Nina Åkerblom Nielsen – Nobody Knows This Little Rose

“Better Than Music” was de eerste single van Nina Åkerblom Nielsen’s onlangs verschenen album “Nobody Knows This Little Rose”. De dichter Emily Dickinson besteedde een groot deel van haar tijd aan het maken van muziek, voordat ze zich volledig aan het schrijven wijdde. In dit gedicht wordt duidelijk hoe ontzettend dankbaar ze is voor haar poëtische gave. Hier wordt een transcendentaal moment beschreven, iets dat beter was dan muziek. Een goddelijke inspiratiebron die ze met niemand anders wil delen.

Op de tweede single van het album wordt Nina Åkerblom Nielsen vergezeld door zangeres Sofie Livebrant. Het prachtige gedicht “We Grow Accustomed To The Dark” van Emily Dickinson beschrijft hoe wij mensen ons aanpassen aan moeilijke situaties. In eerste instantie tasten we een beetje in het donker. Dan wennen onze ogen eraan en lopen we rechtdoor.

“Nobody Knows This Little Rose”. De onsterfelijke gedichten van Emily Dickinson in bitterzoete muzikale vorm. 8 liedjes over geloof en twijfel, vergankelijkheid en eeuwige hoop, eenzaamheid en verlangen. Na het veelgeprezen Zweedse album ‘Tid’ (Time) keert Nina Åkerblom Nielsen terug naar poëzie op muziek.

Emily Dickinson was een prominent figuur in de Amerikaanse literatuur en leefde in een tijdperk waarin het niet vanzelfsprekend was dat vrouwen zich vrijelijk konden bezighouden met artistieke expressie. Zelfs vandaag de dag inspireert ze vrouwen om hun een eigen stem te geven. Sommigen omschrijven haar als een vroege feministe, met één voet in een samenleving die gebukt gaat onder traditie en met de andere voet in een wereld waarin nieuwe benaderingen doorbreken.

De 19e-eeuwse Emily en de huidige Nina zijn 2 creatieve vrouwen wier omstandigheden radicaal anders zijn, maar er zijn ook raakvlakken. Nina is vertrokken vanuit de tijd waarin Dickinson leefde en daarmee de muziek die zij hoogstwaarschijnlijk zelf tegenkwam en beoefende. Er waren de kerkliederen, het orgel en de piano waarop ze speelde, maar ook meer populaire melodieën gespeeld door de huisbedienden.

Nina heeft gezongen, maar ook kerkmuziek gecomponeerd en gepubliceerd zo ook verschillende koorwerken, en hier heeft ze dat deel van haar kunstenaarschap gecombineerd met een meer traditionele singer-songwriter-expressie met een americana-gevoel. Een oud pomporgel heeft een belangrijke rol mogen spelen in de liederen. Nina heeft ook het meisjeskoor betrokken dat zij dirigeert om het gevoel van Emily’s mogelijke muzikale invloeden verder te versterken.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE