Balsam Range – Kinetic Tone

Ze zeggen dat verandering de enige constante is, en na zo’n 15 jaar muziek maken met hun originele line-up kwam er vorig jaar eindelijk verandering voor de Balsam Range in het westen van North Carolina. Nu, met de release van Kinetic Tone, hun tiende collectie voor Mountain Home Music Company, zet de groep een uitroepteken achter hun omarming van het nieuwe, terwijl ze mandolinevirtuoos Alan Bibey verwelkomen bij het bekroonde kwintet. Maar afgezien van de verfrissing van de energie die het belichaamt, onthult het nieuwe project dat Balsam Range meer dan ooit toegewijd is aan het uiten van een brede visie op het leven door middel van meeslepend kunstenaarschap. En aangezien er al drie nummers bovenaan de hitlijsten staan, bestaat er geen twijfel over dat Kinetic Tone geldt als een van de meest langverwachte volledige releases van het jaar.

Vanaf de dramatische opening van het eerste nummer, ‘Echo Canyon’ en het verhaal van een plek ‘waar waarheid en tijd stilstaan’, onderscheidt Kinetic Tone zich van de gewone mensen. In plaats daarvan is het een verzameling verhalen, portretten en meditaties over avontuur (“Marshall McClain”), verloren liefde (“Snake Charmer”), ouder worden en groei (“What The Years Do”), geloof (“God Knows”), de drang om rond te dwalen (“Two Lane Highway”, met Bibey als nieuwe hoofdstem), en veranderingen in de manier van leven die lang de scepter zwaaide rond hun huizen in Haywood County (“Running Out of Reasons”). En hoewel er een hele reeks nummers is die de soepele, vloeiende grooves en gepolijste harmonieën bevatten waar Balsam Range bekend om staat, ligt er een nieuwe nadruk op en een beetje een nieuw randje aan de stevige rechttoe rechtaan bluegrass. In nummers als de hitsingle ‘We’ll All Drink Money’ en een geïnspireerde bewerking van het kenmerkende nummer van Waylon Jennings, ‘Just To Satisfy You’. Er is zelfs een aansporing – ‘alle zorgen van de wereld brengen je nergens, dus ik zou me geen zorgen maken als ik jou was’ – gegoten in de vorm van een ouderwets gospelkwartet.

Kinetic Tone dient dus om oude fans de muzikale geruststelling te geven dat de verandering voor Balsam Range goed is geweest, en om ook de aandacht te trekken van een hele nieuwe kring van fans. Terwijl de groep zich voorbereidt op het kenmerkende ‘Art of Music’-festival aan het einde van het jaar in Haywood County, is Kinetic Tone vooral een krachtig statement dat voor Balsam Range het beste nog moet komen.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE