Chris Yakopcic – Live At The Hidden Gem

Een van de gelukkige neveneffecten van de pandemische afsluiting was de verspreiding van het leven met streamingshows van soloartiesten en kleine groepen, wat voor een hernieuwde waardering zorgde en vraag naar zulke intieme optredens. Fingerstyle akoestische bluesgitarist, singer-songwriter en instructeur Chris Yakopcic bespeelt het circuit van bars, cafés en luisterruimtes ruim een ​​decennium. Zijn derde album Live At The Hidden Gem, opgenomen op een bijzondere avond in de Dayton Ohio Music Club legt Yakopcic op zijn best vast; het leveren van de bekroonde vooroorlogse Delta en Piedmont Blues geïnspireerd door zijn helden Robert Johnson, Bill Broonzy, Blind Blake en meer. De set van twaalf nummers is een gelijkmatige verdeling van originele nummers en covers, waarbijzijn kracht en talent laten horen in ritmische, energieke duim-bas-gitaarpatronen en een sweeping dynamiek die zijn huiselijke, oprechte vocale stijl vergezelt.

Yakopcic opent met zijn vrolijke deuntje ‘Gotta Get Goodbye Somehow’, waarvan het rollende ritme de fysieke beperkingen tart van vijf vingers aan één hand. Blind Blake staat bekend als ragtime-gitaar belangrijkste Fingerpicker en veel van zijn liedjes zijn getranscribeerd voor verdere studie waarin Yakopcic zijn geleerdheid in de stijl demonstreert met een behendige lezing van Blake’s ‘Chump Man Blues” uit 1929. Het funky “When It All Goes Wrong At Once” is het verhaal van pech en moeite verteld via een snel bewegende groove. Hij graaft diep in Robert Johnsons Delta Blues uit 1937
‘Traveling Riverside Blues’, langzaam overgaand in de open stemming van 12 maten en vervolgens oplopend zijn slide speeld tot woest spelend op dobro. “The Hangover” en zijn subtiel geplukte shuffle staat in contrast met het verhaal van de mens die de volgende ochtend klaagt over zijn levenskeuzes de avond ervoor. Hij neemt de uitspraak van Leonard Cohen over het songwritingvak ‘Tower Of Song’ over en transformeert het in een waanzin van bluegrass-licks en tongbrkende vocale frasen.

Een liefdevolle lezing van ‘Kind Hearted Woman’ weerspiegelt verder Yako’s toewijding aan de kunst van de Deltablues. Zijn National Trojan Roundneck Resonator Gitaar zingt als een gospelkoor op ‘Sounds Of The Highway’ en schetst een levendig beeld van het reizende minstreelleven. Yakopcic tilt de ‘hammer on’-gitaartechniek naar een nieuw hoogtepunt in zijn levendige remake van Tom Waits’ het ritmische treinlied ‘2:19’ en het stiekeme ‘Sweet Time Blues’ als een eerbetoon aan de maker met een proeverij van St. Louis Blues. Zijn oprechte ballad ‘My Last Three Strings’ spreekt van tederheid
genade en betere dagen. Yako haalt alles uit de kast op ‘Preachin’ Blues’ en speelt de hoofdrol door het ritme in één keer op te voeren van de Robert Johnson-standaard naar een pyrotechnische finale. Live At The Hidden Gem van Chris Yakopcic is het portret van een meestervakman die verliefd is op zijn werk. – Rick J. Bowen

Release: 22 september 2023
Label: Yako Records

BLUESSHOWS BIJ RADIO DUIVENSTRAAT:
VRIJDAGAVOND: GARY GRAINGER – THE BLUESSHOW van 20:00 tot 23:00
ZONDAGAVOND: PATRICK ROOS – DUTCH BLUES RADIO van 22:00 tot 24:00

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE