The Blues Project – Evolution

In de goede oude tijd werden bijvoeglijke naamwoorden zoals ‘uniek’, ‘echt’, ‘invloedrijk’, ‘innovatief’, ‘opwindend’, ‘dynamisch’, ‘gloeiend’ en ‘baanbrekend’ vaak gebruikt door collega’s en muziekcritici om de geluiden van The Blues Project te beschrijven, misschien wel de grootste relatief onderbezongen Amerikaanse rockband van de swingende jaren ’60.

In de herfst van 1965 speelde The Blues Project naast Big Joe Williams, Son House, Bukka White, Skip James, John Lee Hooker, Muddy Waters en Otis Spann, om er maar een paar te noemen. Het waren deze legendarische uitverkochte optredens in het befaamde Cafe Au Go Go in Greenwich Village die uiteindelijk leidden tot de release van hun fenomenale debuutalbum, Live at the Cafe Au Go Go. The Blues Project zorgde voor een muzikale revolutie, waardoor veel mensen zich aangetrokken voelden tot het Amerikaanse blueserfgoed.

De blues was echter slechts hun uitgangspunt…

In 1966, nadat hun leider Danny Kalb had verklaard dat “we de blues niet nieuw leven in kunnen blazen, we proberen te interpreteren wat er vandaag gebeurt”, ging het Blues Project verder dan de blues en nam hun studiomeesterwerk Projections op, een album dat elke beschrijving tart, variërend van folkrock tot soul, van rock ‘n’ roll en blues tot jazz, alles versmolten tot een enorm breed spectrum aan muziek. Met dat album adverteerden ze dat er geen soort muziek was die ze niet konden spelen, ze slaagden er altijd in om elk hun eigen speciale geluid te geven – een beetje rock ‘n’ roll, een vleugje ritme ‘n’ blues, wat soul, een scheutje van jazz, en je hebt nog steeds maar een deel van hun stijl.

Rechtstreeks uit New York toerde het Blues Project al snel door heel Noord-Amerika. Destijds was Californië the place to be, met San Francisco en Los Angeles als de twee epicentra van het nieuwe rock-‘n-roll-tijdperk. De vijf New Yorkers speelden daar en veroverden het Westen.

In Los Angeles gaf MGM hen de rode loperbehandeling. Ze werden ondergebracht in het Beverly Hilton Hotel, kregen een rondleiding door de Hollywood-filmstudio’s en werden zelfs beloond met een privévertoning van de nieuwe David Lean-film, Doctor Zhivago.

In San Francisco, de geboorteplaats van de hippie-tegencultuurbeweging en van psychedelische rock, oogstten ze de bewondering van hun lokale leeftijdsgenoten. Zo droomde de nog niet beroemde Grace Slick ervan om de nieuwe zangeres van de band te worden nadat ze de affiche met hen deelde in de Avalon Ballroom toen ze nog lid was van de Great Society. Ed Denson, manager van Country Joe and the Fish, was een andere die meteen fan werd nadat hij ze in de Matrix had gezien. “Hun podiumpresentatie en hun optreden hebben een autoriteit die voortkomt uit de veilige wetenschap dat ze een van de beste groepen zijn”, herinnert hij zich. “Gedurende de drie weken dat ze hier waren, waren ze ontegensprekelijk de beste band van de stad.”

Hij had zo gelijk, Danny Kalb op leadgitaar, Steve Katz op slaggitaar en mondharmonica, Roy Blumenfeld op drums, Andy Kulberg op bas en fluit, en Al Kooper op orgel, allemaal bekwame muzikanten die hun instrumenten onder de knie hadden. Ze waren zo getalenteerd en veelzijdig dat ze de lat hoog legden voor andere artiesten van hun generatie.

In 1967, op het hoogtepunt van hun succes en na de release van hun derde album, Live at Town Hall, verscheen de band op een van hun laatste optredens – het legendarische Monterey International Pop Festival met Otis Redding, The Byrds, Jimi Hendrix en veel meer, die binnenkort legendes worden. The Blues Project splitste zich vervolgens op in twee verschillende richtingen, waarbij Kooper en Katz, Blood Sweat & Tears vormden, en Kulberg en Blumenfeld de naam Blues Project behielden en nog een jaar doorgingen en voor een ander album, Planned Obsolescence, voordat ze de naam veranderden van de groep in Seatrain.

Aan het begin van de jaren 70, tot grote vreugde van hun oude fans, stelden Danny Kalb en Roy Blumenfeld een nieuwe versie samen van het Blues Project waarmee ze twee nieuwe albums uitbrachten, Lazarus in 1971 en Blues Project in 1972. De goede ontvangst leidde uiteindelijk tot wat hun fans echt wilden en waar ze lang op hadden gewacht, namelijk de reünietour van de klassieke line-up die culmineerde in hun alom geprezen optreden op het 6e jaarlijkse Schaefer Music Festival in Central Park in juni 1973, en met de release van een live-album, Reunion In Central Park.

Na een paar sporadische reünieconcerten in de jaren 80 en 90, viel het “oorspronkelijke” Blues Project voorgoed uit elkaar, vooral omdat Al Kooper het te druk kreeg met zijn solocarrière en het overlijden van Andy Kulberg in 2008. Ondanks alles, zelfs in het nieuwe millennium behield de band een die-hard fanbase van oude en nieuwe fans, dus het was vooral voor hen dat Danny Kalb, Steve Katz en Roy Blumenfeld in 2012 een nieuwe reünietour deden. goed ontvangen en hun fans vroegen om meer, dus in 2021 gaan ze weer. The Blues Project is springlevend, met Katz en Blumenfeld aan het hoofd van een nieuwe krachtige line-up die ook drie jonge en getalenteerde “leerlingen” omvat: Chris Morrison op leadgitaar, Scott Petito op bas en Ken Clark op keyboards en zang.

The Blues Project was een van de eerste en blijft een van de beste creatieve bands. Geloof me, ze zijn als een goede wijn. Ze worden beter met de leeftijd, en het beste moet nog komen!

BLUESSHOWS BIJ RADIO DUIVENSTRAAT
VRIJDAGAVOND: GARY GRAINGER – THE BLUESSHOW van 20:00 tot 23:00
ZONDAGAVOND: PATRICK ROOS – DUTCH BLUES RADIO van 22:00 tot 24:00

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE