Steve Howell – Gallery Of Echoes

De Texaanse troubadour Steve Howell heeft in de laatste fase van zijn carrière tien albums gemaakt samen met leden van zijn band, The Mighty Men, en vele anderen muzikanten uit Shreveport, Little Rock en het Ark-La-Tex-gebied. Als gerenommeerd liefhebber van rootsmuziek en het Great American Songbook, keert Howell terug met een solo-opname van een man en zijn gitaar die de diepten van zijn roots en blues muziek verder uitgraven. De elf nieuwe nummers van Gallery Of Echoes presenteren verfijnde en liefdevolle composities uit de catalogus van zijn helden, zoals Blinde Lemon Jefferson, Reverend Gary Davis en Blind Willie McTell. Het album werd meesterlijk geproduceerd door Jason Weinheimer, die er ook bas op speelde. De muziek is een masterclass in finger-picking gitaarwerk op Howell’s geliefde Collings en Thompson gitaren. Hoewel de liedjes misschien wel zijn beschouwd als “Old Timey”, zoals ze ontstonden in de late jaren 1800 tot het begin In de jaren 1900 neemt Howell nooit zijn toevlucht tot pantomime of minstreel, maar levert het eerder elk met authentieke gratie en de oprechte vertellingen van een geweldige blues verteller.

De compositie van Blind Lemon Jefferson, ” Stocking Feet Blues “, opent de set met Howell die behendig beweegt over de lopende baslijn die een man weergeeft die klaagt over een vrouw die zijn genegenheid afwijst. Howell pakt de Appalachian aan met viool- en banjomelodie, “Cluck Old Hen”, brengt de duistere komedie uit de 1880 tot leven met flair. Moderne bluesfans kennen The Allman Brothers-versie van “Statesboro Blues” misschien wel, hier keert Howell terug naar het originele arrangement opgenomen door Blind Willie McTell in 1928. Nog een Jefferson-melodie, “Easy Rider Blues,” was een blauwdruk voor gitaristen om unisono vocale en gitaarlijnen tegenover een herhalende hook-lijn te zetten, zoals gedemonstreerd door Howell tot in perfectie. Bekend om zijn vele liederen/preken waarop Rverend Gary Davis de zijne baseerde “Twelve Gates To The City”, op een bijbelvers uit Openbaringen, dat levert Howell met gepaste eerbied en lof.

Delicate majeur toets fingerpicking maskeert het verdriet in “All My Friends Are Gone’, en het waargebeurde verslag van de moord op de jonge Delia Green, die vele versies van het nummer inspireerde. De maestro presenteert een onberispelijk opname van de lome zwerftocht in ‘Mississippi Blues’, getranscribeerd van een opname van Lomax uit 1942. Howell presenteert nog twee nummers van de geliefde Rev Gary Davis, de gospel meezinger “Sit Down On The Banks Of The River,” en de saucy “Sally, Where’d You Get Your Liquor From?”, Verder demonstreerd hij zijn intense betrokkenheid van Piemonte Blues en de man die het introduceerde in de wereld in de jaren dertig. Howell crediteert Nick Katzman voor het arrangeren van de traditioneel volkslied “I’m Going Away”, met complexe melodische contouren. Met het instrumentale nummer “Dallas Rag”, getranscribeerd van een opname uit 1927, wordt het album afgesloten met een heerlijke set met strijkers. – Rick Bowen

BLUESSHOWS BIJ RADIO DUIVENSTRAAT
VRIJDAGAVOND: GARY GRAINGER – THE BLUESSHOW van 20:00 tot 23:00
ZONDAGAVOND: PATRICK ROOS – DUTCH BLUES RADIO van 22:00 tot 24:00

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE