Rod Picott – Starlight Tour

Een album opnemen is een mysterieuze, stressvolle en vreugdevolle ervaring. Ik word altijd tegelijk doordrenkt van angst en hoop. In tegenstelling tot veel van de albums die ik in het verleden heb opgenomen, heb ik geen extra nummers toegevoegd. Ik had niet veel back-upmateriaal voor Starlight Tour, deels omdat ik tijdens het schrijfproces heel zorgvuldig nummers uitwiedde, maar ook omdat het moeilijker is geworden om iets nieuws voor mijn eigen oren te schrijven. De geweldige Guy Clark heeft in zijn latere jaren veel meegeschreven en ik heb ook behoorlijk wat aan dit album gedaan. Je moet je ego op de drempel van de studiodeur laten vallen en op dat moment het best mogelijke album maken. Op dat moment. Dat is een belangrijk idee, want in tegenstelling tot de opnamesterren van grote labels; we werken met een strikt budget en een nog striktere tijdlijn. Het is intimiderend. Bij elke take moeten we ons uiterste best doen. Er is weinig ruimte voor fouten, of beter gezegd, er is heel veel ruimte voor fouten, maar deze zullen zich – voor altijd – keer op keer in het album openbaren.

Ik had tien nummers, gekruiste vingers, een geweldige band, een geweldige engineer, producer en vijf dagen om het best mogelijke album te maken. Ik denk eerlijk gezegd dat Starlight Tour een van de drie beste albums is die ik heb gemaakt. Het zijn niet mijn kinderen, ik ben niet dat type of die artiest. Mijn albums zijn werkstukken; het kunnen net zo goed het bedframe zijn dat ik heb gemaakt, de toonbanken die ik heb gebouwd of de grenen plankenvloer die ik met handgeknipte spijkers heb gelegd. Er zijn momenten – ‘Digging Ditches’, ‘A Puncher’s Chance’, ‘Pelican Bay’ en ‘Time to Let Go Of Your Dreams’ – die gezegend leken door iets buiten onze eigen collectieve talenten, alsof je de bliksem vangt. Toen we begonnen met het afspelen van ‘Time To Let Go Of Your Dreams’ moest ik de controlekamer verlaten. Huilen om je eigen werk is… ongemakkelijk. Dat wil niet zeggen dat de rest van het album tekortschiet. Starlight Tour speelt zich prachtig af. Het luistert heel gemakkelijk en glijdt moeiteloos van nummer naar nummer.

Foto: Neilson Hubbard

Er loopt een draad van melancholie (mijn handelswaar), uitdagendheid en afrekening door Starlight Tour. Veel van de liedjes zijn verhalen in de eerste persoon. Sommige van die verhalen ben ik. Sommigen van hen hadden mij kunnen zijn als mijn DNA en natuurlijke neigingen een andere lijn hadden gehad. Maar een tijger moet een tijger zijn en het hert moet het hert zijn, houd ik mezelf altijd voor. Starlight Tour bevat enkele van mijn sterkste schrijfsels. Dit is het album waarop ik mijn eigen verhaal schreef en heel erg mijn best deed om de tranen en de woede niet tegen te houden – en er was genoeg van beide om een greppel op te vullen.

Het album is rauw. Ik heb al eerder rauw gespeeld, maar niet zoals tijdens de Starlight Tour. Het grootste deel van die onverbloemde kwaliteit komt van de nummers zelf, maar er gebeurde ook iets ongewoons tijdens de daadwerkelijke opname. We stuitten op een ritmisch element dat ik zelden heb onderzocht. Het kwam natuurlijk en instinctief. Producent Neilson Hubbard en ik hadden veel gesprekken over wat ons thematische geluid zou zijn toen we naar binnen gingen. We kwamen totaal verrast naar buiten. Het was alsof er deze keer wat extra vet in de opnameconsole zat. Dat vet gecombineerd met de welsprekendheid van de band – Lex Price op bas en mandoline; Juan Solorzano op elektrische gitaren, akoestische gitaren, piano en alles wat we maar in zijn handen konden leggen, Neilson Hubbard op drums, geeft Starlight Tour een “geluid”. Het is als een auditieve vingerafdruk. Het album klinkt als mij en toch klinkt het nieuw, fris, ademt het waarheid. Het is geen kilometer verwijderd van mijn andere werk, maar het woont op een andere straathoek. Ik dacht eerlijk gezegd niet dat we Welding Burns of Paper Hearts & Broken Arrows konden verslaan, maar ik denk dat we dat wel deden. Of het is een gelijkspel. – Rod Picot

Tracklisting:
01 Next Man in Line (4:05)
02 Digging Ditches (2:43)
03 Television Preacher (4:31)
04 A Puncher’s Chance (4:42)
05 Combine (4:26)
06 Homecoming Queen (3:54)
07 Starlight Tour (3:47)
08 Wasteland (3.39)
09 Pelican Bay (4:02)
10 Time to Let Go of Your Dreams (3:21)

Release: 20 oktober 2023
Label: Welding Rod Records

Tour Nederland:
15 oktober, Westwoud De Schalm, De Holland Amerika Lijn Festival
17 oktober, Nieuw- en Sint Joosland Theater de Wegwijzer
18 oktober, Eindhoven Cafe ‘t Rozenknopje
19 oktober, Maassluis The Lock Keepers @ Grand Café de Waker
20 oktober, Spijkerboor Café ’t Keerpunt
21 oktober, Utrecht Ramblin’ Roots Festival, TivoliVredenburg, met BJ Baartmans
22 oktober, Aalsmeer De Oude Veiling

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE