Bella Brown & The Jealous Lovers – Soul Clap

De uit LA afkomstige soul/funk-sensatie Bella Brown & The Jealous Lovers zullen de muziekscene in vuur en vlam zetten met hun langverwachte album Soul Clap. Geboren uit het creatieve genie van Grammy Award-winnende zangeres/songwriter Carol Hatchett, ontpopt Bella Brown zich als een diva met een vurige podiumpresentatie, geïnspireerd door onder meer Tina Turner en Sharon Jones, en kanaliserend met de krachtige vrouwelijke hoofdrolspelers uit Blaxploitation-films uit de jaren 70.

Onder leiding van producer/bassist/songwriter Daniel Pearson stellen The Jealous Lovers een indrukwekkend ensemble van A-lijstmuzikanten samen, met stambomen met namen als Mick Jagger, Elton John, Whitney Houston, Prince en Stevie Wonder. Dit muzikale collectief is op een meedogenloze zoektocht om de grenzen van muziek te herdefiniëren.

De essentie van Soul Clap is afgeleid van de culturele fenomenen waarnaar het is vernoemd: een gedeelde en geïmproviseerde ritmevorming door een collectief. De LP, die 40 minuten pure muzikale gelukzaligheid beslaat, nodigt het publiek uit om zich onder te dompelen in de groove en hun individuele waarheden in de muziek te ontdekken. Titelnummer ‘Soul Clap’ en het aanstekelijke ‘Living Proof’ dienen als funky dansbangers, die de geest van Bohannan en The Tramps weerspiegelen. Deze nummers, doorspekt met jazzy improvisaties en soulvolle blazersarrangementen, zijn eenvoudige maar vreugdevolle uitingen van gedeelde menselijkheid en eigenliefde.

“Coming For You” is Bella’s gedurfde reactie op de soul/funk-klassieker “Apache”, waarmee zij en The Jealous Lovers stoutmoedig hun komst naar het moderne soullandschap aankondigt. “I Found You” hanteert een liefdeslied uit de noordelijke soul, die doet denken aan Gloria Jones met een vleugje moderne invloed, waardoor het een uitgesproken Amy Winehouse-gevoel krijgt.

Bella Brown verweeft naadloos sociaal commentaar in haar kunst, zoals op “Bang Bang Bang”, een uptempo, funky Motown-groove die reflecteert op de Amerikaanse wapencultuur. Terwijl ‘Lady Time’ een stuwende afrobeat-groove aanneemt, waarbij koperachtige blazers en reggae-achtige echo’s worden gebruikt om het probleem van dakloosheid aan te pakken.

Het album is echter niet zonder luchthartige momenten. “Fast As Lightning” viert een schonere toekomst door je voor te stellen dat Jimi Hendrix zich bij de band van Ike en Tina Turner voegt om een ​​klassiek autolied van Chuck Berry te creëren. “There Is Love” combineert hoorns, strijkers en zang die doen denken aan The Stylistics over een ritmesectie in Chi-Lites-stijl, om een ​​weelderige boodschap van steun te creëren voor degenen onder ons met geestelijke gezondheidsproblemen.

Ten slotte is “What Will You Leave Behind” een vernieuwde versie van de gelijknamige uitverkochte vinyl 45rpm-release van de groep. Dit nummer dient als een krachtige oproep tot actie voor een betere toekomst, geleverd via een regelrechte Motown-groove met een funky Sly Stone-finish.

Bella Brown & The Jealous Lovers hebben een album gemaakt dat genres overstijgt, de wortels van soul en funk omarmt en tegelijkertijd muzikale grenzen verlegt. Soul Clap is een viering van individuele waarheden, gedeelde ervaringen en de tijdloze kracht van muziek.

Format: LP / CD / Digital
Release: 2 februari 2024
Label: LRK Records

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE