Greg Sover – His-Story

“Het draait allemaal om het overschrijden van deze grenzen en het samenbrengen van iedereen, ongeacht je ras, religie of nationaliteit. Wat mij betreft, ik heb het allemaal meegemaakt… het is nu te laat om te stoppen. Ga er gewoon voor. De show moet doorgaan.” Greg Sover

Terwijl de vrienden van Greg Sover in zijn buurt in Philadelphia, waar hij opgroeide, naar lokale rappers luisterden, werd hij ondergedompeld in klassieke rock, country en blues sinds hij op vijfjarige leeftijd voor het eerst een gitaar oppakte.

“Vanaf het begin waren het de groten die me hebben geïntrigeerd”, zegt Sover, terwijl hij Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, Eric Clapton, Jeff Beck, Duane Allman, Dwight Yoakam-gitarist Pete Anderson en, natuurlijk, alle drie Kings – B.B. , Freddie en Albert als vroege invloeden had. “Het horen van die eerste paar noten van ‘Purple Haze’ heeft mijn leven veranderd.”

Op zijn vierde en laatste album “HIS-STORY”, dat op 21 juli 2023 wordt uitgebracht door zijn eigen onafhankelijke Grounded Soul Records-label, is de cirkel rond Sover’s muzikale carrière rond, want hij wordt vergezeld op twee nummers van de legendarische Jimi Hendrix Experience en Band of Gypsies-bassist Billy Cox, een cover van “Manic Depression” en een zeldzaam nummer van de geweldige gitarist “Remember”, oorspronkelijk opgenomen voor de internationale versie van Jimi’s eerste album, “Are You Experienced”.

“Het was zo’n eer en een voorrecht om met hem te spelen”, zegt Sover. “Ik moest mezelf steeds in de arm knijpen dat het de bassist van Jimi Hendrix was, maar ik leerde hem ook kennen en respecteren als persoon. Hij en zijn vrouw waren zo behulpzaam. Ze willen het gewoon doorgeven.”

Het klikte meteen tussen Sover en Cox, en nadat ze op afstand aan de twee nummers hadden gewerkt, kwamen ze samen in Billy’s geboorteplaats Nashville om samen te werken aan een live video voor ‘Remember’, een nummer dat begint met een reggaezang en eindigt met een funky jam rechtstreeks van James Brown via Archie Bell and the Drells’ “Tighten Up.” Cox, die het nummer ook samen met Sover produceerde, herinnerde zich hoe hij en Jimi op weg waren om het nummer opnieuw op te nemen voordat hij stierf, en dat Billy het met Greg wilde doen als een vorm van eerbetoon, onder de indruk van Sovers ‘nederigheid’ en toewijding aan zijn vak.

“Ik heb een paar keer naar het originele nummer geluisterd, maar ik moest aan het einde mijn eigen versie van de gitaarsolo bedenken, omdat het zo onderbelicht was dat ik het nauwelijks kon onderscheiden”, erkent Sover.

Opgenomen in de Cambridge Studios in het zuiden van Philadelphia, zet het nieuwe album de schijnwerpers op Sover als een echte drievoudige bedreiging – al bekend om zijn gitaarwerk van wereldklasse, hij bloeit nu op als zowel een soul/R&B-zanger (luister naar zijn sfeervolle “Tonight”) en een songwriter (van de heavy metal psychedelische blues van “Song 28” tot de opzwepende “Gimme Shelter” gospelkreet van “Freedom Part 2”), met 8 van de 10 zelfgeproduceerde originele composities. Andere uitblinkers zijn de deltablues en AC/DC Angus Young-histrionics van het titelnummer, de slinkse blues van “Stuck in the Rain”, dat kan gaan over een verbroken romance of het overwinnen van carrière-obstakels (“I’m trying to keep the flame from going out/But I’m stuck in the rain’) en de ronkende locomotiefriffs van ‘One Way Train’, over de onvermijdelijke roep van de weg en muziek die iemand wegvoeren van hun dierbaren. Het vierde album van Sover laat een opmerkelijke groei zien… hij is niet alleen een bluesartiest, maar een echte leverancier van rock-‘n-roll/Americana-muziek, klaar om zowel de fakkel te accepteren van degenen die hem voorgingen als deze door te geven aan degenen die hem volgden.

Lees HIER meer.

BLUESSHOWS BIJ RADIO DUIVENSTRAAT
VRIJDAGAVOND: GARY GRAINGER – THE BLUESSHOW van 20:00 tot 23:00
ZONDAGAVOND: PATRICK ROOS – DUTCH BLUES RADIO van 22:00 tot 24:00

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE