Office Dog – Spiel

Maak kennis met Office Dog, afkomstig uit Ōtepoti/Dunedin en woonachtig in Tāmaki Makaurau/Auckland. Het trio, onder leiding van Kane Strang op gitaar/zang, naast Rassani Tolovaa op bas en Mitchell Innes op drums, presenteert hun debuutalbum Spiel uitkomt via Flying Nun Records. Door ingewikkelde muzikale collages samen te stellen, onderzoekt Office Dog onbevreesd de diepten van complexe emoties door middel van lagen van spanning, ontspanning en hemelse lyriek.

Office Dog werd eind 2021 opgericht. Te midden van een drukke solocarrière zocht Kane Strang een nieuwe muzikale uitlaatklep, deze keer verlangde hij naar een meer gezamenlijke aanpak. Strang nam contact op met drummer Mitchell Innes, die in zijn live band speelde tijdens zijn tour in 2021, evenals in de live bands van Violet Hirst, Vanessa Worm en Juno Is, om samen aan het nieuwe project te beginnen. Innes was net verhuisd naar Tāmaki Makaurau/Auckland, en ze hadden hun eerste jam achter in een kapperszaak in Parnell. Rassani Tolovaa (Fazed On A Pony, Juno Is), die van 2015-2018 in de band van Kane speelde, woonde nog steeds in Ōtepoti, maar voegde zich met enige zachte overtuiging bij de anderen in het noorden. Bewegend tussen Mitchells schuur in Ponsonby, Rassani en Kane’s huis in Manurewa en de kelder van een kerk tegenover de Powerstation, begon het trio samen te schrijven. Het jaar daarop begonnen fragmenten zich te verzamelen tot liedjes, wat uiteindelijk culmineerde in de creatie van Office Dog’s debuutalbum, Spiel.

Foto: Violet Hirst

Voorafgaand aan de huidige samenstelling van de band merkte gitarist en zanger Kane Strang dat hij voortdurend wisselde tussen Auckland en Dunedin vanwege een reeks belangrijke persoonlijke gebeurtenissen. Deze emotionele omwentelingen bepaalden de oorspronkelijke richting van het muzikale project, Office Dog, en transformeerden het van een luchthartige onderneming naar iets diepers. Voor Kane werd Office Dog een beetje “een klim uit een behoorlijk ruige plek”. De lange autoritten tussen steden werden een blanco pagina voor de lyrische inhoud van de liedjes, die de wisselwerking tussen licht en duisternis vastleggen en zijn emotionele passage weerspiegelen.

Office Dog sloot zich aan bij en begon veel tijd door te brengen met muzikant-producer De Stevens (Marlin’s Dreaming, School Fair), die net een baan bij Roundhead Studios had aanvaard, en de band nam Spiel op in de loop van twee dagen (soms op zoek naar de vroege uren van de ochtend) totdat het album compleet was.

In 2022 bracht Office Dog hun eerste reeks dubbele singles uit – ‘In The Red / Tightropes’ en ‘Big Air / Warmer’ – die beide onmiddellijk succes oogstten in Aotearoa’s Student Radio Network en daarbuiten, en werden ze in kaart gebracht op de Radioscope Alt Charts en verschillende Top 10’s, waaronder 95bFM (Auckland) en Radio One 91FM (Dunedin), evenals spins op BBC Radio 6-show Parallel Universe Tonight, gepresenteerd door Marc Riley (The Fall). Ze werden eind 2022 uitgenodigd om op te treden op Eyegum’s multi-locatie festival Great Sounds Great, waar ze hun livedebuut hadden, waardoor ze verder op de indieradar kwamen te staan.

“Sorry for the spiel” – Het debuutalbum van Office Dog biedt een introspectie over diepgaande ervaringen, onrust en hoopvolle vooruitzichten, en nodigt je uit om deze thema’s laag voor laag te onthullen door de muzikale catharsis van het trio.

Release: 26 januari 2024

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE