Kerri Powers – Love Is Why

Singer-songwriter Kerri Powers kanaliseert blues en soul met een oog-in-oog, aardse gevoeligheid die zorgt voor eerlijk luisteren en nadenken. Ze is je wijze vriendin die vanuit het hart spreekt en doet dat met een nieuwe verzameling liedjes geschreven vanuit een plek van verdriet en verlangen – iets dat ons allemaal aanspreekt.

Met Love is Why, Powers’ eerste zelfgeschreven volledige album sinds 2018, dat op 20 oktober verscheen, onderzoekt de in New England gevestigde artiest de universele emotie die liefde is en de enorme invloed ervan op de beslissingen die we allemaal in het leven nemen. In het bijzonder onderzoekt ze liefde in de context van vasthouden of loslaten bij menselijk verlies en rouw. De originele nummers van het album zijn geschreven tijdens de pandemie en nadat Powers haar vader verloor, die ze ‘mijn beste vriend’ noemt.

“Ik schreef de liedjes vanuit een gevoel van verlies en rouw en ging van daaruit verder”, zegt ze. “Het schrijven van de liedjes was moeilijk, maar een noodzakelijk onderdeel van genezing. Uiteindelijk zijn alle liedjes geschreven vanuit liefde voor de mensheid en de noodzaak om de boodschap te verspreiden dat liefde essentieel is.”

Love is Why werd in februari 2021 opgenomen bij Dagotown Recorders in Boston. Geproduceerd door drummer Marco Giovino (Robert Plant, Tom Jones, Norah Jones) met engineer Sam Margolis. Het album bevat muzikale grootheden Bo Ramsey, slide-gitaar; Luther Dickinson, slide-gitaar; Kelvin Holly, elektrische gitaar; Doug Lancio, elektrische gitaar; John Putnam, elektrische gitaar; Regina en Anne McCrary, achtergrondzang; Brother Paul Brown, Hammond/keyboard, Marty Ballou, bas; Charles Giordano, accordeon; Asa Brosius, pedaalstaal; en singer-songwriter Paul Thorn met haar in duet tijdens een transcendente cover van Gregg Allmans ‘Please Call Home’.

Laten we het hebben over een paar opvallende originelen uit Love is Why. “Rummage Through My Love” is een saloon-zinderende bluesbrander met een call-and-response-sfeer die de luisteraar onmiddellijk boeit. “When it Rains” is een door Hammond aangewakkerd mid-tempo nummer dat doet denken aan Bonnie Raitt in haar beste blues-Americana-vorm.

Een comfortabel gevoel achter de microfoon en de pen voor het schrijven van liedjes was zeker terug te voeren op de vormingsjaren van Powers en haar familie-erfgoed. Powers werd al op jonge leeftijd ondergedompeld in schilderen, schrijven en muziek. Ze componeerde haar eerste liedje toen ze negen was. Wonderkind? Misschien, maar het valt niet te ontkennen dat artistiek talent in haar genen zat. Bing Crosby was een verre verwant aan vaderskant, terwijl er aan moederskant verwantschap is met Herman Melville. Haar grootmoeder van vaderskant speelde zelfs piano als begeleiding van stomme films, zoals in die tijd gebruikelijk was.

Tegen de tijd dat ze haar tienerjaren bereikte, trad Powers op in lokale koffiehuizen in heel New England. Liefde, huwelijk en moederschap zaten haar muzikaal creatieve dromen in de weg. Maar nadat ze haar zoon had grootgebracht en een moeilijke scheiding achter zich had gelaten, keerde Powers terug naar haar muzikale passie.

“Ik wist niet zeker of ik ooit nog zou kunnen optreden”, zegt ze. “Maar ik bleef schrijven. Het schrijven van de nummers was voor mij uiteindelijk de stimulans om door te gaan. Muziek en kunst zijn altijd een genezende kracht in mijn leven geweest.”

Powers sprong erin, volledig toegewijd. In 2014 bracht ze een titelloze EP uit die, zelfs zonder radio- of publiciteitssteun, de nummer 1-positie verdiende op de Roots Music Report-lijst van ‘Top 50 Folk Albums van 2014’. Powers gaf ons vier jaar later Starseeds, wat haar lovende kritieken opleverde en haar aanhang uitbreidde.

Beide releases openden deuren voor Powers. Ze trad op op tal van prestigieuze locaties en muzikale bijeenkomsten, waaronder het Boston Folk Festival, Philadelphia Folk Festival en het Telluride Bluegrass Festival. Ze toerde door de Verenigde Staten en daarbuiten en trad op in Nederland, België en Groot-Brittannië. Haar nummer ‘Diamond Day’ was te zien in de film Chuck, en andere nummers hebben hun weg gevonden naar de televisieserie Rescue Me en Justified.

Wanneer je Kerri Powers op het podium ziet, voel je onmiddellijk de echtheid en rauwheid van haar kunstenaarschap. Ze levert kunst in de puurste vorm, een muzikaal canvas beschilderd met alle gevoelvolle kleuren en emoties die je mee zullen trekken in haar talent en boodschap van liefde.

BLUESSHOWS BIJ RADIO DUIVENSTRAAT:
MAANDAG T/M VRIJDAG: BLUES & JAZZ van 00:00 TOT 06:00
MAANDAG, WOENSDAG, DONDERDAG: VAN ECK DRAAIT BLUES – NON-STOP van 20:00 – 21:00
VRIJDAGAVOND: GARY GRAINGER – THE BLUESSHOW van 20:00 tot 23:00
ZONDAGAVOND: PATRICK ROOS – DUTCH BLUES RADIO van 22:00 tot 24:00

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE