Danielle Nicole – The Love You Bleed

Danielle Nicole (Schnebelen) is een behoorlijk grote dame in bluesland. Ze maakte ooit deel uit van Trampled Under Foot, heeft zeven Blues Music Awards in haar bezit, voerde de Billboard Blues Charts aan, krijgt miljoenen Spotify streams voor haar albums, waaronder ruim 10 miljoen voor “Cry No More” uit 2018, waarvoor ze het jaar erop nog een Grammy nominatie ontving. ln Nederland stond de zangeres/bassiste o.a. zowel met Trampled Under Foot als onder eigen naam op het Moulin Blues festival.

Danielle Nicole, afkomstig uit Kansas City, Missouri, heeft haar hele leven muziek gemaakt en fans tevreden gesteld, in binnen- en buitenland. Haar verbluffende nieuwe album, The Love You Bleed op Forty Below Records, bevat twaalf oprechte nummers waarin thema’s als liefde, verlies en doorzettingsvermogen worden onderzocht.

Het nieuwe album werd geproduceerd door Tony Braunagel (Taj Mahal, Eric Burdon, Robert Cray) en mede geproduceerd door Nicole, met John Porter (8.B. King, Buddy Guy, Bryan Ferry) als mix. Het hechte kwartet op de nummers bestaat uit Danielle op basgitaar en zang; Brandon Miller (elektrisch, akoestisch, pedal steel, mandoline en 12-snarige gitaar), Damon Parker (keyboards); Go-Go Ray (drums) en Stevie Blacke (viool en cello).

Nicole werd aanvankelijk beïnvloed door haar ouders. Ze herinnert zich dat ze haar vader bluesgitaar zag spelen en haar moeder zong met de groep Little Eva. Met haar twee broers werd ze lid van Trampled Under Foot, dat aanvankelijk populair werd in het Middenwesten. Danielle begon aan haar solocarrière met Wolf Den (2015), die piekte op nummer 2 in de Billboard Blues-hitlijsten en 7,5 miljoen Spotify-streams verzamelde. Cry No More (2018) volgde, de plaat werd genomineerd voor een Grammy in de categorie hedendaagse blues en debuteerde op nummer één in de Billboard Blues Charts – de plaat beschikt ook over Spotify-streams van meer dan 10 miljoen.

Nicole is opgenomen in de Kansas City Hall of Fame en heeft zeven Blues Music Awards ontvangen. Ze deed onlangs een duet met Dion op het uit te komen nummer ‘l Aim To Please’ en nam het openingsnummer op in de aanstaande Peter Hutchings-film ‘Which Brings Me To You’.

Aan lof geen gebrek; Guitor World verklaarde: “Danielle Nicole heeft respect en bewondering gewonnen in de Amerikaanse bluesscene vanwege haar soulvolle, inventieve spel en onvermoeibare werkethiek.” Blues Music Magozine zei: “Nicole brengt het, bakt het en serveert het gloeiend op een zilveren, soul-rockende schaal.” De Kansas City Star verklaarde: “Blues- en soulzangers hebben de neiging om beter te worden naarmate ze ouder worden. Bettye LaVette is een van de artiesten die steeds geloofwaardiger werd naarmate ze ouder werd. Danielle Nicole lijkt in haar voetsporen te treden.” En de de legendarische Koko Taylor komt meteen ter zake: “Dat meisje gaat tot het gaatje!”

Aan het begin van de opnamesessies van The Love You Bleed, wist Danielle Nicole dat dit nieuwe album anders zou zijn dan de albums uit het verleden. “Misschien komt dat doordat meer dan de helft van de nummers gaat over verliefd worden en niet over de vernietiging ervan”, zegt ze. Het album staat vol liefde, verlies, wil, vastberadenheid en alle andere dingen die met liefde samengaan. “Make Love” gaat over het bewust voorbijgaan aan de pijn, het kiezen voor liefde, familie en gemeenschap op de moeilijke momenten van het leven. Het verheft de boodschap van liefde en saamhorigheid ondanks ontberingen.”

“How Did We Get to Goodbye” documenteert met zijn rauwe en eerlijke teksten een verzuurde liefde die geen held of slechterik kent, en vraagt ​​hoe je op zo’n plek van verval kunt komen zonder het zelfs maar te weten. En “Love On My Brain”, is een krachtige hybride van vintage R&B en stuwende blues, begint als een flirterig gevoel van binnen en verandert in een overweldigende behoefte en diep verlangen. “Right By Your Side” is een vintage soul/R&B-ballad over het nooit maken van de fout om ‘die ene’ opnieuw weg te zien lopen.

“The Love You Bleed” geeft Nicole een solide plek die muziek altijd heeft geboden bij het omgaan met liefde en verlies. “Het is een moeilijke relatie geweest om buiten professionele redenen naar muziek te luisteren sinds het overlijden van mijn broer Kris”, zegt ze. “Maar als ik eerlijk ben in mijn schrijven en regie, merk ik dat wanneer ik het meest trouw ben aan mezelf, dan wordt het magisch. Niet zozeer proberen de perfectie erin te vinden, maar mezelf op elk moment overspoelen en daar zijn met het publiek is wanneer er leuke dingen kunnen gebeuren, zowel binnen als buiten.” Veel van die gevoelens komen terug in alle nummers op het album.

Er schuilt een krachtig gevoel van eigenwaarde in The Love You Bleed, waardoor de nieuwe nummers naar de plek gaan waar Nicole zich voor ogen had. “Ik wil bewust vooruitgaan in de natuurlijke evolutie van mijn songwriting en zang”, zegt ze, terwijl ik groei als persoon, als vrouw, als moeder.”

BLUESSHOWS BIJ RADIO DUIVENSTRAAT:
MAANDAG T/M VRIJDAG BLUES & JAZZ van 00:00 TOT 06:00
MAANDAG, WOENSDAG, DONDERDAG: VAN ECK DRAAIT BLUES – NON-STOP van 20:00 – 21:00
VRIJDAGAVOND: GARY GRAINGER – THE BLUESSHOW van 20:00 tot 23:00
ZONDAGAVOND: PATRICK ROOS – DUTCH BLUES RADIO van 22:00 tot 24:00

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE