Willie J Campbell (R.I.P.) – Be Cool

Muziek heeft het vermogen om langdurige herinneringen te creëren die een eeuwig monument zijn, solide als rots. Slechts enkele maanden voor zijn tragische dood opgenomen en vastgelegd voor een postume release, Be Cool, het debuut soloalbum van Willie J. Campbell, is een blijvend eerbetoon aan de bassist, zanger, songwriter, adviseur en zijn 50-jarige carrière als lid van bekroonde groepen, The Fabulous Thunderbirds, James Harman Band, Mannish Boys en de Proven Ones.

Campbell kreeg de steun van een stoet muzikale vrienden en familie om dit enige album dat zijn uitgebreide talent benadrukt te voltooien na een terminale diagnose van ALS (amyotrofische laterale sclerose). Goede vriend en gitarist, Kid Ramos, samen met Brian Templeton, co-produceerde het project met Willie J, die meer dan een dozijn ongelooflijke muzikanten te gast kreeg, waaronder Kim Wilson, Sugaray Rayford, David Hidalgo, Joe Louis Walker, Janiva Magness, Jimi Bott, Jimmie Wood, Jason Ricci, Anson Funderburgh, Mike Morgan, Shawn Pittman, Johnny Ramos, Condron Hampton, Mondo Cortez, Pat McDougall en Brooks Milgate. Blue Heart Records werkte nauw samen met de familie Campbell aan alle aspecten van het voorbereiden van de muziek voor release om ervoor te zorgen dat deze vijftien nummers tellende collectie van rock, soul en blues nauwkeurig weerspiegelt wat de impact die Willie had op mensen om hem heen, van fans tot medemuzikanten, klinische patiënten en zijn geliefden familie.

Sugaray leidt het ensemble op het openingsnummer “You Better Let Go”, een funkified preek over het kwaad van het materialisme. De donderende tomtoms van Jimi Bott matcht de stuwende piano van Milgate op de verschroeiende rocker, “No More”, en David Hildalgo uit Los Lobos leent zijn bekende East LA-stem aan de relaxte shuffle “This Time.” Janiva Magness levert een van haar kenmerkende krachtpatsers optredens op de charismatische slow blues “Can’t Stay Away” en Jason Ricci blaast vette bluesharp over het gitaargeweld en Hill Country-beat van de Fat Possum-blues “Drone”. De walking bass van Campbell past perfect bij die van Bott met swingende groove op het onstuimige instrumentale “Docksidin’,” perfect ter ondersteuning van de scheurende solo’s en de Hammondtonen van Milgate’s B3. Iedereen doet mee aan de Stones beïnvloedde losse groove rocker “My Fault”, en Templeton zorgt voor opschudding met een getuigenis van zijn geloof in de liefde op de gospel-showstopper “Forever Shall Be.”

Het door hoorns aangedreven R&B-nummer met een Jersey Shore-gevoel, “Standby”, is een geweldig toonbeeld voor het showmanschap van Sugaray. Shawn Pittman bracht op een slinkse manier de ‘back porch’blues naar binnen in “Devil On My Shoulder” met pittige solo’s van Ramos, Wilson en Morgan. Kid en Templeton hebben veel plezier met zingen over een wilde vrouw terwijl Milgate de barrelhouse-piano op pompt op “She’s A Twister.” Jimmy Wood bepleit zijn zaak terwijl de jongens hem met zang steunen op het gruizige ‘One Man Chain Gang.” Kim Wilson stapt naar de microfoon om naast zijn zang zijn geroemde mondharmonica ten toon spreid in een spetterende samenvatting van “You Can’t Stop Her”, als eerbetoon aan de New Orleans R&B en rock ‘n’ roll pionier Huey “Piano” Smith. De uitgebreide ballad “Use As Needed” is het emotionele hoogtepunt van het album waarin Ramos en Templeton met hart en ziel in het nummer om hun dierbare vriend en wapenbroeder eren.

De geliefde compositie van Peter Green, “Albatros”, sluit het album af met de iconische instrumentale gitaar, een passende allegorie voor het leven van Willie J. Campbell als één van de eerste rocknummers die de nadruk legden op gevoel in plaats van op techniek. – Rick J Bowen

Release: 18 augustus 2023
Label: Blue Heart Records

BLUESSHOWS BIJ RADIO DUIVENSTRAAT
VRIJDAGAVOND: GARY GRAINGER – THE BLUESSHOW van 20:00 tot 23:00
ZONDAGAVOND: PATRICK ROOS – DUTCH BLUES RADIO van 22:00 tot 24:00

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE