Peter Veteska & Blues Train – Full Tilt

Full Tilt is de titel van de zevende release van Peter Veteska & Blues Train in acht jaar, maar dat het net zo goed het muzikale motto zou kunnen zijn van deze keiharde blues-‘n-rock jongens band uit de oostkust. Ze hebben op volle toeren gespeeld voor enthousiaste fans over de hele wereld van kustr tot kust sinds ze elkaar in 2013 ontmoetten.

Ze hebben het goed gedaan. De release van de band in 2021, Grass Ain’t Greener On The Other Side, werd gekozen door Jersey Shore Jazz and Blues Foundation als hun inzending voor het beste zelfgeproduceerde album op de International Blues Challenge 2022. Nu, als opvolger van de veelgeprezen So Far So Good van vorig jaar zijn de Jersey-jongens weer op het goede spoor gezet op weg naar een stop bij jou in de buurt met Full Tilt – boordevol acht frisse nieuwe nummers van Veteska plus vier slim gekozen covers.

Naast het powertraintrio van Veteska op zang en gitaar, Alex D’Agnese op drums en Coo Moe Jhee op bas, krijgen ze hier volop hulp van Jeff Levine op B3 en piano, Chuck Hearne en Rick Prince op bas, Mike Scott op sax, Tony Perruso op trompet, Jen Barnes met zang, en Mikey Jr., met harp en zang. Het zit allemaal strak in elkaar door producers Veteska en Joseph DeMaio van Shorefire Recording Studio’s in New Jersey.

Alles komt in beweging tijdens deze energieke sessie met ‘Go Find Another Man’, een bluesy nummer vol met stoer liefdesadvies met overal de zinderende harp van Mikey Jr. stuiterend op Levine’s pittige B3-werk. “I Wasn’t Wrong” volgt met Jersey’s Jen Barnes het neemt een vurige vocale wending, opnieuw gehuld in B3 en de strakke riffs van Veteska. “Sad and Blue” klinkt precies zoals het zegt, met een vlammende Veteska-zang over nog meer welsprekende B3. De eerste cover verschijnt terwijl de band door Albert King’s “I Get Evil” aanheft waarbij Scott’s sax en Perruso’s trompet sterke blazerslijnen neerzetten. “Pack of Lies” is een door Veteska vertolkte de klaagzang van een minnaar over hoe “die lieve, vriendelijke woorden allemaal gewoon leugens waren.” Vervolgens is “2 In The Morning” een meeslepend duet met Barnes terwijl hij een aparte solo op gitaar speelt belicht twee geliefden die ongezien langskomen in de nacht.

“One After 909” van de Beatles krijgt de rockende Train-behandeling, met Veteska en Mikey Jr. de de zang delen en Mikey voegt een harp toe. Barnes keert terug voor nog een sprankelend duet waarin Jen en Peter de verschroeiende zang uitwisselen op “Take Back What Jouw eigen.” Levine’s prachtig ingetogen piano leidt Veteska naar een gevoelige lezing van “Nobody Knows You (When You’re Down and Out)”, de klassieker geschreven door pianist James Cox in 1923 en omgezet in een blueslied van Bessie Smith. ‘Slow Down You’ is een verschroeiende langzame blues die Veteska een prachtige showcase geeft voor zijn krachtige zang en messcherpe gitaar, met halverwege nog een bluesy B3-solo. “Man About Town” is een vlammend instrumentaal met Scott’s sexy sax-uithalen met Levine’s rockende B3 in een opwindend albumhoogtepunt. Hoe dichterbij een vroege vakantie (of wanneer dan ook) is, behandeld Veteska als een R&B-klassieker, ‘Merry Christmas Baby’, geschreven door Johnny Moore, met Levine’s in cadeauverpakking verpakte pianostijlen.

Dit is een geweldig klinkend album, ongetwijfeld grotendeels te danken aan de productiewaarden van de sessies evenals alle getalenteerde muzikanten. Zoals Veteska op de albumhoes opmerkt: “Live opgenomen met minimale overdubs. Het doel was om in een ​​nauwkeurig afgestemde studio te produceren album zonder de vitaliteit en spontaniteit van onze liveoptredens op te offeren. Op zoek naar dat evenwicht opende het de weg naar het aanscherpen van het Blues Train-geluid en het onderscheiden van Full Tilt van mijn vorige releases.” Als dat nog niet genoeg is, voegt hij eraan toe: “Er zijn geen gitaarpedalen gebruikt.” Dat zou ruim voldoende moeten zijn om deze hardrockende bluesband draaiende te houden, op volle toeren totdat de volgende trein het station verlaat. Jim White (een voormalig muziekschrijver voor de Pittsburgh Post-Gazette en schrijft nu voor de Blues Roadhouse)

BLUESSHOWS BIJ RADIO DUIVENSTRAAT:
MAANDAGAVOND: NOTHING BUT THE BLUES – NON-STOP van 20:00 – 22:00
DINSDAGMORGEN: NOTHING BUT THE BLUES – NON-STOP van 03:00 – 05:00
VRIJDAGAVOND: GARY GRAINGER – THE BLUESSHOW van 20:00 tot 23:00
ZONDAGAVOND: PATRICK ROOS – DUTCH BLUES RADIO van 22:00 tot 24:00

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE