Track Dogs – Blind Summits & Hidden Dips

Zoals gebruikelijk rusten de Track Dogs niet op hun lauweren. Het Ierse, Engelse en Amerikaanse kwartet uit Madrid is voorbij de pandemische pauze geschoten. Blind Summits & Hidden Dips is het derde album van Track Dogs in 18 maanden tijd. Het album Where to Now? werd gevolgd door de samenwerking met Show Of Hands, een Top 20 Folk Charts-dubbelalbum, The ‘Dog Show Sessions’ Live, dat culmineerde in een optreden in april 2023 in de Royal Albert Hall.

Na het meer naar binnen gekeerde geluid van ‘Where to Now?’ wilde Track Dogs iets vastleggen dat de energie en levendigheid van hun liveshows waarmaakt – of het nu gaat om hun Royal Albert Hall-ervaring, hun aanrecht, de intimiteit van huisconcerten, hun Glastonbury-vreugde, hun Trafalgar Square-triomf of hun Shrewsbury Folk Festival, het gaat om de macht van het hoofdpodium. Zoals mensen die bekend zijn met de band zullen weten, hebben Track Dogs altijd in verschillende stijlen geploeterd, en ook deze keer houden ze zich niet in. Track Dogs toont hun niet vaste richting als een full house van Americana-muziek, bluegrass, Latino, folk en zelfs blues en laat zien dat ze echt hun eigen genre spelen. Wat voor soort muziek spelen Track Dogs? Het antwoord is Track Dogs-muziek.

Foto: Juan Pérez-Fajardo

Er is iets voor elk soort Americana-muziek of folkhead in de wendingen van Blind Summits & Hidden Dips. Je vindt er door Eagles beïnvloede folkrock, ‘Cover Your Tracks’. Er is bluegrass in Bill Monroe-stijl, ‘Water the Lawn’, plus een rockabilly-kanteling op Lester Flatt-standaard, ‘Sleep With One Eye Open’. Er zit brutale koperblazers in het rumba-getinte openingsnummer ‘The Way of Things’. Het innerlijke van het album pronken met een origineel, funky bluesnummer, met Blues Brother en James Taylor-saxofonist Lou Marini op ‘Be Your Silver Bullet’.

Op de cover van Fleetwood Mac’s ‘Rhiannon’ vieren vrouwen op het kruispunt van de Britse cultuur en Americana Music. Track Dogs’ versie van de compositie van Stevie Nicks bevat de jonge Spaanse vocaliste Lu Garnet die de Welshe heks oproept, afgebeeld door de Wisconsin-auteur, Mary Bartlett Leader die het lied had geïnspireerd.

De in Stockport wonende Amerikaanse celliste Adrianne Wininsky en haar partner, arrangeur/violist Chris Demetriou voegen introspectieve strijkers toe aan ‘Peace Inside’.

Het tweetalige nummer ‘Play Nice’ en de ska-backbeat van ‘Strange Days’ laten de Track Dogs hun hoed aftikken naar zonovergoten delen van de muziekwereld.

De afsluiter van het album is een brutaal maar aangrijpend eerbetoon aan wijlen de grote dichter Les Barker, sequin-koningin van de folk, Alice Jones, die het “summat” Yorkshire geeft met haar honky harmonium op deze met zeelied gekruide gedicht van Barker, ‘Disaster at Sea’ .

Format: CD, LP, DL & STREAM
Label: Mondegreen Records
Release: 6 oktober 2023

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE