Joel Astley – Seattle To Greaseland

Na hard te hebben gewerkt om zich te vestigen in de Pacific Northwest-muziekscene tussendoor speelde hij in verschillende populaire bands en won 18 “Best Of The Blues”-awards van de Washington Blues Society en was hij klaar om als Lee Oskar mondharmonica artiest, singer-songwriter, bluesharpman en grafisch kunstenaar Joel Astley door te breken in de nationale scene met zijn debuut soloalbum, Seattle To Greaseland. De verzameling van elf originele nummers is opgenomen in de Greaseland Studio’s in San Jose, CA door de veelgeprezen producer en multi-instrumentalist Kid Andersen, die enkele van zijn “Greaseland Regulars” uitnodigde om mee te doen aan de jamsessies in het weekend. In de mix zitten de Chicago-gitarist Johnny Burgin en Charlie Musselwhite’ s rhythm section, drummer June Core en Randy Bermudes op de bas, met achtergrondzangeressen Marina Crouse en Jill Dineen, terwijl Astley erbij kwam met zijn talent als een slimme tekstschrijver, ervaren zanger en super bluesharpspeler. De nummers zijn een mix van authentieke stijlen, van rechttoe rechtaan blues tot klassiek R&B, jump, swing en een zoet gospelnummer die samen de unieke sfeer creëren van West Coast-blues.

Het openingsnummer, “Born Cryin'”, heeft een moerassig down-on-the-bayou-gevoel waarin Astley beschrijft hoe de blues in ieders ziel zit, met elk Kid en Johnny als getuigen met rokende gitaarsolo’s. De jumpblues “Candy Shop” scheurt in een razend edoch zoet tempo met Astley en Andersen spaarzaam op harp en Hammond B3. Astley zet het idee van pech en problemen op zijn kop tijdens de honky-tonk blues uitsmijter “Just Right” en wijst erop hoe het universum uiteindelijk een manier vindt om de toonladders op de stiekeme reverb in evenwicht te brengen in “Karma Wheel”. Andersen pompt het clavinet en Core en zet een stevige groove aan in het ultra-funky ‘Secondhand Kid’, waarin enkele van Astley’s meest geniepige melodielijnen.

Het vaudeville-nummer, “Takin’ It With Me”, heeft de theatrale flair van een vooroorlogs tin pan alley nummer en de heren houden het hard swingend op “Hot As Hell”, een schot in de roos voor op de dansvloer met zinderende leads van Burgin. De dames voegen zich bij Astley op het refrein van het ouderwetse rock-‘n-roll-lied, “Down To The Rims”, en in een stukje wijs advies verpakt in de hoekige beat “Work With You Got.” Astley herdenkt een lang verloren gewaande club ’88 Keys’ in Seattle, die hielp bij het lanceren van zijn carrière en iedereen die ‘op de hoogte was’, noemde ‘Bobby’s Place’. Het album wordt afgesloten met Astley en de crew die ons naar de kerk brengen in de twee beats gospel “No Brighter Gold’, waarmee we de pure vreugde vieren die muziek de wereld brengt. Met een beetje hulp van zijn vrienden zou Joel Astley meer onderscheidingen moeten toevoegen aan zijn collectie na de release van deze uitstekende plaat. – Rick J Bowen

Release: 18 augustus 2023
Label: Blue Heart Records

BLUESSHOWS BIJ RADIO DUIVENSTRAAT
VRIJDAGAVOND: GARY GRAINGER – THE BLUESSHOW van 20:00 tot 23:00
ZONDAGAVOND: PATRICK ROOS – DUTCH BLUES RADIO van 22:00 tot 24:00

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE