Dave Keller – It’s Time To Shine

De afgelopen tien jaar heeft Dave Keller een reputatie opgebouwd als een ‘magnifieke soulzanger’ (Elmore Magazine), een ‘geweldige’ gitarist (AXS.com) en een ‘songwriting-genie’ (Living Blues). Hij werd drie keer geëerd met Blues Music Award-nominaties voor Best Soul Blues Album. Terwijl hij door de VS en Europa toert, heeft Keller een trouw legioen aan fans opgebouwd die dol zijn op zijn live-shows.

Op vrijdag 25 augustus bracht Keller zijn nieuwe album uit, It’s Time To Shine (Tastee Tone Records). En deze keer gaat de uit Vermont afkomstige muzikant de boel een stapje verder. “Ik wilde heel graag de energie van de band vastleggen”, legt Keller uit. “In een studio, waar de klok loopt en het duur is, is er altijd de neiging om alles perfect te willen spelen. Het kan ook steriel aanvoelen. Dus ik dacht: wat als we een coole plek vinden die geen studio is, en alles in één ruimt afspelen, live, zonder koptelefoon en al die andere dingen?

Dus afgelopen november gingen Keller en zijn bandleden naar een afgelegen berghut, vijftien kilometer ten zuiden van de Canadese grens. Huck Bennert, jarenlang engineer van de legendarische gitarist Ronnie Earl, kwam opdagen met een Suburu vol opnameapparatuur. En het grootste deel van de week hield de band zich schuil, hing een beetje rond, deelde maaltijden, speelden pool en maakte een ander soort plaat.

Kellers stem klinkt diep, recht uit het hart. “Als je live zang opneemt met de band, heb je geen tijd om erover na te denken”, zegt Keller. “Je zit er gewoon in. En dat maakt het verschil.”

Hij speelt meer gitaar, en het is smeriger. “Ik heb het echt losgelaten, en de jongens ook.” Luister naar de Moog-synth van Ira Friedman, die een paar nummers dreigt in te halen, knarsend en kabbelend als een buitenaards monster. Luister hoe het dubbele kickpedaal van Jay Gleason de boel voortstuwt, samen met extra pit en funk. En als je wilt dansen, maak je geen zorgen; groovemaster Alex Budney heeft een aantal prachtige baslijnen voor je gecreëerd.

De band speelt met een kracht en gratie die voortkomt uit jarenlang samenzijn, reizen en spelen. Twaalf nieuwe originelen met dat klassieke Keller-gevoel: strak en funky, met een gevoelsdiepte die lang aanhoudt na de fade-out. Je hoort echo’s van zijn mentoren (Mighty Sam McClain, Johnny Rawls, Robert Ward, Ronnie Earl), maar Keller is duidelijk zijn eigen.

Voor Keller heeft de albumtitel een dubbele betekenis. “De titel is voor ons allemaal bedoeld. Na de pandemie, met zijn isolement en depressie, en de verwoestende overstroming die mijn geboortestad Montpelier heeft getroffen, heb ik het gevoel dat het tijd is dat we allemaal naar buiten komen en naar buiten komen om te stralen.”

Maar het geldt ook voor Keller persoonlijk. “Ik ben nooit een wonderkind geweest. Ik heb gewoon de stekker uit het stopcontact gehaald waar ik van hou. Ik ben gezegend met geweldige mentoren en geweldige steun van mijn fans. En de afgelopen jaren heb ik het gevoel gehad dat dingen echt samenkomen. De band is superstrak. Mijn liedjes zijn sterker. We zijn harder en verder aan het toeren. En op elke locatie lijken mensen bijna verbaasd over hoe goed de band is. Ze verwachten niet dat er een killer Soul/Blues band uit Vermont komt. Dat vind ik leuk. Ik vind het leuk om ze te verrassen. En op dezelfde manier denk ik dat mensen verrast zullen zijn met dit nieuwe album.

Inderdaad, It’s time to shine

BLUESSHOWS BIJ RADIO DUIVENSTRAAT:
MAANDAGAVOND: NOTHING BUT THE BLUES – NON-STOP van 20:00 – 22:00
DINSDAGMORGEN: NOTHING BUT THE BLUES – NON-STOP van 03:00 – 05:00
VRIJDAGAVOND: GARY GRAINGER – THE BLUESSHOW van 20:00 tot 23:00
ZONDAGAVOND: PATRICK ROOS – DUTCH BLUES RADIO van 22:00 tot 24:00

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE