Reverend Freakchild – Songs Of Beauty For Ashes Of Realization

In een interview zei Reverend Freakchild dat hij boeddhist is, maar dat hij dat ook overweegt dat muziek religie is, vandaar zijn levenslange zoektocht om de grenzen van de blues op jonge leeftijd al te verkenneneen jonge leeftijd en dat heeft hem over de hele wereld en door het muzikale universum gebracht. Op zijn 17e release, Songs Of Beauty For Ashes Of Realization, is hij weer aan het sleutelen aan de melodieën, experimenteren met muzikale vormen, zijn composities hervormen met een onsterfelijke honger naar heruitvinding. De negen nummers zijn niet nieuw, maar zijn nieuwe versies van nummers uit zijn vruchtbare carrière solo-opnames die in 2001 begonnen. De dominee laat zijn spraakmakende vrienden altijd graag zien en dit album heeft bijdragen van G. Love, Hazel Miller, drummer Chris Parker (Bob Dylan, Joe Cocker), gitaristen Chris Bergson en Mark Karan (Bob Wier Rat Dog), multi-instrumentalist Hugh Pool en Reverend Shawn Amos.

Voor het eerst gehoord op het album Hillbilly Zen-Punk Blues uit 2015, het filosofische gedicht “All I Got Is Now’, wordt nu verder uitgewerkt met de toevoeging van een tweede laag drums en B3-orgel met een diepe groove. Het aanstekelijk funky titelnummer van de release van 2018, Dial It In, is gekruid met conga’s van Jason Hann (String Cheese Incident, Issac Hayes) en gelardeerd met een ruimtelijke galmbehandeling. Country-hit ‘All Across America’, voor het eerst gehoord op God Shaped Hole in 2010 wordt versterkt met dikke orgellagen van Steve Sirockin. Het droevige San Francisco klaaglied, “Hippy Bluesman Blues”, bevat de smakelijke leadgitaar van Mark Karan met een shuffle.

Reverend Freakchild scheurt op akoestische slide-gitaar op het Delta-meets-psychedelische-rocksolo nummer ‘Amsterdam Blues’, herrezen uit zijn debuut Blues & Spirituals uit 2001. Oorspronkelijk opgenomen als een lo-fi gitaar en drums duet in zijn Tears Of Fire uit 2015, wordt getransformeerd in een vurige bluesrock inferno gevoed door leadgitaar van Chris Bergson met bas en mondharmonica van Pool over Parkers onvergelijkbare drumtrack. Sheryl Renee voegt volledig in bij de door Reverend georkestreerde update van ‘Skyflower’, het zoete country-liefdeslied getransformeerd in een stijgende lijn met filmische ervaring. Freakchild brandt dan los op resonatorgitaar terwijl collega-blues en spiritualiteit profeet, Reverend Shawn Amos, zijn stem en mondharmonica nieuw leven geeft aan de vertolking van “Don’t Miss Nothing ‘Til It’s Gone.”

De albumfinale, Keep On Truckin’, is niet alleen een eerbetoon aan countryblueslegende Blind Boy Fuller (1907-1941), maar ook aan Freakchilds belangrijkste inspiratiebron, The Grateful Dead, wiens muzikale gevoeligheid de blauwdruk vormde voor de versmelting van folk, blues, rock, country en soul. – Rick J Bowen

Release: 14 juli 2023
Label: Treated and Released Records

BLUESSHOWS BIJ RADIO DUIVENSTRAAT
VRIJDAGAVOND: GARY GRAINGER – THE BLUESSHOW van 20:00 tot 23:00
ZONDAGAVOND: PATRICK ROOS – DUTCH BLUES RADIO van 22:00 tot 24:00

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE