstandaard uitrekt zoals de Allman Brothers in de Fillmore dat deden. Guldin en The McCrary Sisters nemen ons mee naar de kerk over het door evangelie aangewakkerd pleidooi voor welwillende hoop “The Right Thing” met Yates op lapsteel. Guldin biedt wat gratis advies over een stiekeme tweedelijns beat van Billy Wear op de gekruide New Orleans “Sometimes You Gotta Roll The Dice”, en hij ruilt hete licks met de jonge McKendree op de Chicago Blues-prototype “Blow Wind Blow”. De ritmesectie swingt flink mee met de Authority Horns die kleur geven aan de sentimentele Retro Soul-ballad ‘Prisoner Of Love’.

Guldin prijst de charmes van zijn dame tijdens de Texas shuffle, “Smokin’ Woman” en krachtpatser zangeres Su Teears voegt zich bij hem voor het door hoorns aangedreven duet “Two Hearts”, wat meer Philly Soul toevoegt aan de mix. Het vaudeville-nummer in bluesstijl, “Sad And Lonely”, is een pittige zwerftocht ala Trouble In Mind. Guldin demonstreert zijn scherpe tong en snelle humor op het zwierige “Gettin’ Over You Is
Workin’ Over Me.” De albumfinale, “Divin’ Duck Blues”, rockt hard op een stuwende baslijn van Bill Sharrow en Mikey Junior voegt pittige bluesharp toe aan de jammende kijk op het geliefde Sleepy, een klassieker van John Estes.

De Franklin Sessions waren naar verluidt een korte affaire met de opnames gedaan in slechts een paar dagen, maar ze dragen enkele goede vruchten in de oogst. – Rick J Bowen

Release: 16 juni 2023
Label: Blue Heart Records

Mike Guldin And Rollin' & Tumblin' - Alabama Pines (2022)
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE