John F. Klaver – Organic & Sustainable Sessions Vol. 2

John F. Klaver is gitarist, zanger en muziekdocent. Op 11-jarige leeftijd begon hij met gitaarspelen, geïnspireerd door Gary Moore, Jimi Hendrix en Robben Ford. Na zijn VWO-studie volgde John muziektheorie en gitaarlessen aan de university of the Pacific in de USA.

In 2019 kwam het eerste deel van Organic & Sustainable Bluesjams uit, wat alweer zijn 7e album was. Nu op 20 oktober 2023 j.l kwam dan eindelijk Organic & Sustainable Sessions Vol 2 uit. Een instrumentaal album met 8 eigen nummers en twee covers van T. Monk, en de Meters.

Nou ben ik persoonlijk niet zo snel weg van instrumentale nummers. Zij vervelen mij snel. Maar dat is in dit geval toch anders. Net als kaas, hoe langer je er van proeft hoe smakelijker het wordt. Elk nummer op dit album is totaal anders met verschillende stijlen en melodieën, waardoor de fans en liefhebbers zeker aan hun trekken komen.

Vanaf het eerste nummer “Rom Com Cocoction” heeft John mij totaal verrast. Het begint zeer vrolijk en iets kinderlijk, maar al gauw komt de kwaliteiten van John als gitarist om de hoek kijken, en gaat het echte werk beginnen. Ondanks dat het ritme steeds het zelfde blijft weet John toch steeds veranderingen in zijn gitaarwerk aan te brengen waardoor je blijft luisteren.

Bij het nummer “Fronsborstel” speelt de band een totaal ander ritme. De intro doet mij aan iets bekends denken wat ik echter niet thuis kan brengen. Lang kan ik daar niet over nadenken wat het nummer verandert voordat je het weet naar een style met jazz invloeden en weet wederom mijn aandacht vast te houden.

Daar tegen over begint “Smooth Sailing” lekker rustig. Een nummer waarvan ik denk dat hij heel goed gebruikt kan worden als achtergrond muziek. Maar ook hier zet John mij op het verkeerde been, want het gitaarwerk laat toch duidelijk horen dat John een hele goede gitarist is.

Het nummer “Pilgrims Shuffle” gaat voor de zoveelste keer weer een andere kant op. Het heeft duidelijk een blues invloed en over het gitaar werk maar te zwijgen, die is in dit nummer goed hoorbaar en op zijn plaats. Een nadeel van dit nummer is dat de speelduur eigenlijk te kort is.

Dan dacht je dat je alles gehad hebt. Maar bij het volgende nummer “Waggelwater” kiest John ervoor om weer een andere weg in te gaan. Wederom een rustig nummer maar dit keer hoor je duidelijk dat er fusion invloeden aanwezig zijn.

“Straight No Chaser” is een zeer vlot nummer met diverse stylen en melodieën en een zeer verrassend eind. Het houd op, net als je de smaak te pakken hebt. Maar ondanks dat is John weer lekker bezig.

Het nummer “Cissy Strut” is een mengeling van rock en blues invloeden. Het klinkt lekker en blijft bij je in gedachten hangen, terwijl er ook wat bekende stukjes inzitten. Je hoort hier duidelijk de invloeden van de drummer die er juist weer een jazzy draai aangeeft.

Om van de blues en rock naar het rustige werk terug te keren kan je het beste “Quietly Amazing” opzetten. Een nummer die je het beste kan afspelen als je lekker op de bank zit of ligt. De ogen sluit en luistert naar de kunsten van John en de band.

Het volgende nummer “Green Ringer” begint langzaam maar slaat al snel over naar een iets verhoogd tempo. Er is ruimte voor de bassist om de aandacht te trekken, waar hij ook goed gebruik van maakt. Daarnaast laat ook de drummer zich goed horen in dit nummer en heeft het toch wel een verrassend eind.

John sluit dit album af met “Spetter”, een rock nummer waarin John lekker te keer kan gaan en dat ook doet.

Kort samengevat is dit album een verrassend album geworden, Met diverse invloeden en stijlen laat de gehele band toch duidelijk merken dat ze van goede kwaliteiten zijn.

Roy Buchanan was “one of a kind” wereldwijd, en dat is John F. Klaver met dit album voor mij in Nederland.

Met de bedoeling om een E.P te maken wat uiteindelijk een geheel album werd, en een droom van John in vervulling is gegaan, is dit album door John aan zijn vader Joop Klaver opgedragen.

De band bestaat tijdens de opname van dit album uit

  • John F. Klaver – Gitaar
  • Niek van Wiggen – drums
  • Thomas Pol – basgitaar

BLUESSHOWS BIJ RADIO DUIVENSTRAAT:
MAANDAG T/M VRIJDAG BLUES & JAZZ van 00:00 TOT 06:00
MAANDAG, WOENSDAG, DONDERDAG: VAN ECK DRAAIT BLUES – NON-STOP van 20:00 – 21:00
VRIJDAGAVOND: GARY GRAINGER – THE BLUESSHOW van 20:00 tot 23:00
ZONDAGAVOND: PATRICK ROOS – DUTCH BLUES RADIO van 22:00 tot 24:00

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE