The Name Droppers – Blue Diamonds

Ervaren rock-‘n-rollers met de blues in hun hart, The Name Droppers, hebben over de wereld getoerd backing blues rock gitaar icoon, Johhny Winter, en East Coast legende, Charlie Karp, die bekendheid verwierf als tiener toen hij gitaar speelde met Buddy Miles. Het kwartet met gitarist Rafe Klein, Hall of Fame-drummer Bobby “T” Torello, Grammy-winnend bassist Scott Spray en toetsenist Ron Rifkin sloegen in 2019 de handen ineen en zijn klaar om brengen hun derde album uit te brengen, Blue Diamonds. De verzameling gespierde deuntjes omvat zeven nieuwe originelen, waaronder een lied gewijd aan Oekraïne, samen met twee geliefde bluesklassiekers en een bonus live track. Tot de gasten van het project behoorden gitaristen Al Ferrante en Jay Willie, vocalisten Heather Joseph, Simone Brown, Carol Sylvan en het hele Horizon Music Choir, met Bill Holloman (Chic, Danny Gatton) op saxofoon en originele Paul Butterfield Blues Band-toetsenist Mark Naftalin die achter piano zit.

De Jersey shore-rocker, “Blue Diamonds”, opent de set met Klein die klaagt over hoe zijn middelenmisbruik leidde tot het verlies van zijn geliefde. Bobby T leidt de bemanning door de vernietigende kracht met de berisping van hartenbreker gevormd door een Chicago Blues-riff ‘Hollywood’. De sentimentele 12-bar blues “Just Come Home”, laat de treurige tenor van Holloman weerklinken met de smekende zang van Klein. Het kwartet scheurt door Bobby “Blue” Bland-standaard
‘Further On Up The Road’, met flair, een kleine knipoog naar andere vaak gespeelde gewilde nummers van de doorgewinterde professionals die ze zijn. Jay Willie pronkt met zijn vaardigheid op slide-gitaar en Johnny Winter-invloed terwijl Bobby T verschillende oriëntatiepunten van Windy City controleert op de Bo Diddley Beat-roadtripwandeling ‘Back To Chicago’.

De bitterzoete soulballad ‘New York’ is een gruizige Brill Building Pop-throwback. De legende Charlie Karp verschijnt weer ten tonele om leadgitaar te spelen op ‘Red House’, een sessie gered uit de gewelven en hier postuum vrijgegeven als eerbetoon aan een dierbare overleden vriend en volmaakte bluesman. The Name Droppers, boos door wat er gebeurt in Oekraïne, besloten een lied te schrijven om er hun solidariteit mee te betuigen aan de mensen van dat land. De symfonische bluesrocker ‘Ukraine We Stand’ was uitgebracht als single en de opbrengst gaat naar goede doelen in Oekraïne om vluchtelingen te helpen vluchten uit het land. De in Brooklyn geboren Carole Sylvan leent haar gewilde vocalen aan de shuffle, “Are You Lonely?”, En Willie komt nogmaals met nog meer geweldige slidegitaar geweld.

Het favoriete rock-‘n-rollnummer is de showstopper, ‘Blue Guitar’ en geeft ons een voorproefje van The Name Droppers liveshows en mogelijk een hoopvolle blik op het vervolgalbum op Blue Diamonds. – Rick J Bowen

Release: 4 augustus 2023
Label: Horizon Music Group

BLUESSHOWS BIJ RADIO DUIVENSTRAAT:
VRIJDAGAVOND: GARY GRAINGER – THE BLUESSHOW van 20:00 tot 23:00
ZONDAGAVOND: PATRICK ROOS – DUTCH BLUES RADIO van 22:00 tot 24:00

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE