Ella Fitzgerald – North Sea Jazz Concert Series – Live 1979

Bertus Distributie presenteert i.s.m. NTR, AVROTROS en MOJO een nieuwe vinyl serie bestaande uit live opnames van legendarische artiesten door de decennia heen gemaakt op het befaamde North Sea Jazz Festival.

De North Sea Jazz Concert Series zal officieel gelicenseerde releases bevatten die standaard op 180 grams wit vinyl in een hoes van heavy paper gedrukt op reversed board zullen worden uitgebracht. De platen worden gevat in voornamelijk zwart-wit artwork door Hans Pol in zijn kenmerkende stijl van het festival met inspiratie uit de hoezen van klassieke oudere jazzreleases van bijvoorbeeld het Blue Note label. De liner notes komen van de hand van journalist en jazzkenner Jeroen de Valk.

Voor de eerste release in deze serie valt de eer te beurt aan een van de bekendste jazzzangeressen ooit, Ella Fitzgerald. Op vrijdag 13 juli 1979 gaf zij een rauw en weergaloos optreden op het festival dat toen nog in Den Haag werd gehouden. De “First Lady Of Song” werkt zich met verve door standards als ‘There Will Never Be Another You’, ‘Satin Doll’, ‘’Round Midnight’ en ‘Mr. Paganini’. Haar begeleiders waren die avond Paul Smith op piano, Keter Betts op bas en Mickey Roker op drums; een triobezetting met de kracht van een big band.

Toekomstige releases zullen NSJ opnames bevatten van niet de minsten als Dizzy Gillespie, Buddy Rich, Ray Charles, Dexter Gordon en Jan Akkerman. Het zal een lang lopende serie worden met als bedoeling de meest bijzondere NSJ optredens op vinyl uit te brengen.

De eerste editie van het North Sea Jazz Festival vond in 1976 plaats in het Haagse Nederlands Congresgebouw met zo’n 9000 bezoekers. In dit eerste jaar traden jazzlegendes als Sarah Vaughan, Count Basie, Dizzy Gillespie en Stan Getz op naast een keur aan artiesten uit de Nederlandse avant-garde.

Het festival, sinds 2018 officieel NN North Sea Jazz Festival, heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een groots internationaal evenement dat ook buiten onze landsgrenzen bekend staat als een evenement waar jazz uit verleden, heden en toekomst samengaat met andere genres als blues, soul, funk, hiphop, pop en meer. In de loop der jaren is het gegroeid naar vijftien podia, circa dertienhonderd musici en een bezoekersaantal dat jaarlijks tussen de vijfentachtig- en negentigduizend ligt. Sinds 2006 wordt het festival in een nieuwe ruimere locatie georganiseerd, namelijk Rotterdam Ahoy.

SIDE A
THERE WILL NEVER BE ANOTHER YOU SATIN DOLL
MAKE ME RAINBOWS
ALMOST LIKE BEING IN LOVE
AFTER YOU’VE GONE DINDI
’ROUND MIDNIGHT

SIDE B
YOU’VE CHANGED
MR. PAGANINI
ST. LOUIS BLUES
I’VE GOT A CRUSH ON YOU ROLL’EM PETE

Release: 1 december 2023

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE