Jon Allen – A Heightened Sense Of Everything

Allen’s geluid, beschreven als de muzikant van een muzikant, is gebouwd op een fundament van pop-, rock-, Americana-, Roots- en Blues-invloeden. Hij heeft een soulvolle, met whisky doordrenkte stem en een opvallende gave voor melodie.

Hij is nooit tevreden geweest om in een hokje te worden geplaatst, zoals blijkt uit het combineren van stijlen op zijn albums tot nu toe. Allen is een begenadigd tekstschrijver en een echte zangkunstenaar. Wanneer hij niet aan zijn eigen materiaal werkt, is Allen een getalenteerde producer en schrijver voor anderen.

Zijn doorbraak kwam nadat hij in 2009 op BBC TV’s Later with Jools Holland optrad. Sindsdien toerde hij met veel van de muzikale grootheden, waaronder Mark Knopfler, Emmylou Harris, Seal, Damian Rice en Dionne Warwick. Allen’s muziek is wereldwijd succesvol geweest met synchronisaties in film, tv en reclame.

Hij toert nog steeds met zijn band The Luna Kings, bestaande uit enkele van de meest toonaangevende sessiemuzikanten van het Verenigd Koninkrijk.

“We ontmoetten elkaar en vormden meer dan 20 jaar geleden een band op de muziekschool. We waren toen jong, heethoofdig en vol ego. Ik denk dat dat heeft bijgedragen aan onze breuk. Tijd en ervaring hebben ons milder gemaakt en we kunnen nu genieten van de chemie die we hebben, die zeker terugkomt op het nieuwe album op een manier dat het bijna voelt als een tweede kans.”

“De afgelopen jaren hebben gevoeld als een stressvolle situatie die steeds erger werd. De wereldwijde pandemie zorgde voor meer angst en paranoia, vooral in drukke steden. Mensen beseften dat ze meer ruimte, stilte en natuur nodig hadden om te ontsnappen aan de drukte van de stad. Het nummer ‘Back to the River’ op het nieuwe album drukt dat verlangen uit, terwijl ‘Paranoia Blues’, zoals de titel suggereert, een gevoel van naderend onheil oproept. De Will Smiths Oscar-klap inspireerde het nummer ‘Heat of the Moment’. De gebeurtenissen brachten me aan het twijfelen hoe dicht we op onze limiet zitten en hoe mensen zullen reageren als ze tot het uiterste worden gedreven. Verhoogde emoties creëren een interessante menselijke psychologie voor mij als creatieveling. In die zin probeert de muziek de dunne lijn te begrijpen waar mensen zich van afwenden om voor elkaar te zorgen en hun samenleving om vijandigheid jegens diezelfde samenleving te tonen. De muziek weerspiegelt de gevoelens van angst en verlangen naar verbinding en uiteindelijk hoop ik dat mijn muziek mensen raakt, of het nu vreugde of verdriet is, en ze misschien helpt dingen beter te begrijpen in hun eigen leven”.

Release: 25 augustus
Label: V2 Records.

LIVE te zien:
21 Oct – Ramblin’ Roots, Utrecht

Tracklist:
01 Heat of The Moment
02 Breaking Wave
03 Old Friend
04 Can’t Stop Now
05 Leaving London
06 Above the Noise
07 A little Love
08 Paranoia Blues
09 How It Feels
10 Back to the River

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE