Session Americana – The Rattle and The Clatter

Op een zondagavond laat in oktober 2003 had Session Americana zijn eerste jam rond een tafel achterin Toad in Cambridge, Massachusetts. Terugkijkend heeft de groep een natuurlijke, bijna onvermijdelijke evolutie doorgemaakt van een losse groep vrienden die in een bar nummers aan het ruilen waren, naar een wekelijkse residentie met een hot ticket, naar een rondreizend collectief. Onderweg heeft de band (tot nu toe) negen platen gemaakt, in clubs en op festivals in de VS en Europa gespeeld, en diepgaande samenwerkingsverbanden ontwikkeld met een brede gemeenschap van muzikanten. Session Americana’s ijverige vermijding van het ‘moeten’ van de muziekbusiness heeft de band op een eigenzinnig en vreugdevol pad door de muziekwereld geleid. Het resultaat is duidelijk zichtbaar in de muzikale bekwaamheid die de spelers en zangers naar elke show brengen. Door instrumenten uit te wisselen, leadzang uit te wisselen en songwritingcredits te delen, onderzoekt Session Americana voortdurend nieuwe samenwerkingen en toert als een band buiten de tijd, altijd op zoek naar een gastvrije en huiselijke locatie, een lange lunch met oude vrienden en een goed glas wijn. .

Foto: Topher Cox

Vanaf oktober begon Session Americana hun reis van twintig jaar – de weg achter en de weg vooruit – te vieren met een knallende show in hun geboortestad en daarbuiten in het noordoosten van de VS. De shows bevatten een paar oude vrienden, geweldige nummers uit de uitgebreide catalogus van de band en vrolijke live-optredens die het kenmerk van Session Americana zijn geworden. Om hun vieringen voort te zetten, zal de band vanaf 20 februari een meer dan een maand durende Europese tour ondernemen, waarbij de huidige line-up van Billy Beard, Jon Bistline, Ry Cavanaugh, Dinty Child en Jim Fitting wordt uitgebreid tot een zeskoppig team met de toevoeging van gast Eleanor Buckland op alle data. Ter gelegenheid daarvan zal een 20-jarig retrospectief album worden uitgebracht, The Rattle and The Clatter, met zestien van de populairste nummers van de band, met bijdragen van onder meer Anaïs Mitchell, Kris Delmhorst, Laura Cortese, Jefferson Hamer en Dietrich Strause. Een gloednieuwe Session Americana-plaat, geproduceerd door de veelgeprezen NYC-muzikant en producer Alec Spiegelman, zal later in 2024 verschijnen.

Session Americana bestaat uit muzikanten van muzikanten: een cast van topspelers, zangers en schrijvers die internationaal toeren en hun eigen liedjes, plus honderden andere uit het Amerikaanse songbook, meenemen op hun pad. Of je Session Americana nu in een zaal of op een festivalpodium ziet, je maakt deel uit van de intieme, rauwe scene die deze spelers jaren geleden bouwden in de Toad, de buurtbar waar het allemaal begon in Cambridge, Massachusetts.

“Ik heb het geluk dat ik Session Americana het grootste deel van hun twintig (!!!) jaar heb gekend! Ik was net begonnen als songwriter toen ik hun residentieshows ontdekte in de Lizard Lounge in Cambridge. Pure magie. Ik ben misty-eyed, nu ik erover nadenk! Ik had nog nooit een band zo zien genieten, en iedereen in de ruimte was er mee bezig, dit rauwe en heilige ding. Ik maakte een “notitie voor mezelf” die ik heb geprobeerd te herinneren aan veel momenten waarop muziek moeilijk aanvoelde. De taak is bijvoorbeeld eenvoudig: krijg toegang tot de vreugde, en als je dat kunt doen, wordt er een portaal geopend. Ik mocht een paar keer meezingen met Session, getuige zijn van hun aanhoudende wederzijdse liefdesrelatie met mijn thuisstaat Vermont, en zelfs helpen bij het maken van een van hun ongelooflijke albums. Ik heb altijd ontzag voor Session, individueel en als band. Ze zijn zo goed op elkaar afgestemd, op hun publiek. Ik heb ontzag voor hun band, hun gemakkelijke lach, hun intuïtieve muzikale conversatie die nu de rijkdom van tientallen jaren heeft verworven.

Anaïs Mitchell (Vermont-based singer-songwriter en Tony and Grammy award-winnende creator of the Broadway musical Hadestown)

Release: 2 februari 2024

Te zien in Nederland:
19 maart 2024 – TBC
20 maart 2024 – TBC
21 maart 2024 – Hoofddorp CPunt
22 maart 2024 – Nieuwendijk Xinix
23 maart 2024 – Amen Café “De Amer”

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE