Bernard Allison – Luther’s blues

Terwijl Ruf Records zijn dertigste verjaardag viert en meer dan dertig jaar geleden dat bluesgitaarmeester Bernard Allison op de plaat debuteerde, viert Luther’s Blues de muziek van Bernards vader Luther Allison, een ware legende van de Chicago-blues en een centrale figuur in de geschiedenis van het label. De set met twee schijven bevat twintig geweldige nummers van Bernard Allison, elk een compositie van Luther Allison die eerder op een van Bernard’s vele albums werd uitgebracht. Allison heeft zelf de nummers voor de collectie uitgekozen, die liefdevol zijn geremasterd door Pauler Acoustics, een gerenommeerd adres in de audiofiele scene.

Iedereen die ooit een concert van Bernard Allison heeft bijgewoond of naar zijn opnames heeft geluisterd, weet hoeveel het voor hem betekent om de muzikale nalatenschap van zijn vader levend te houden. “Ik heb vanaf dag één beloofd – aan mezelf en aan mijn moeder Fannie Mae Allison – dat ik altijd minstens een of twee nummers van mijn vader zou opnemen op elk album dat ik opneem”, zegt hij. Bernard heeft die belofte gedurende zijn hele carrière waargemaakt door Luthers liedjes zowel tijdens concerten als op platen uit te voeren, terwijl hij een funky en meer rockgeoriënteerde stijl smeedde die verschilt van de traditionele blues waarmee hij opgroeide. Zijn vader steunde hem terwijl hij nog steeds zijn eigen muzikale stem aan het vinden was, en moedigde hem openlijk aan om “het te spelen zoals jij het voelt” in plaats van te kopiëren wat eerder kwam.

Zo hoor je op Luther’s Blues twintig liedjes van Luther Allison, opnieuw uitgevonden voor de 21e eeuw door een lid van de bluesgeneratie die hem volgde. Het zijn niet noodzakelijkerwijs de beroemdste deuntjes van Luther; Bij het samenstellen van een nieuw album, zegt Bernard, kiest hij vaak voor “nummers die op elk [van mijn vaders albums] over het hoofd zijn gezien, en geeft er dan mijn eigen draai aan.”

De tracklist beslaat precies 30 jaar, van “Hang On” – opgenomen in Parijs in de zomer van 1992, toen Allison halverwege de twintig was – tot een paar nummers van zijn meest recente studioalbum Highs & Lows, dat # 1 in de Billboard Blues Chart in 2022 en verdiende een Blues Rock Album of the Year-nominatie bij de Blues Music Awards.
Zijn interpretaties van door Luther Allison geschreven nummers als ‘Bad Love’, ‘Life Is A Bitch’ en ‘Let’s Try It Again’ zijn inbegrepen, en hoewel we deze nummers vandaag de dag misschien als klassiekers beschouwen, heeft Bernard Allison een grote rol gespeeld. door ze in ons collectieve bewustzijn te houden. Dat geldt vooral voor ‘Serious’, een favoriet van Luther Allison die voor het eerst werd uitgebracht in 1987. Zijn zoon noemt het ‘dat speciale nummer dat ik elke avond speel’ en gelooft dat het het populairste nummer van zijn vader over de hele wereld is.

Het twintig nummers tellende Luther’s Blues is niet het eerste album dat hulde brengt aan de overleden, grote Luther Allison. Het is niet het eerste album met die simpele titel van twee woorden. Wat deze collectie anders maakt, is dat deze afkomstig is van Luthers eigen nageslacht: Bernard Allison, een levenslange muzikant die tijdens zijn jeugd in Chicago de bluestradities in zich opnam, later zijn vader volgde naar Europa, de leider werd van de Luther Allison Band en uiteindelijk zijn op hun eigen manier en opwindende nieuwe geluiden creërend voor een nieuwe generatie. Al die tijd heeft hij nooit uit het oog verloren waar hij vandaan kwam.

CD 1
001 Hang On – 03:38
002 Reaching Out – 04:58
003 Too Many Women – 04:16
004 Into My Life – 04:28
005 Serious – 05:29
006 Bad Love – 05:26
007 Now You Got It – 03:51
008 Love Is Free – 05:31
009 Midnight Creeper – 04:42
010 Help – 03:48
CD 2
001 Back Down South – 04:13
002 I Gave It All – 04:55
003 Life Is A Bitch – 04:12
004 Let’s Try It Again – 06:21
005 Change Your Way Of Lving – 04:10
006 You’re Gonna Need Me – 04:38
007 Compromising For Your Needs – 04:12
008 A Change Must Come – 04:55
009 Move From The Hood – 06:15
010 Castle – 03:30

BLUESSHOWS BIJ RADIO DUIVENSTRAAT:
MAANDAG T/M ZONDAG: BLUES & JAZZ van 00:00 TOT 06:00
MAANDAG, WOENSDAG, DONDERDAG: VAN ECK DRAAIT BLUES – NON-STOP van 20:00 – 21:00
VRIJDAGAVOND: GARY GRAINGER – THE BLUESSHOW van 20:00 tot 23:00
ZONDAGAVOND: PATRICK ROOS – DUTCH BLUES RADIO van 22:00 tot 24:00

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE