Wendy Webb – Silver Lining

Wendy Webb is een Amerikaanse zangeres, songwriter en muzikant wiens muziek elementen van folk, pop, rock en jazz met verfijning combineert. De composities van Webb hebben verwantschap met Carole King, Joni Mitchell, Norah Jones en Laura Nyro. Ze trad op in Cuba, Parijs en New York.

Wendy, geboren in Iowa en autodidact op piano en gitaar, begon op 14-jarige leeftijd met optreden. Ze schreef haar eerste nummer ‘Children On The Blue’ op de universiteit terwijl ze op podia in en rond Chicago speelde. Ze zegt: “Die vormende jaren van luisteren naar de platen van de grote songwriter-dichters, naar Miles Davis en The Band, en groepen die met de Philadelphia Sound de beste waren”.

Verhuizen van het Middenwesten naar Los Angeles was cruciaal voor Webb toen ze het geluk had de engineer van Joni Mitchell, Henry Lewy, te ontmoeten, die haar studiotijd en mentoring aanbood. Ze herinnert zich: “Toen leerde ik over opnemen en mijn eigen optredens”. Wendy’s stem is te horen op ‘Lonely Teardrops’ van Blue Oyster Cult en ‘Loving Time’ van Michael Martin Murphy. Terwijl ze tekende bij de labels Columbia, Epic en later Ariola Eurodisc, speelde met haar band in de klassieke Troubadour, Whiskey a Go Go, Palomino Club en de Golden Bear en bleef solo optreden op locaties in de stad.

Wendy vond meer toegang tot topstudiomuzikanten in Nashville en een comfortabele omgeving om op te nemen. “Het hebben van een huis in de stad maakte de opnames organischer en het was handig voor studiospelers om na hun dagsessies daar langs te komen om te spelen op wat ik dacht dat een aantal kunstzinnige demo’s waren”, één van die demo’s was “Morning In New York”, uitgebracht in 2003. Het was Webbs eerste soloalbum.

Haar liedjes ‘Driving In A Dream’ en ‘My Baby’ werden onderscheiden op de John Lennon Songwriting Contest en ‘Camden Town’ eindigde in de top tien van de Lilith Fair Songwriting Competition.

Webb zegt: “Verhuizen naar SW Florida gaf me een nieuwe start en een boost”. Geïnspireerd door reizen naar Cuba in 2007 en 2008, bracht ze in 2009 “Moon On Havana” uit, gevolgd door “Edge Of Town” in 2011, die beide lovende kritieken kregen. Haar volgende twee platen, “This Is The Moment” en “Step Out Of Line”, zorgden internationaal voor nog meer erkenning. “Deze dame heeft een album van absolute wereldklasse gemaakt”, aldus Holly Moors in Nederland. “Dit is het schrijven van liedjes uit de eredivisie. Voeg daarbij een glorieuze stem en onberispelijke productiewaarden”, aldus Simon Redley in Groot-Brittannië.

Wendy was te gast op NPR’s WGCU met Amy Tardif, trad op voor het Florida House in Washington, DC, nam op in Radio Progreso, Havana, speelde in Harry’s Bar in Parijs, de Bitter End in New York City en concerten in BIG ARTS, Sanibel Island .

Webb begon met opnames voor “Silver Lining” in een studio dicht bij haar huis op het eiland met ervaren muzikanten en producers Danny Morgan en John McLane. Voordat het album af kon zijn, werd Sanibel Island getroffen door een catastrofale orkaan, waardoor zij, en vele anderen, dakloos werden. Gelukkig bleef de studio gespaard. Wendy zegt: “Het heeft ons extra moeite, tijd en liefde gekost om dit album af te maken en ‘Silver Lining’ voelt als een echt feest”.

Webb is getrouwd met de bestsellerauteur van de New York Times, Randy Wayne White, en is momenteel bezig met de wederopbouw van hun huis op Sanibel.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE