Krilja – Sosnitsa

Het uit Gothenburg afkomstige wereldmuziektrio Krilja brengt hun 2e album uit met Roma- en zigeunermuziek uit Rusland en Oost-Europa. Traditie en innovatie komen samen in gepassioneerde Roma-liederen over lijden en liefde.

Op 27 oktober 2023 bracht het wereldmuziektrio Krilja hun tweede album uit, “Sosnitsa: Roma Music From Russia & Eastern Europe”. Met dit album belicht Krilja een aspect van de muzikale schat van de Roma die minder bekend is dan de Balkan- en Zuidoost-Europese traditie die wordt vertegenwoordigd door artiesten als Taraf de Haïdouks en Goran Bregovic, en dat doen ze op hun eigen manier.

De groep probeert niemand te imiteren, ze definiëren hun eigen unieke geluid, maar altijd met genegenheid en respect voor de traditie waaruit de muziek voortkomt. De sfeer van de muziek varieert tussen melancholie en extase. De teksten, die grotendeels in het Romaans zijn, maar in enkele gevallen ook in het Russisch en Roemeens, vertellen over verdriet en pijn, maar ook over vreugde, liefde en vitaliteit.

Krilja werd in 2010 opgericht door Marita Johansson. Ze is een onvermoeibare activiste voor de Roma-cultuur die sinds het begin van de jaren negentig bijna vergeten Roma-liederen verzamelt en aan haar repertoire toevoegt. Ze zingt ook veel andere soorten volksmuziek, waaronder liederen uit verschillende joodse tradities, waaronder Sefardische liederen en spirituele liederen uit de chassidische traditie. Ook de andere leden Jonas Liljeström en Emil Pernblad hebben een lange ervaring met het spelen van Roma-muziek, evenals vele andere stijlen.

Het album werd in februari 2023 opgenomen in Studio Epidemin in Göteborg, Zweden, met Johannes Lundberg als opnametechnicus. Johannes verzorgde ook de mix- en mastering, en hij treedt ook op als gastmuzikant op het album.

“Sosnitsa” is het tweede album van Krilja; het eerste album werd met veel lovende kritieken uitgebracht en is op radiostations over de hele wereld te zien geweest.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE