Bruce Soord – Luminescence

Multi-instrumentalist, producer en The Pineapple Thief meesterbrein Bruce Soord kondigt zijn nieuwe album ‘Luminescentie’ aan, dat op 22 september uitkomt. Het album wordt zijn derde solo-album en wordt ondersteund door een zeer zeldzame Europese solo-tour door Europa en Groot-Brittannië in september.

Geïnspireerd door het idee om innerlijke vrede te vinden, onderzoekt Soords nieuwste solo-release Luminescentie de moeilijkheid van het leven in de metropool van de moderne wereld. Geboren uit het verkennen van verschillende steden terwijl hij op tournee was, bevatten de nummers van het album opnames van de verschillende omzwervingen van Soord, vastgelegd op zijn veldrecorder.

Met akoestische gitaar centraal op het album lijken nummers als ‘Lie Flat’ eenvoudig aan de oppervlakte, maar onthullen ze de onmiskenbare ingewikkeldheden van Soord overal. Er zijn echter verschillende stijlen. De single ‘Dear Life’ van het album vat moeiteloos het unieke gevoel van evenwichtige melancholie van Soord samen, terwijl ‘Nestle In’ flirt met elektronica. ‘De opzwepende snaren van Olomouc werken tegen de akoestische achtergrond van Soords gitaar en schetsen een levendig beeld van de stilte die de plaat beschrijft.

Foto: Steve Brown

Opgenomen tussen januari 2021 en juni 2023, werd het album opgenomen in Soord Studios met extra strijkers opgenomen in RAK Studio 3 in Londen, met arrangementen van Andrew Skeet, oud lid van The Divine Comedy en muzikaal producer van de orkestratie van veel films. tv-programma’s van Netflix’s hit Black Mirror tot David Attenborough’s Green Planet en Dynasties II.

Naast de aankondiging van het nieuwe album is de eerste single ‘Dear Life’ uitgebracht met een prachtig gefilmde video. De video, geregisseerd en gefilmd door Jeremy George en geproduceerd door Blacktide Productions (www.blacktideproductions.co.uk), heeft tot doel de essentie van stilte en vrede vast te leggen die te vinden is in de schoonheid van het alledaagse.

Toen Kscope mij vroeg om een ​​videoclip te maken voor het hoofdnummer ‘Dear Life’ was er maar één persoon die ik wilde bellen. Jeremy George van Blacktide Productions, met wie ik sinds 2018 exclusief samenwerk, woont bij mij in de buurt aan de Jurassic Coast in Dorset. Dat is waar hij het regisseerde en de filmbeelden schoot. Het is absoluut prachtig, zoals je kunt zien. We hadden het geluk dat we ons midden in een vrij zeldzame Britse hittegolf bevonden, waarbij de ondergaande zon voor het perfecte licht zorgde. Het nummer is niet bepaald abstract, het wordt vrij duidelijk met de woorden en het gevoel van de muziek wat ik probeer te zeggen. En George heeft het perfect vastgelegd, samen met zijn geweldige cast. Hij heeft een geweldig talent om het majestueuze van het platteland waar wij wonen tot leven te brengen in de camera.

Over de single zei Soord het volgende: “Dear Life, waarmee de plaat wordt geopend, behoeft niet veel uitleg. ‘Ik zou niet willen dat het allemaal in een oogwenk voorbij is’. Er wordt ons altijd verteld dat we het leven niet aan ons voorbij moeten laten gaan, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. En voor je het weet is het klaar! Nu vooral ik ouder wordt, was het een gemakkelijk onderwerp om mee om te gaan. Het wordt eigenlijk gezongen vanuit het perspectief van een bejaarde ouder, op zijn sterfbed, voor zijn kind.”

Het album zal verkrijgbaar zijn als een limited edition luxe hardback-boekversie dat drie schijven, die twee cd’s en een dvd zal bevatten. De tweede schijf zal een compleet bonusalbum ‘Our Ship Sails At Dusk’ bevatten, met materiaal dat afkomstig is van de schrijfsessies tijdens de Luminescentieperiode. De dvd bevat alles in hi-resolutie stereo en DTS 5.1′

Bruce zegt over ‘Our Ship Sails At Dusk’:

Sinds 2021 was ik af en toe aan het schrijven voor mijn soloalbum. Tegen het einde van 2022 maakte ik de balans op en merkte ik dat ik een album aan losjes met elkaar verbonden nummers had. Ik ging een tijdje weg van de studio om mijn gedachten te concentreren op wat ik probeerde te zeggen. Ik denk dat ik mezelf in een meer specifieke emotionele ruimte bracht van waaruit ik kon schrijven. Plotseling stuitte ik op het onverklaarbare. Elke keer dat ik mijn akoestiek oppakte, leek alles te werken en begonnen de woorden te stromen. Het is iets waarvan je als songwriter zou willen dat het elke dag gebeurde! Het duurde niet lang of ik had de hoofdgedeelte af en had genoeg materiaal voor een extra album. Thematisch volgt het nog steeds hetzelfde brede verhaal als de hoofdschijf, het is een echte metgezel.

Luminescence wordt uitgebracht als een limited edition deluxe hardbackboek met 3 schijven (Luminescentie + exclusief bonusalbum + boek van 48 pagina’s + dvd) / CD / LP / Limited Edition Blue LP / Digital en in Dolby Atmos.

Ter ondersteuning van het nieuwe album zal Bruce Soord later dit jaar op geselecteerde data door de EU en Groot-Brittannië optreden.

Bruce Soord – Luminescence NL:
29 september, Helmond NL – De Cacao Fabriek

Tracklist:
01 Dear Life
02 Lie Flat
03 Olomouc
04 So Simple
05 Never Ending Light
06 Day of all Days
07 Nestle In
08 Instant Flash of Light
09 Rushing
10 Stranded Here
11 Read to Me
12 Find Peace

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE