Steve Yanek – September

“Yanek is gewoon bedreven in wat hij doet. Of het nu een volledig gearrangeerde aanval op de zintuigen is, of een eenvoudig bijna slaapliedje-achtig lied, hij voorziet de luisteraar effectief van opwindende, bevredigende melodieën die uitstekend worden gedemonstreerd. Geen slecht nummer in dit stel. ” – John Apice, Americana Highways

“Zolang ik me kan herinneren, is songwriting een manier om ermee om te gaan”, zegt americana-artiest Steve Yanek. “Het is alsof ik een ondergrondse bron heb net onder de oppervlakte die de creatieve kant van mijn onderbewustzijn aanboort. Soms zullen de liedjes vrij stromen en soms is het droog, maar er stroomt altijd water in die watervoerende laag.

Met zijn laatste album, “September”, lijkt Yanek zeker een heel bijzondere waterader te hebben aangeboord. Dit album is de opvolger van het nationaal geprezen album uit 2022, “Long Overdue”, dat afgelopen oktober 2 opeenvolgende weken bovenaan zowel het Americana & Country Roots Music Report Album als de Singles Chart stond. Het is een verzameling van 10 nieuwe nummers die zijn geschreven over een periode van 18 maanden tijdens de pandemie en de daaropvolgende lockdown. Deze liedjes zijn volgens Yanek “zowel intieme als persoonlijke kijk op leven, liefde en overleven in deze gekke tijden”.

Geïnspireerd door muzikale helden als Emitt Rhodes (aan wie het album is opgedragen) en Paul McCartney, bespeelt Yanek alle instrumenten en zingt hij alle vocalen, en produceert en mixt hij het album. Sporen van andere singer-songwriters, countryrock-invloeden uit de jaren 70 zoals Jackson Browne, Eagles, James Taylor, Neil Young en Dan Fogelberg zijn op een naadloze manier met elkaar verweven, wat een nieuwe frisheid aan een oud vertrouwd geluid geeft.

Yanek zegt dat de beslissing om dit album helemaal alleen te maken niet voorbestemd was. “Onder de omstandigheden waarin deze nummers zijn geschreven, en het enigszins persoonlijke gewicht dat elk nummer droeg, dacht ik dat het het beste was om deze plaat zo intiem mogelijk te maken door de nummers zelf te schrijven en op te nemen zodra ze aankwamen”.

Het resultaat is een zeer fris en geïnspireerd album met 10 goed gemaakte nummers met thema’s van de zomer die metaforisch worden gebruikt als een lyrische achtergrond die de angsten, verlangens en dankbaarheid vastlegt die iedereen voelt als ze ouder worden. Muzikaal toont de productie Yaneks talenten als multi-instrumentalist, maar ook als engeneer en producer, met een talent voor het mengen van elementen van rock, americana en folk tot zijn eigen kenmerkende melodieuze geluid.

“Elk van deze nummers en de personages erin betekenen iets persoonlijks voor mij op emotioneel vlak toen ik ze schreef”, zegt Yanek.

Of het nu gaat om overlevingsvaardigheden en het vermogen om steeds opnieuw te beginnen zoals de hoofdrolspeler in “Begin Again”, of de yin en yang van regels zoals “another sad and sunny day” in het anthem “I Could Use A Little Rain”, Yanek is tekstueel en muzikaal op punt om met elk nummer ze in en uit elkaar weven. Dit zijn personages die we allemaal kennen, van de ouder wordende strandjutter die verloren liefde probeert te verzoenen in “Summer Days”, tot de spijt en dankbaarheid van de vroegere minnaar in “Catch My Fall”. Andere pareltjes zoals “Carousel” en het titelnummer gaan over het levende en stervende deel van het leven.

Het album wordt afgerond met het zeer geïnspireerde ‘Come Back In’, de ontroerende ballad ‘You Know It’s Right’ en de vrolijke rocker ‘Losing You’, waarvan Yanek zegt dat het het nummer was waarmee dit project begon. “Ik had onlangs een set drums gekocht voor mijn studio en had een nummer nodig om op te nemen, dus ik begon net deze kleine Charlie Watts-groove te spelen en ik kon Mick gewoon een elektrische piano horen neerleggen, en binnen een paar uur had ik het allemaal geschreven en vastgelegd. Ik heb de drums en het grootste deel van de zang opnieuw opgenomen, maar alle andere delen werden allemaal in één keer gedaan, en toen begonnen al deze nummers op dezelfde manier te stromen “.

Er zit een bepaalde flow in dit album, en als je je ogen sluit en luistert, voel je bijna dat de zomer ten einde loopt.

“September is de maand waarin ik ben geboren en de zomer is verreweg mijn favoriete seizoen. Je zult me ​​nooit horen klagen dat het buiten te warm is”, legt Yanek uit. “Als kind had ik altijd een hekel aan die maand omdat het het einde van de zomer betekende en het begin van school, en ik haatte school! Als volwassene heb ik nog steeds overblijfselen van die emoties terwijl augustus begint af te nemen”.

Release: 25 augustus 2023
Label: Primitive Records

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE