Raye Zaragoza – Hold That Spirit

Hold That Spirit, het derde album van Raye Zaragoza, de in LA gevestigde songwriter die door NPR Music “een van de meest frisse en meeslepende stemmen in de volksmuziek van vandaag” wordt genoemd, is een diepgaand statement over Zaragoza’s zoektocht naar vreugde en haar reis naar het vieren van een levendige intersectionele identiteit als een vrouw met gemengde inheemse, Aziatische en Spaanse afkomst. “Hold That Spirit is een album over het terugwinnen van de vonk in je waarvan je ooit dacht dat die moest worden aangestoken door iets buiten jezelf”, legt ze uit. “Ik schreef het jaar dat ik 29 was. Het jaar waarin ik verloofd raakte, het jaar dat de verloving eindigde, het jaar dat ik besloot hulp te zoeken voor een eetstoornis. Ik leidde mijn leven al meer dan tien jaar, en natuurlijk, het jaar dat ik dacht dat mijn jeugd voorbij was. Elke schrijfsessie die tot dit album heeft geleid, was een ontsnapping uit het tumultueuze jaar dat ik heb meegemaakt en de plek waar ik naartoe ging om te genezen. Elk van deze nummers vertelt het verhaal van mijn genezingsproces, en ik hoop dat mensen met soortgelijke ervaringen zich hierdoor minder alleen voelen. Dit album is volledig gemaakt door vrouwen – van het schrijven tot produceren, instrumentatie, mixen en masteren. Ik ben zo trots dat ik dit heb gemaakt met een aantal waanzinnig getalenteerde vrouwen – vooral in een branche waar ongeveer 2% van de producers vrouw is. Hold That Spirit werd gefinancierd door wat mijn huwelijksbudget zou zijn geweest. Ik hoop dat dit album mensen eraan herinnert dat het leven mooi en rommelig is, en zolang we de vonk van binnen kunnen vasthouden, komt het wel goed.”

Zaragoza komt oog in oog te staan ​​met de dingen die ons van onszelf weghouden – destructieve verwachtingen, pijnlijke ervaringen – en vindt daardoor het geloof om weer geheeld te worden. Er is een blijvend gevoel van keuzevrijheid in deze nummers, die voortkomen uit levendige indiepop zoals Japanese Breakfast en contemplatieve folk zoals Joni Mitchell. Een feministische ondertoon verenigt deze nummers. Ze heeft het gevoel dat het werken met vrouwen haar de emotionele veiligheid gaf om de pijn van haar breuk volledig te verwerken en eerlijke kunst over haar leven te maken. Ze had ook het gevoel dat het songwritingproces een gemeenschappelijk proces was, niet een proces van het vertellen van haar specifieke verhaal, maar een proces van het vinden van manieren om contact te maken met haar medewerkers en verhalen te delen die bij hen allemaal resoneerden. Samen onderzoeken ze de overtuigingen die jonge vrouwen maar al te vaak worden opgelegd – hoe hun leven zich zou moeten ontvouwen, hoe ze voor anderen zouden moeten overkomen, wat succes voor hen zou moeten betekenen – als een manier om volledig los te komen met een vrouwelijke medewerker, zelfs de eerste keer dat ik haar ontmoet”, zegt ze. “Veel van deze sessies waren 3 uur praten en therapie voordat we begonnen met schrijven. Dit album gaat zozeer over hoe het voelt om een ​​vrouw te zijn die de “prime of your 20s” verlaat en verwerkt wat het betekent om ouder te worden, iets wat mannen niet op dezelfde manier ervaren.

Hold That Spirit is een genuanceerd, gecompliceerd album omdat het is geworteld in de specifieke ontberingen van Zaragoza, van haar angst tot haar beladen relatie met werk tot haar liefdesverdriet, maar het kijkt ook naar buiten en vindt troost bij mensen die een gedeeld begrip van die ervaringen hebben. Door te leunen op degenen die haar het gevoel gaven dat ze zich gezien en gesteund voelde toen ze zich alleen in de wereld waagde, was ze in staat uitdagend optimistisch te blijven en ons allemaal te inspireren hetzelfde te doen.

Zaragoza kondigde onlangs haar allereerste headline-tour aan, waarbij ze op pad ging met een band, stopt in Los Angeles, New York, Denver, Philadelphia, Boston en meer, inclusief speciale sets op het Newport Folk Festival 2023 in juli en de Ghost Ranch Muziekfestival in augustus. Raye Zaragoza, door Paste Magazine uitgeroepen tot “een van de politiek meest relevante artiesten in haar genre”, is een stimulerende aanwezigheid, een zelfverzekerde artiest die muziek maakt om te vechten voor, vertegenwoordigen en vieren degenen die te lang buiten de schijnwerpers zijn gebleven. Bekend om harde feministische volksliederen en onverschrokken protestfolk, wemelt haar aanwezigheid op het podium van een vastberaden moraal. Haar tweede album Woman In Color, door NPR Music & PopMatter uitgeroepen tot beste van 2020, stond zeven weken op nummer 1 in de NACC Folk Radio Chart.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE