Gleb Kolyadin – The Outland

Pianovirtuoos GLEB KOLYADIN onthult zijn nieuwe solo-inspanning ‘The Outland‘ uit 21 juli via Kscope, met Gavin Harrison (Porcupine Tree / King Crimson) op drums, Tony Levin (King Crimson / Peter Gabriel) op contrabas en Vlad Avy op gitaar.

De plaat is de afgelopen jaren geschreven en spreekt tot de introspectieve aard van de Iamthemorning-pianist, terwijl hij facetten van zijn geluid onderzoekt die nog moeten worden ontdekt.

Gebruikmakend van de stilte die de pandemie met zich meebracht, bood het een nieuw perspectief van introspectie en de perfecte uitlaatklep om zijn melancholische creativiteit vorm te geven. Het album is volledig instrumentaal en legt de nadruk op melodische thema’s door middel van verschillende tracks om een ​​zesdelige symfonische suite te creëren op een manier die alleen Gleb Kolyadin kan.

Het meesterbrein van de piano had zelf het volgende te zeggen over het album:

“The Outland is opgenomen in 2020 en 2021, wat een erg moeilijke tijd was voor ons allemaal en ik wilde dit gevoel vastleggen. Tijdens de periode van covid, toen we niet in staat waren om te reizen, ontdekte ik dat ik nieuwe werelden in mijn hoofd zou creëren, als een manier om te kunnen ontsnappen.”

Na verloop van tijd veranderde dit idee echter in iets veel diepers voor mij. Sindsdien ben ik naar het VK verhuisd, en nu vertegenwoordigt het een nieuw begin. Een wedergeboorte zo je wilt en het heeft ironisch genoeg meer een escapistische sfeer om zich heen en is nieuw leven ingeblazen.

Foto: Julia Kulinchik

Gleb vervolgt:

Het is een combinatie van zowel een opbeurend als introspectief werk dat al lang op zich laat wachten. Ik ben blij om eindelijk de muziek te delen die The Outland is. Een wereld in een wereld, in veel opzichten samengesteld uit ongelijksoortige fragmenten, zoals wij allemaal.

Piano speelt de hoofdrol in ‘The Outland’ en is zeker het middelpunt van het album, maar er zijn een aantal werkelijk verbluffende uitvoeringen naast Kolyadin. Ze komen uit een all star cast in de vorm van Gavin Harrison (Porcupine Tree / King Crimson) op drums, Tony Levin (King Crimson / Peter Gabriel) op contrabas en Vlad Avy op gitaar.

Niet beperkt tot genre, doorkruist de pianist moeiteloos het landschap van klassieke piano tot jazzrock en fusion terwijl hij over ‘The Outland’ glijdt. Het album luistert als een boek door zowel de langste nummers van de plaat, ‘Voyager’ als ‘Hermitage’, elk net zo vitaal maar toch verschillend als de ander. De eerste opent met een tien minuten durende symbiose van Jazz-Rock en Fusion terwijl de laatste ‘Hermitage’ meer inkijk geeft in de wereld van de Jazz.

Momenten van zelfanalyse zijn verspreid over ‘The Outland’. Ze variëren in de vorm van het introverte ‘Ascension’ dat herkauwt op donkere momenten die vervolgens worden benadrukt door de beschouwende glinstering van ‘Cascades’. Alleen qua reikwijdte geëvenaard door het experimentele ‘Apparatus’.

De muzikale inspiratie van The Outland weerspiegelt het steeds gevarieerder wordende muzikale palet van Kolyadin, waaronder Pat Metheny en Hiromi, Steve Reich, Progressive Rock uit de jaren 70 in de trant van legendes Gong en Mike Oldfield naast British Folk versierd met een filmisch randje. Welkom in The Outland.

Het Outland-cover kunst:
Het kunstwerk, ontworpen door Andhika Ramadhian, is een abstracte weergave van een kluizenaar, gevangen in een geometrisch paradoxale ruimte die de turbulente tijden symboliseert waarin ‘The Outland’ is geschreven.

Tracklisting:
1 Voyager
2 Ascension
3 Cascades
4 Mercurial
5 Apparatus
6 Hermitage

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE