Menagerie – The Shores of Infinity

De Australische negenkoppige Spiritual Jazz-groep Menagerie kondigt hun langverwachte vierde album The Shores Of Infinity aan.

Menagerie is het in Melbourne gevestigde jazzensemble opgericht door producer, songwriter, gitarist, DJ en artiest Lance Ferguson, tevens de drijvende kracht achter The Bamboos, Lanu, Rare Groove Spectrum en Machines Always Win.

Twee jaar na hun laatste full-length Many Worlds is Menagerie terug met The Shores Of Infinity, waarmee ze hun geluid verder uitbreiden naar het muziekuniversum, een toekomstgerichte, ritmezware uitdrukking van hedendaagse jazz die doordrenkt is van traditie, maar op de een of andere manier tart het ook de genre-hokjes. In het titelnummer laat de in Californië gevestigde spoken word-alchemist Thee Cosmic Poet wijsheid over de golvende, hypnotiserende drums van Felix Bloxsom vallen, voordat het hele nummer uitmondt in een epische climax met het opruiende, apocalyptische tenorsaxofoonwerk van Phil Noy. Leadsingle ‘Kingdom’ bouwt een groove op met pezige bas, uitgefaseerde Fender Rhodes en hoekige hoornlijnen. Het tweede deel opent in een gesyncopeerd voertuig voor de meesterlijke Trompet van Ross Irwin. Hier is hedendaagse live jazz-funk, in gelijke delen beïnvloed door de muziek van de West-Londense Broken Beat-beweging, maar ook door Roy Ayers en Donald Byrd.

Later roept de stijgende en opbeurende sfeer van ‘Earthrise’ een gevoel van vreugdevolle reflectie op. Modal Jazz, vakkundig uitgevoerd door de virtuoze pianist Mark Fitzgibbon, wiens stamboom ook optredens omvat met onder meer Lee Konitz en Mark Murphy, en ook deel uitmaakte van de huisband bij de legendarische Dingwalls Jazz-Dance-sessies van Gilles Peterson en Patrick Forge.

‘Arrival’ is een uitgestrekt, negen minuten durend uitstapje naar de Afro-Jazz-wereld, gebaseerd op een ostinato piano/baslijn waarvan het momentum bandleider Lance Ferguson in een uitgebreide gitaarsolo duwt die steeds maar groter wordt.

De cyclische akkoordprogressie van ‘Of’ wervelt en draait om een ​​beklijvende muzikale maalstroom te creëren. De hoofdmelodie wordt gespeeld door de blazerssectie en vervolgens herhaald door het meeslepende zangkoor. Mark Fitzgibbon levert een stevige solo op de Fender Rhodes voordat Phil Noy terugkeert met een verwoestende sopraansolo.

Albumafsluiter ‘Danieda’s Dance’ koppelt de volledige 9-koppige Menagerie-line-up terug aan een klassiek kwartetformaat voor een uitgebreide excursie in 3/4 jazzmodaliteit. Opnieuw zet saxofonist Phil Noy het intensiteitsniveau in het rood met een verschroeiende tenorsolo die gestaag piekt, ondertussen aangewakkerd door het vurige drumwerk van Felix Bloxsom.

Release: 1 september 2023
Label: Freestyle Records

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE