Margo Cilker – Valley Of Heart’s Delight

Margo Cilker heeft haar langverwachte tweede LP Valley Of Heart’s Delight aangekondigd, en de albumopener ‘Lowland Trail’ wordt al overal gestreamd. De aankomende set van 11 nummers zal op 15 september verschijnen via Loose Music / Fluff & Gravy (VS). Cilker keert terug met dezelfde groep medewerkers (en een paar toevoegingen) als op haar veelgeprezen debuut Pohorylle uit 2021: productie en drums door Sub Popalum/voormalig Band Of Horses-drummer Sera Cahoone, opgenomen door John Morgan Askew (Neko Case, Laura Gibson) en studiospelers van The Decemberists, Band Of Horses en Beiroet.

Valley Of Heart’s Delight verwijst naar een plek waar Cilker niet meer naar terug kan: de Santa Clara Valley in Californië, zoals deze bekend stond voordat de boomgaarden werden geplaveid en bekender werd vanwege Silicon dan om de abrikozen. Ze is de vijfde generatie van haar naamgenoot die daar geboren is, en in deze elf nummers tellende verzameling verweven familie en natuur zich als leidende motieven, tegelijk kostbaar en bedreigd, mooi en vermoeiend. Cilker verhuisde halverwege de twintig van Californië naar de Pacific Northwest en schreef een groot deel van Valley Of Heart’s Delight terwijl zij in Enterprise, Oregon woonde, een klein stadje vlakbij de Snake River en aangedreven door de enorme, door de overheid gefinancierde hydro-elektrische dammen van de rivier. De dammen (onderdeel van hetzelfde systeem waar Woody Guthrie over werd ingehuurd om over te schrijven) leveren schone elektriciteit aan een groot deel van het westen van de Verenigde Staten, maar maken het buitengewoon moeilijk voor anadrome vissen (zoals Steelhead Trout) om uit de oceaan terug te keren en om in hun geboorteland te paaien. Valley Of Heart’s Delight voedt deze spanning: hoe we in en buiten de natuur leven, hoe we binnen en zonder familie leven, en waarom we terugkeren naar de plaatsen waar we zijn geboren.

Foto: Jen Borst

Over het komende album zegt Cilker:
“Ik schreef deze liedjes omringd door de wilde landschappen van het noordwesten, maar ik neigde naar de plek waar ik vandaan kwam. Ik voelde me afgesneden van mijn familie en de vallei die hen vasthield. Ik heb urenlang nagedacht over mijn gevoel van verbondenheid. Ik had door veel plaatsen gereisd en toen de reis stopte, dacht ik na over waar ik terecht was gekomen. Waar was jij toen de muziek stopte? Ik was in Enterprise, OR. En daar in Enterprise dwaalden mijn gedachten terug naar de Valley of Heart’s Delight. Ik schreef over familie – over dood en wedergeboorte, en de bogen van liefde en kunst via een familielijn. Er zijn liedjes die verwijzen naar misstappen en verlossing. Er zijn liedjes over bomen: in boomgaardrijen, stambomen, sequoia’s. En water: landbouwafvoer, wilde rivieren, afgedamde rivieren, doopstromen. En er is een (cover) nummer over een vis, want het is een verdomd goed nummer en ik wilde het opnemen.

Valley Of Heart’s Delight volgt Cilker’s veelgeprezen debuut Pohorylle, dat resulteerde in een profiel van NPR’s All Things Considered voor “het overbruggen van de kloof tussen stad en platteland door middel van muziek” en werd vermeld als een van de beste country/americana-albums van het jaar door Stereogum, No Depression “, Glide en Mojo. Pitchfork noemde de plaat “een levendige kennismaking met deze countryartiest die zich verzet tegen de conventies van het genre die niet in haar perspectief passen”. Uncut omschreef Pohorylle als “een van de meest veelbelovende debuten van de afgelopen tijd, vol met humor, rijk inzicht en poëtische openhartigheid”. Terwijl Mojo schreef: “Stel je Gillian Welch voor tijdens de sessies van The Band met Allen Toussaint, en je bent dicht bij de charme van deze nieuwe Americana-stem”. The Observer prees “deze buitengewone Amerikaanse singer-songwriter die country en western haar nieuw geslagen eigen…een onberispelijk juweel van een plaat”. Pohorylle werd ook genomineerd voor UK Americana Album of The Year naast Brandi Carlile en Robert Plant en zag Cilker op tournees ter ondersteuning van American Aquarium, Hayes Carll en Drive-By Truckers.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE