Wayne Brereton – The Robin’s Call

Wayne Brereton is een folk/ballad singer-songwriter uit Co. Offaly in Ierland. Hij speelt sinds zijn veertiende gitaar bij optredens in bands en werd voor het eerst verliefd op ballade / folk en traditionele muziek toen hij lid was van de band Turas van zijn vader. Hij treedt ook op als bassist en extra zang voor Derek Warfield and thee Young Wolfe Tones evenals frontman van zijn eigen, steeds populairder wordende band, The Cardinal Sins.

Wayne citeert natuurlijk Luke Kelly, Shane McGowan en Christy Moore en natuurlijk zijn multi-getalenteerde vader als zijn grootste invloeden voor het maken van zijn eigen stijl. Wayne spreekt Gaelisch en heeft ook als reisleider gewerkt in Kilmainham Gaol, wat hem heel erg op één lijn brengt met de liefde en cultuur van Ierse liedjes en ballads.

Wayne’s grootmoeder Minnie werd geboren in Schotland en opgevoed door Ierse ouders voordat zij op 16-jarige leeftijd in 1932 terugkeerde naar Ierland, waar zij zijn sterke verbinding bijbracht met Schotse ballads, volksmuziek en Australische folk muziek, een plek waar enkele van zijn familieleden begin 1900 naartoe emigreerden.

Wayne is op reis geweest met deze verzameling liedjes, verzameld over een aantal jaren, en heeft verre reizen gemaakt. Inspiratie deed hij op door zijn invloeden en zijn liefde voor de Ierse taal, maar ook het elimineren van zijn gezondheid. Toen het project in 2019 begon, kreeg Wayne een tegenslag als gevolg van een aangeboren hartaandoening. Een hartklep die hij in 1995 had gekregen, stopte met werken en dus ook zijn actieve leven. De daaropvolgende pandemische beperkingen was het gevolg dat Wayne zes weken lang zonder bezoek in het ziekenhuis werd opgenomen, wat soms stressvol was, inconsistent, voordat Wayne in februari 2021 gezond werd verklaard en triomfantelijk terugkeerde naar de studio om zijn debuutrelease, The Robin’s Call, te voltooien.

De titel van het album is geïnspireerd door de beide grootmoeders van Wayne, die vaak over het roodborstje spraken als een sterke veerkrachtige vogel die zichzelf beschermt en altijd zal terugkeren naar waar hij zou moeten zijn, en in de lokale folklore betekende de overtuiging dat een roodborstje dat bij je achterdeur of tuin aankwam, betekende dat iemand was overleden en dat ze terugkwamen om dat te vertellen en hallo te zeggen om te zien of het goed met je gaat.

Wayne zegt: “Het was een overwinning voor mij om dit album te voltooien, met zoveel beproevingen en obstakels op de weg. Het is mijn hoop dat je van de liedjes geniet en er net zo een band mee krijgt als ik”

Release: 3 november 2023

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE