Laura Misch – Sample The Sky

Na haar contract bij One Little Independent Records heeft de in Londen gevestigde multidisciplinaire artiest en producer Laura Misch de release aangekondigd van haar langverwachte debuutalbum ‘Sample The Sky’, dat op 13 oktober uitkomt.

Een betoverende reis door de wilde randen van Londen, de LP is een ode aan zorg, verbinding en luisteren naar het natuurlijke wereld. ‘Sample The Sky’ reageert op de patronen van de natuur door middel van organische elektronische producties, belichaamde teksten, door de wind geïnspireerde saxofoon, zang en synthese, allemaal verweven in ingewikkeld vervaardigde linkse popsongs.

“Sample the Sky is een album dat kan worden gedistilleerd als het gevoel dat je hebt als je de lucht ziet en je zo onder de indruk bent dat je je gedwongen voelt om het te fotograferen en naar iemand te sturen – de momenten die zo intiem en persoonlijk en toch universeel aanvoelen , niet-bezitbaar en kortstondig.”

Eerste single ‘Portals’ communiceert een bijzonder diepgaand moment in Laura’s leven. “Tijdens de lockdown woonde ik bij mijn familie en grootouders. Mijn opa, die 94 was, werd ernstig ziek en overleed thuis in zijn bed, omringd door mijn moeder, oma en mij. We zorgden allemaal voor hem, en het was een periode waarin de wereld in chaos verkeerde en de zorg geïntensiveerd voelde, maar het was ook een echte eer om erbij te mogen zijn en zoveel aandacht aan dit proces te kunnen besteden. Het was een heel organische dood. Op het moment dat hij zijn lichaam verliet, was het alsof hij van daar naar overal ging. Dat is waar dit nummer over gaat, op een bepaald niveau gaat het over een poort naar het onbekende. Hij had zo’n groene vingers en geloofde zo sterk in de terugkeer naar de aarde, en in de onderlinge verbondenheid van alles, en dat we bestaan ​​uit elementen die op een dag al het andere zullen worden.’

Ze zegt dat de begeleidende video ‘gaat over het waarnemen van de natuurlijke wereld, het gevoel verbonden te zijn met de elementen, van de lucht tot de slakken, en ermee te dansen, wetende dat ik uiteindelijk naar de aarde zal terugkeren. Het is met zorg gemaakt en verweven door de creaties van vele vrienden, van de vijf meter lange gebloemde haarvlecht van Tobby Wu tot de op insecten geïnspireerde danschoreografie van Chantel Foo.

In afwijking van haar eerdere, meer geïsoleerde slaapkamergeproduceerde werk (de veelgeprezen EP’s ‘Playground’ en ‘Lonely City’ uitgebracht in respectievelijk 2017 en 2019), stelde Laura elk aspect van het proces open voor haar creatieve gemeenschap in Zuid-Londen. Dit varieert van gastmuzikanten en veldrecordisten tot schilders, bloemisten, dansers en wandtapijtenmakers. Hoewel aan sommige nummers al jaren werd gewerkt, was de katalysator voor de kristallisatie van de plaat een jarenlange samenwerking met componist en producer William Arcane, wiens ‘synth-tovenarij’ aan Laura’s oren trok. Elk geluid op de plaat is helemaal opnieuw gespeeld, gesynthetiseerd of opgenomen, waardoor het zijn bijna definitieve vorm heeft gekregen voordat er optredens van Laura’s onlangs opgerichte live band in zijn verwerkt; Marysia Osu op harp en Tomáš Kašpar op gitaar.

Laura heeft opgetreden op podia en festivals zoals Royal Albert Hall, Roundhouse, Berghain, Rockwood Music Hall, All Points East, Eurosonic, SXSW en We Out Here. Ze werd consequent ondersteund door BBC Radio 1, BBC 6 Music en Worldwide FM en was te zien in publicaties als Wonderland Magazine, Clash Magazine, Varsity, NME, The Quietus, Red Bull Music en The Guardian.

De afgelopen jaren heeft Laura’s muziekpraktijk zich ontwikkeld naast haar groeiende nieuwsgierigheid om opnieuw contact te maken met haar omgeving, nieuwe samenwerkingen te ontdekken en de grenzen van zelfopname te verlaten. In 2021 begon Laura met componeren in de buitenlucht, waaronder de samenwerking met engineer Andrea Adriano die een ​​draagbare installatie, met een voorversterker, looper en modulaire FX, in een riem inbouwde. “Ik oefen voornamelijk op loop-gebaseerde saxofoon. Ik speel graag licks, waarbij de harmonieën zich geleidelijk opbouwen terwijl ik loop.” Ze componeerde een meeslepende buiteninstallatie in samenwerking met kunstenaar Matthew Rosier en NYX, een collectief van vrouwelijke, trans- en non-binaire zangers die hun stem manipuleren door middel van elektronica. Samen namen ze geïmproviseerde saxofoon en stem op in Epping Forest, en uiteindelijk als soundtrack voor grootschalige boomprojecties, in kaart gebracht op stadsgebouwen in het centrum van Londen. Na het project sloot ze zich aan bij NYX: “Deel uitmaken van dit koor gaf me toestemming om grenzen te verleggen in mijn eigen werk. Ik heb me nog nooit zo diep onderdeel van een muzikale gemeenschap gevoeld en dat was tegelijkertijd ondersteunend en bevrijdend.” Deze verkenningen en nieuwe verbindingen brachten haar ertoe geluid buiten de muziek te omarmen: ASMR, zintuiglijk, textuurgeluid en alledaags geluid. Deze texturen zijn met warmte over ‘Sample The Sky’ gelaagd en omhullen zich rond de luisteraar terwijl ze groeien, verschuiven en met elkaar verweven zijn.

De titel en betekenis van het album komen deels voort uit Laura’s reis van haar studie biomedische wetenschappen aan de universiteit tot producer van elektronische muziek, zegt ze; “Ik heb altijd parallellen gevonden tussen biomedische wetenschap en muziek, een microfoon is een microscoop van geluid, en een studio is een laboratorium voor destillatie, produceren voelt alsof je aan het ontdekken bent, het voelt als ontdekken in de wetenschap, voelde ‘Sample The Sky’ net als bij een ontmoeting tussen deze twee werelden, betekent het bestuderen van een ‘monster’ het samenkomen en diep kijken, terwijl de ‘lucht’ onze onderlinge verbondenheid met de natuur symboliseert”.

‘Sample The Sky’ is ook een verwijzing naar de samplingcultuur in muziek en Laura’s muzikale invloeden, variërend van vroege experimentele elektronische muziekpioniers tot pop en R&B uit de jaren 90. Ze vervolgt; “Mijn saxofoonleraar zat in de Kick Horns, een blazerssectie die hoorns arrangeerde en speelde op nummers als Green Light van Beyonce. Als 11-jarige was dat uiteraard het coolste ooit, dus terwijl ik muziek ontdekte, luisterde ik altijd naar de blazerssecties. Zo raakte ik verslaafd aan de saxofoon”. Als autodidactische elektronische producer ontdekte ze pas veel later het ontstaan ​​van elektronische muziek en raakte ze geïnteresseerd in de tapewerken van Daphne Oram, de wilde synthese van Suzanne Ciani en de milieubewuste sonische meditaties van Pauline Oliveros. “Er werd zoveel geëxperimenteerd en grenzen verlegd in elk van hun praktijken en dat ontroerde mij op dezelfde manier als veel op samples gebaseerde productie uit de jaren 90, het voelde zo magisch en radicaal voor mij. Ik wilde een plaat maken die een constellatie is van deze invloeden.”

Benelux tourdatums:
14.11 – Brussel, BE – Botanique
16.11 – Amsterdam, NL – Paradiso

“Laura Misch brengt zoveel sentimentaliteit in haar muziek en doordrenkt deze met moderne elektronische accenten” – PopMatters

“Absoluut prachtig – allemaal overpeinzende ritmes en intelligent gelaagde zang” – Clash Magazine

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE