Brown Horse – Reservoir

Brown Horse is een countryrockband uit Norwich. Geworteld in een gezamenlijke benadering van songwriting, mixt het zestal gitaargestuurde alternatieve rock uit de jaren 90 met de folk- en countrygeluiden van de jaren 70. Reservoir is het debuutalbum van Brown Horse. Hoewel het album in slechts vier dagen is opgenomen in een rustig hoekje van Norfolk, is het een gezamenlijke inspanning waar al jaren aan wordt gewerkt.

Emma Tovell, Nyle Holihan, Patrick Turner en Rowan Braham begonnen hun leven in 2018 als folkkwartet en brachten hun vroege dagen door met het spelen van old time standards, Michael Hurley-covers en originele liedjes in pubs in heel Engeland. Toen de groep in 2022 na de pandemie weer bij elkaar kwam, evolueerde de groep naar een zwaarder, gitaargestuurd geluid. Door Ben Auld op drums aan de band voor te stellen, begon Brown Horse naam te maken in de heroplevende scene van hun geadopteerde geboorteplaats Norwich. Toen Phoebe Troup in de zomer van 2023 de line-up compleet maakte, maakte Brown Horse de korte rit naar het noorden naar Sickroom Studios, waar ze vier dagen doorbrachten met opnemen met Owen Turner.

“De studio daarboven is eigenlijk een enorme schuur, omringd door akkers en moerassen. Het voelde alsof ik bij Big Pink was of zoiets. Het is niet zo luxe, gewoon een heel rustige en mooie plek. Er was een klein bijgebouw op een steenworp afstand van de voordeur van de studio met een paar stapelbedden waar we in slaap zouden vallen terwijl we naar The Simpsons keken nadat we de hele dag hadden opgenomen. Tussen de opnames door zaten we gewoon in het zonnetje. Owen heeft twee grote golden retrievers, Poppy en Daisy, en die renden altijd rond. Er was ook een stel kippen”.

De liedjes van Reservoir zijn geworteld in een country-rock traditie. Hoewel de band erkent dat ze veel te danken hebben aan de alt-countrygeluiden uit de millenniumwisseling van Uncle Tupelo, Silver Joden, Lucinda Williams en Jason Molina, resoneren de nummers op het album ook met de voorgaande ‘Last Waltz’-generatie. folkrockartiesten uit de jaren zeventig, maar ook recentere werken.

“Toen het tijd werd om op te nemen, was het moeilijkste om erachter te komen welke nummers we moesten weglaten. Bij Brown Horse zijn we allemaal songwriters, en we schrijven allemaal al jaren, wat betekende dat we de studio binnenliepen met een behoorlijk grote catalogus aan nummers waarvan we niet konden hopen dat we ze allemaal in slechts een paar dagen zouden kunnen opnemen. Uiteindelijk hadden we het gevoel dat de nummers waaruit Reservoir bestaat qua klank iets met elkaar gemeen hadden; een soort donkere onderstroom die op bepaalde punten aan wanhoop grenst. Het is een beetje een droevig album, wat vreemd is, gezien hoeveel plezier we hadden bij het maken ervan”.

Deze onderstroom van melancholie neemt verschillende vormen aan in de nummers op het album. Het is duidelijk voelbaar in nummers als ‘Paul Gilley’; een uitgebreid verhaal over hartzeer dat zich afspeelt over het leven van de gelijknamige songwriter, die op zevenentwintigjarige leeftijd verdronk in de vijver van zijn buren en een raadselachtige erfenis achterliet. De draad loopt door in ‘Sunfisher’, een meeslepend countrynummer geleid door viool en elektrische gitaar. ‘Sunfisher’ beschrijft stilte die ‘rinkelt als een bel’ en onderzoekt herinnering, verlies en verdriet. Het titelnummer, ‘Reservoir’, benadert wanhoop en eenzaamheid met een gotisch tintje, via een reeks griezelige vignetten, levendig in hun weergave van frustratie en onzekerheid. De alt-country rocktonen van Bloodstain komen harder aan, met een stuwende baslijn en wevende, vage riffs. Het is een ontwapenend nummer over een randje dat je niet had verwacht; jezelf op een punt bevinden waar geen terugkeer meer mogelijk is, ‘afgesneden door de zee’, ten goede of ten kwade.

Leunend op de alternatieve marges van het genre, houdt Reservoir stevig voet aan de grond in de countryrocktraditie. Naar dit push-and-pull wordt geknikt in ‘Stealing Horses’, een reflectie op de voortdurende terugkeer en herzieningen die een rol spelen in de geschiedenis van de countrymuziek. Nummers als deze en ‘Shoot Back’ wisselen de bijzondere droefheid van Reservoir af met zakken sepiawarmte en contemplatie. Het geluid van Brown Horse is rijk en gelaagd, waarbij lapsteel, elektrische gitaar en accordeon naar boven komen en frasen uitwisselen, zoals in ‘Outtakes’, een voortstuwend nummer met vreemde emoties, dat een droge rivier en een storm op de rand uitbeeldt. Ook niet te missen is het gevoel van ongebonden tempo dat leeft in ‘Blue Roses/Silver Bullet’, dat fragmenten van avontuur en intensiteit oproept.

Tracks:
01 Stealing Horses
02 Reservoir
03 Shootback
04 Everlasting
05 Bloodstain
06 Paul Gilley
07 Sunfisher
08 Silver Bullet
09 Outtakes
10 Called Away

Release: 12 januari 2024

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE