The Lasses – Near Far

Het Nederlandse duo The Lasses toert sinds 2014 de wereld rond met hun versies van traditionele liedjes. Sophie Janna en Margot Merah ontmoetten elkaar in 2011 tijdens een sessie in een Ierse pub – een vruchtbare bijeenkomst, omdat een een jaar later er al een debuutalbum was, gevolgd door de albums Doughters (2015) en Undane (2019). Nu presenteren The Lasses hun nieuwe album Near For, voor de tweede keer in samenwerking met multi-instrumentalist en producer Janos Kooten. Voor Near For gingen The Lasses naar de Schotse folk traditie, geïnspireerd door hun eigen rondleidingen door folk clubs in het hart van Schotland.

De eerlijke, natuurlijke zangstijl van The Lasses en de geweldige mix van hun stemmen hebben geleid tot erkenning in het internationale folk world: hun nummer Here Now werd door The Bluegrass Situation gezien als één van de beste songs, terwijl Irish Music Magazine en fRoots hun “fantastische” en “sublieme” harmonieën” op album Undone uit 2019 prezen. Margot Merah en Sophie Janna brachten beiden eerder een soloplaat uit en bundelden opnieuw de krachten op Near Far.

Near Far bestaat uit 12 nummers uit de Schotse folk-traditie, zowel eigentijds – door oa Steve Byrne, Brian McNeitI en Karine Polwart – en traditionals, zoals Jock o’ Hazeldean en de Skye Boat Song. Er is ook één nieuw nummer, met tekst gebaseerd op een gedicht van de Schotse dichter Robert Burns. Near For spreekt over het onderwerp dat veel van de liedjes gemeen hebben: ver weg zijn van de mensen van wie je houdt als ook wat The Lasses voelen en denken over Schotland: het zit in het hart hart, ondanks dat ze geografisch gezien ver weg zijn.

De instrumentatie is gestript, maar divers: Sophie Janna en Margot Merah spelen de bodhràn (ierse lijsttrommel), shrutibox (indiaas instrument met blaasbalg), tenor ukulele en akoestische gitaar. Stijn van Beek voegt Low whistte (Ierse fluit) en uilleann pipelines (Ierse ‘doedelzak’) toe. Janos Kooten draagt op ​​electrische en akoestische gitaar, piano, clarinet, mandoline, accordeon, banjo en zang bij, naast het opnemen, mixen en masteren van het album.

Het album wordt op 30 september gepresenteerd in Paradiso, Amsterdam. De officiële releasedatum zal een maand later zijn (27 oktober).

De single Lads Among Heather is inmiddels uitgebracht en kun je hier downloaden.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE