Malcolm MacWatt – Dark Harvest

De Schotse muzikant Malcolm MacWatt vervolgt zijn transatlantische reis met Dark Harvest, het vervolg op zijn veelgeprezen 2021 album, Settler.

Als songwriter mixt MacWatt Americana met Britse folklore, waarbij hij het verleden blootlegt om hedendaagse kwesties te onderzoeken. Als multi-instrumentalist laat Dark Harvest de Appalachen en Keltische invloeden horen die ten grondslag liggen aan de muziek van MacWatt. Met uitzondering van de piano speelt hij bijna alle instrumenten op het album, waarbij een groot deel van de versieringen wordt geïmproviseerd op het moment van opname.

“Ik lees of schrijf geen muziek”, legt MacWatt uit. “Ik heb een zeer eenvoudige uitrusting zonder opnamesoftware, dus als ik een vioolpartij speel, moet ik me bewust zijn van wat de banjo kan doen. Voor mij is het een heel directe en opwindende manier om muziek te maken.”

Vanaf het openingsnummer ‘Strong Is The North Wind’ tot het afsluiter ‘Semi Scotsman’ legt MacWatt zijn persoonlijke politiek en overtuigingen uit met gevoeligheid en mededogen, en zonder verontschuldiging. Zoals de titel van het album suggereert, is dit een sombere verzameling nummers uit de duistere kant van de geschiedenis, met onderliggende thema’s als karma en repercussie. Terwijl de teksten spreken over horror, geweld en onderdrukking, is er ook heldenmoed, moed en liefde, allemaal gebracht met prachtige melodieën en een delicate toets.

MacWatt groeide op in de Schotse Hooglanden en heeft een diep respect voor traditie en erfgoed, maar beschouwt zichzelf als een hedendaagse volkskunstenaar.

“Volksmuziek blijft niet in het verleden hangen”, zegt hij. “Het wordt voortdurend geschreven en herschreven, en hoewel ik een beetje licht werp op bepaalde historische gebeurtenissen, probeer ik ook nieuwe verhalen en liedjes te creëren die het leven van vandaag weerspiegelen.”

Gesterkt door het succes van Settler, samen met de voortdurende steun van Need To Know Music uit Santa Cruz, is Dark Harvest een verder bewijs van een volwassen en zelfverzekerde muzikant die zich heel goed thuis voelt in zijn eigen creatieve ruimte.

Terwijl Settler uitstekende bijdragen leverde van gevestigde namen als Eliza Carthy, Gretchen Peters en Laura Cantrell, had MacWatt voor Dark Harvest zeer specifieke kwaliteiten in gedachten.

“Ik heb zo geïnvesteerd in deze nummers dat ik elk aspect overwoog tot het punt waarop ik liedjes aan het schrijven en arrangeren was voor artiesten die ik nog niet eens had benaderd”, legt hij uit. “Als Angeline Morrison er niet mee had ingestemd om op ‘Empire In Me’ te zingen, had ik het waarschijnlijk niet opgenomen. Terwijl ik het titelnummer ‘Dark Harvest’ aan het samenstellen was, kon ik de stem en gitaar van Nathan Bell horen. Voor ‘Out On The Western Plain’ wilde ik iemand die de blues kon spelen met al het vuur en de gevoeligheid van Rory Gallagher en ik ben gezegend om met Pat McManus te mogen samenwerken. Ik ben elke kunstenaar die zich voor dit project heeft gegeven zo dankbaar.”

Release: 26 januari 2024

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE